F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    No nie wiem....po prostu dałem sobie spokój z modyfikacjami wody, teraz nawet nie zakwaszam wody do wysładzania, nie robię nic, zupełnie nic...
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      Marcowe, bo w marcu

      5kg pils super jasny
      2 garsteczki czegoś brązowego
      1 garsteczka karmel ciemny Strzegom
      30/30/15
      30g Sybilli 2019 na 60' co da ok 18 IBU i przy mojej wodzie więcej nie można.

      Ot i cala filozofia .Najważniejsze w tym wszystkim będzie to, żeby pić dopiero po trzech miesiącach, wtedy jest doskonałe. Wiadomix, że wcześniej będa degustacje ale zasada trech miesięcy jest obowiązująca.

      Filtrat idealnie klarowny, dobrze zatarte i dobra receptura się okazało. Nawet przełom ładny był.
      I znów bonanza z odczytami, 14,5 Brix/13 blg
      Zadane porcją Nottinghamów z warki nr 2, wieczorem na ciepło, po schłodzeniu wodą w brodziku, lag nie więcej niż 12 godzin.
      31 na cichą/lagerowanie/ w szopce ogrodowej, dzień dwa za wcześnie ale potrzebowałem fermentor.
      Fermentowało w ok 16/18*C
      I po tygodniu cichej poszło do butelek 3g cukru/litr. Dobrze się zapowiada, rasowo

      Edytka1: No i wyszło takie jak miało wyjść, jedynie niepotrzebne w tym zasypie "zaciemniacze" bo jednak da się je wyłapać w smaku, im czystszy marcen tym lepszy choć różne bywają, te tradycyjne różnią się jednak między sobą i ten mój wcale nie odstaje od stylu.
      Last edited by fidoangel; 2022-07-10, 16:14.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        Stout Kawowy/Coffee Stout

        pils 4kg
        pszeniczny 400g
        karmel ciemny 400g
        jakiś biszkoptowy 200g
        palona kasza jęczmienna 100g
        kawa Espresso Intenso 130g

        15'/45'/15'

        Sybilla 14g/60'
        Sybilla 14g/10'
        IBU ok 15

        Na koniec gotowania wsypana kawa mielona.

        Znów dobra receptura na moją wodę, ładnie się zatarło, filtrat jak kryształ.
        Pod koniec chmielenia też pięknie klarowne, ładny przełom. Po dodaniu kawy już wszystko wyglądało inaczej ale i tak bardzo czyste poszło do chłodzenia.
        Spławik pokazał 12blg, zadane, na ciepło, świeżymi drożdżami ze zlanego dziś na cichą Marcowego.
        Kolor to bardzo ciemny brąz a nie czerń, pięknie pachnące kawą.
        Lag poniżej 12 godzin, rano już piękna piana.
        Po pięciu dniach koniec burzliwej, przelane na cichą i do szopki. Idzie ciepło, kilkanaście stopni w dzień, nie będzie to lagerowanie
        Po 26 dniach od warzenie dostał po 3g cukru/litr pogoda pod psem więc pięknie się jednak lageruje.

        Edit1: z dyskusji na forach wynikało, że taka ilość kawy to dużo za dużo ale to nie prawda, banialuki internetowych "znafcuf" Bardzo dobre piwo o smaku i zapachu kawy. Jedynie za jasne ale to drobnostka
        Last edited by fidoangel; 2022-07-10, 16:05.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          A dziś Pszeniczka
          2.1 pszeniczny
          2,9 pils
          łyżka biszkoptowego bo nie lubię zbyt jasnych piw
          47*C-30' przerwa ferulikowo-białkowa Tak wyszło bo wodę przegrzałem
          25' podjazd do 72*C-45'
          76-10'

          Ładnie sie zatarło, filtrat kryształ,wysładzanie wodą zbyt zimną bo bojlera nie podkręciłem na max jak to zwykle robię.

          10g Marynki na 60'
          Spławikiem wyszło ok 11,8 blg po gotowaniu.

          Pojedzie na Mangrove Jack's /M20/ cała saszetka, uwodnione.
          Zadane wieczorem, na ciepło. Rano już w całym domu pachniało bananami
          Po trzech dniach w temperaturach pokojowych burzliwa się skończyła, poszło bez przelewania do szopki na cichą. Kilka dni mu dam i wyląduje w butelkach.

          A taka ciekawostka, piwo zakończyło burzliwą i tak na prawdę ZUPEŁNIE zakończyło fermentację bo ani troszkę nie wydyma wieczka. Albo za zimno drożdżakom jest. Nigdy nie miałem, aby piwo nie dofermentowywało. Nawet te ciepłolubne dociągają troszkę po wystawieniu do zimnego.

          Po tygodniu na cichej a po dziesieciu od warzenia poszło do butelek 11g cukru/litr, tydzień w ciepłym postoi.

          A po tygodniu zaczęło ubywać butelek Całkiem poprawna pszeniczka, drożdże całkiem, całkiem się spisały, najlepszy stosunek ceny do jakości
          Last edited by fidoangel; 2022-05-06, 16:27.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            Polskie Ale
            pils 4,5 kg
            garsteczka karmela ciemnego Strzegom
            garść jakiegoś brązowego

            13'/45'/ 82*C-10'

            Sybilla 2021r 7,5 %AA (do obliczeń przyjąłem 7%) -15g/10g/ na 10'-10g co dało ok 18 IBU
            Pomiar ballingometrem pokazał 11Blg, troszkę za bardzo rozcieńczyłem ale takie chmielenie i zacieranie ładnie przykryje wodnistość. Myślę, że będzie się prezentować jak rasowa dwunastka

            12 na cichą do szopki. 26 do butelek 4,5g cukru/litr i od razu do szopki.
            Last edited by fidoangel; 2022-04-26, 07:17.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              garsteczka karmela ciemnego Strzegom
              garść jakiegoś brązowego
              Na dobarwienie czy po prostu miałeś resztki?

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                Nie lubię całkiem jasnych piw domowych. choć tu troszkę przesadziłem z dobarwieniem. Za to w szkle będzie się prezentować "dostojnie" mimo 11blg
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  Rezane
                  powstało z Koffe Stouta i Jasnego Ale w stosunku 50/50

                  Poszło do 20 butelek 3g cukru/litr

                  Powstało po lekturze przepisów na Stouta Kawowego. Wygląda, że za dużo kawy dodałem i chciałem mieć też coś ciekawego do picia dla gości.
                  Raczej nie będzie to moja bajka bo kiedyś coś podobnego uwarzyłem i kawa była zbyt mało wyraźna ale wielu osobom baardzo smakowało.

                  Ciekawość, ciekawość, ciekawość ....po 10 dniach w szopce zostało zdegustowane, bardzo dobre wyszło, zadziwiająco dobre...
                  Last edited by fidoangel; 2022-05-06, 16:24.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    BZOWE

                    Plan był piękny, uwarzyć pszeniczkę z kwiatami bzu ale okazało się, że nie mam słodu pszenicznego, nie ma i już a powinien być

                    Zasyp:
                    pils 4,5 kg
                    200 g mąki pszennej z pełnego przemiału

                    Zacieranie:
                    15'(45*C)/0/15'/45' i wygrzew 82*C

                    Filtracja i chmielenie:
                    15g Sybilli na poł godziny. Całe gotowanie też tylko pół godziny.

                    Na wyłaczenie palnika dwie garści kwiatów bzu.

                    Pojedzie na gęstwie z poprzedniej pszenicy, dam łyżeczkę gęstwy żeby zmusić drożdże do cięższej pracy.

                    Wyszło 13 Brix i wcale nie czuć bananów gdzie fermentuje. Bzu tez nie. Pszeniczne to na pewno nie będzie

                    Po dwóch tygodniach spasteryzowałem piwo bo bo jakieś śluzowce się zalęgły na wierzchu. Nic specjalnego ale...
                    Poszło do kega, nagazuje sztucznie oraz do 10 butelek z odrobiną Nottinghamów i po ok 10g cukru/litr
                    Do tego butelkowanego nasypałem łyżeczkę ziaren kolendry, jak stygło. Bydzie Witek
                    edit: no i postało z tydzien czy dwa, otwarłem butelkę, nagazowane pięknie, taki witek pszeniczny wyszedł, bardzo poprawne i ciekawe piwo, bardzo ugładzone ale przez to sesyjne

                    Edytka:14 10 2022 Do kega dodałem kiedyś drożdży pszenicznych ale nie chciały pracować to kiedyś wylądowały Nottinghamy. Na weekend pierwsza degustacja, dobre piwo, dobre dla ludu, smakowało i paniom i panom, taka pszenica ale z delikatnymi bananami, bez też jednak swoje zostawił, kwaskowate i owocowe. Bez wątpienia do powtórki.
                    Last edited by fidoangel; 2022-10-14, 13:14.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      Pils 4,5kg

                      Zacieranie 0/30/15/15

                      Wysładzanie woda z kranu

                      Sybilla 40g na 30' (20'+10' po wirlpoolu)

                      Drożdże z poprzedniego sezonu, stały cały czas w lodówce. Po czterech godzinach od wyjęcia już gazują słoiczek.

                      Przełom nie zdążył się zrobić, brzeczka po chmieleniu jak woda z gliną.
                      Edytka: nie było soli w zmiękczaczu, może dlatego źle sie zatarło? Wszystkie ostatnie, klarowne po zatarciu były na zmiękczaczu.

                      Schłodzone w brodziku a wieczorem zadane drożdże w 17*C i leciutko napowietrzone po czym dolałem ok 1,7 litra wrzątku aby uzyskać 12 Blg.

                      Edytka: 08 11 22. Rano brak oznak fermentacji, pomieszałem dosyć chochlą, wieczorem czyli 48h od zadania gęstwy lekko wybrzuszone wieczko, piany jakaś odrobina jakby pozostałość z rana. Ciekawe co zabrało się za fermentację

                      Edytka2: 09 11 rano czyli po 60h rozsypałem na powierzchni paczkę S-33

                      13 11 dałem do kega, ładnie pachnie, chmiel ok, ostre w smaku. Zaryglowałem CO2
                      Po 10 dniach pierwsza, kontrolna, degustacja, piwo ostre w smaku, aceton czy coś podobnego w smaku, goryczka za mała ale i tak męcząca.
                      Reszta ok 5l stoi aż kupię małe wiaderko.
                      16 11 kupiłem wiaderko w castoramie, przelałem na cichą, widać, że Nottinghamy jednak zmartwychwstały bo piwo dosyć klarowne a gęstwa na dnie zbita, zupełnie inaczej niż się spodziewałem po zadaniu, pylistych, S-33. No i dobrze
                      Po 10 dniach we wiaderku poszło do flaszek, o dziwo posmaków nie pożądanych nie stwierdzono, ładnie pachnące, smaczne piwo, jedynie goryczka jakaś tępa.
                      Last edited by fidoangel; 2022-11-26, 19:51.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        Następna "Smoła"

                        4,5 pils
                        250g carafa specjal 2
                        250 carafa specjal 3

                        65-30'/72-30'/77-15
                        Ciemne wrzuciłem po pierwszej przerwie, ktoś z boku postawił
                        Nachmielimy 10g sybilli FWH
                        Po chmieleniu brzeczka ładna, czysta choć na dnie prawie nic nie było, można by było nie dekantować.

                        Pojedzie na nowej saszetce S-04, jak nie zapomnę to uwodnię. Dawno nie robiłem na tych drożdżach a wiele sobie obiecuję bo to przeca LondonESB 1968, sławne sprintery i czyściochy, po czterech dniach miewałem na nich piwo kryształ, które w kegu po dwóch tygodniach było ideolo.

                        EDytka: uwodniłem i zadałem w 20 °C, lekko napowietrzyłem....wyszło 23l 12 blg ale jakieś gęste się wydaje, brixometr pokazuje 13,5 a powinien 12,5. Dziwne bo oba kalibrowałem dziś na wodzie.

                        Po 12h już widać oznaki fermentacji, wieczko wybrzuszone i ślad pianki już na całej powierzchni.
                        Po 24h od ruszenia fermentacji piana opadła a była po wieczko i jakbym nie uchylił to by wylazły na ganek, stały w 13°C-12°C, wstawiłem do pokoju niech się diacetyl zredukuje, jeśli jest. Fermentacja bez siarkowych zapachów, ładnie pachniało i ładnie pachnie.
                        CZyli, że prawie cała fermentacja burzliwa odbyła się w temp otoczenia ok 19°C.
                        Ostatnie dwa dni w 12 °C postało.
                        Po 9 dniach od warzenia wylądowało w kegu, tylko zaryglowałem CO2, w jednym PET 1,5l który będzie wskaźnikiem nagazowania i 9 butelkach z łyżeczką cukru na litr.
                        A po tygodniu w kegu degustacja, można pić pintami
                        Last edited by fidoangel; 2022-12-03, 18:41.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          ESB

                          4,5 pils
                          garść czegoś ciemno biszkoptowego

                          25/25/10

                          Target 2019 (ważność do 12 2022) czyli trzy letni ale z lodówki, przyjąłem 8%AA co dało ok 20 IBU
                          10g/10g/20g-na wyłączenie palnika
                          Brzeczka przed wrzuceniem ostatniej porcji jak woda z gliną. Po gotowaniu taka sama.
                          Słabo wysłodziłem a rano dolałem jeszcze czajnik wrzątku, wyszło 24l 11,2 BLG
                          Schłodzone na dworze a rano na zimno (13°C) zadany niecały słoiczek po musztardzie gęstwy S-04 po poprzednim piwie.
                          Lag mniej niż 12h. Stoją w 12°C, ciężko mają bo zimno im, stoją na zimnej posadzce ale to tylko pozory, w drugiej dobie piana obfita na wierzchu i podbiły sobie temperaturę o 4°C czyli fermentują w 16°C, cwaniaki
                          Po trzech dniach (01 12 22) fermentacja burzliwa dobiegła końca, 15°C, piana opadła do zera, pojedyncze bańki na powierzchni to poszło już do kega a reszta do małego wiadra na cichą.
                          Drożdże zbita warstwa na dnie. Wyjątkowo dużo gęstwy jest po fermentacji na S-04 mimo raczej symbolicznego napowietrzania.
                          Smak nie najgorszy ale bez rewelacji, ostre z tępą goryczką ale chmiel ogólnie ok.

                          Po tygodniu w kegu pierwsza degustacja, DIACETYL!!!! trzeba bedzie do ciepłego postawić, w kotłowni w zimnicy stoi bo Smoła jak piana opadła to do ciepłego poszla i zero diacetylu. Takie drożdże
                          Last edited by fidoangel; 2022-12-08, 21:01.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            Torfowe

                            1kg torfowy kilku letni
                            400g karmel ciemny Strzegom
                            3,6 kg pils

                            30/30/10

                            30g Sybilli 2021 7,8%AA na 60'
                            Do wyliczeń przyjąłem 7%AA co dało 20-26 IBU
                            Pięknie się zatarło chmielenie też dało ładny przełom i czystą brzeczkę nastawną.

                            Pojedzie na następnym słoiczku gęstwy S-04 z pierwszej warki

                            Od dwóch dni, tydzień fermentacji, wieczko już się nie wydyma, po degustacji ESB postanowiłem wstawić do ciepłego, ok 18*C aby diacetyl się zredukował.
                            TYdzień postało w ciepłym i wróciło do ganku 10/12 *C
                            Last edited by fidoangel; 2022-12-16, 17:51.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              Żywiczne

                              Takie piwo raczej długo będzie się układać.

                              5,4 pils
                              trzy garście karmela ciemnego Strzegom

                              30/30/10

                              Chmielenie FWH 50g Simcoe z 2015, czyli cztery lata po terminie, cały czas przeleżał w lodówce. Goryczki nie liczyłem bo jak do tego podejść...

                              Przed zadaniem chmielu potrzymałem we wrzątku z 10' dwie gałązki świerkowe, takie że do garnka z trudem sie zmieściły.

                              Planujemy pogotować 60'
                              Planowane ok 13,5 BLG, pomiar wieczorem pokazał 14BLG, zadałem drożdże prosto z lodówki, rano dolałem litr wody co dało 25l i już nie mierzyłem.

                              Pojadą na kolejnym słoiczku S-04 z pierwszej warki. Rano już pianka, lag mniej niż 10 godz.
                              Po dwóch dniach w temp 13°C burzliwa się skończyła, poszło na cichą ale do ciepłego jakieś 18°C niech się diacetyl redukuje.
                              Ok tygodnia w ciepłym i wróciło do ganku w 10/12*C
                              Last edited by fidoangel; 2022-12-16, 17:53.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                No to koniec, pisywałem tu jeszcze bo pojawiła się opcja edytowania postów, pozwalało to tworzyć spójny obraz poczynań z kolejnym piwem, od początku do końca.
                                Teraz tej opcji już nie ma, nie będę tworzył przy każdej zmianie czy czynności osobnego posta. Szkoda mi czasu.

                                Pozdrawiam.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment


                                • e-prezes
                                  e-prezes commented
                                  Editing a comment
                                  Ale da się edytować. Sprzed ponad miesiąca bez problemu. I takie sprzed prawie roku również. A nawet da się edytować post, jeśli ktoś już na niego odpowiedział (ale pewnie przez krótki okres).
                              Przetwarzanie...
                              X