F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Powstała też kolejna wariacja na temat pszenicznego:
    #28
    Skład:
    2kg pszeniczny
    1kg pils
    1kg monach
    0,3 kg karmel jasny
    1 łyżka stołowa karmel ciemny

    Zacieranie:
    62*C 15'
    72*C-62*C-2,5h(bo se na wieś pojechałem)

    Nachmielimy:
    10 gram 10%AA na 1h
    Zadamy gęstwą 3068 z #27
    Oczywista ta warka to #29

    A dziś do butelek poszło po 21 litrów #27 oraz #28 . Każde z 15 łyżeczkami cukru w formie płynnej .
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #77
      21 litrów #29 już w butelkach z dodatkiem 18 czubatych łyżeczek cukru.Zeszło do 4,5 blg i zapowiada się całkiem nieżle .Co dziwne mimo drożdży 3068 zupełnie brak charakteru pszeniczniaka.
      Może się wyrodziły? Raczej niemożliwe.To 3 warka na nich a brana była gęstwa po cichej.Raczej zasługa długiej (jak na pszenicę) "cichej".
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • hasintus
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.07
        • 850

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
        21 litrów #29 Co dziwne mimo drożdży 3068 zupełnie brak charakteru pszeniczniaka.
        Może się wyrodziły? Raczej niemożliwe.To 3 warka na nich a brana była gęstwa po cichej.Raczej zasługa długiej (jak na pszenicę) "cichej".
        Pewnie po jakimś miesiącu leżakowania pszeniczny charakter objawi się z powrotem. U mnie po 2 tygodniach piwo 100% pszeniczne na 3068 też nutki smakowe jeszcze niewyraźne. Ale myślę że, z czasem się wyostrzą.

        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          #79
          Moim skromnym zdaniem, w piwach typu hefe-weizen nutki smakowe są nierozłącznie związane z nutkami zapachowymi, bez których (zapachu) nie ma smaku właściwego dla tych piw.
          Z moich doświadczeń wynika, że jeśli takie piwo nie ma odpowiedniego aromatu już podczas butelkowania, to nie ma szans na to, że pojawi się on później.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #80
            Dziś mija dokładnie rok od rozpoczęcia działalności naszego browaru więc zrobimy piwo podobne do pierwszego czyli lekkie pszeniczne:

            #30 "Pszeniczna mgiełka 2"

            2 kg pszenicznego
            2 kg pilsa
            0,3kg carahella

            45*- 15' tylko pszenica i karmelowy
            62*- 30' wszystkie słody
            72*- 30'

            chmiel 15gram 10%AA na godzinę

            zadamy 3068 z #29 z 15 05 2007 co stały w lodówce
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
              Dziś mija dokładnie rok od rozpoczęcia działalności naszego browaru więc zrobimy piwo podobne do pierwszego czyli lekkie pszeniczne:

              #30 "Pszeniczna mgiełka 2"

              2 kg pszenicznego
              2 kg pilsa
              0,3kg carahella

              45*- 15' tylko pszenica i karmelowy
              62*- 30' wszystkie słody
              72*- 30'

              chmiel 15gram 10%AA na godzinę

              zadamy 3068 z #29 z 15 05 2007 co stały w lodówce
              Jest problem z tymi drożdżami zrobiły się z nich zwykłe górniaki , jak masz możliwość daj inny szczep. Potwierdzone u mnie i u Alchemycha.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                Jest problem z tymi drożdżami zrobiły się z nich zwykłe górniaki , jak masz możliwość daj inny szczep. Potwierdzone u mnie i u Alchemycha.
                Coś mi one też były podejrzane,co opisałem we wcześniejszych postach.
                Zadamy BPartnerami suchymi do pszenicznych.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                  Coś mi one też były podejrzane,co opisałem we wcześniejszych postach.
                  Zadamy BPartnerami suchymi do pszenicznych.
                  Ja je sprawdziłem na zwykłym piwie więc nie było zdziwienia , u Alchemycha pszenica wyszła jak zwykłe piwo .

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #84
                    A u mnie #27 wyszło "jabłuszkowe" .Bardzo smaczne,ożeżwiające a banany tylko bardzo głęboko jeśli przy przełykaniu zatka się nos(tak jak nas Sensor uczył.Ciekawe co u Khama , Staśka i Banaszka wyszło na tych drożdżach?
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #85
                      W sobotę #30 po dwóch tygodniach w fermentorze (bez cichej) wylądowało w 1,5 litrowych petach i dla równowagi etycznej w 4 pięknych butelkach z krachlami.
                      Z 11blg zeszło do 3,5 a po dodaniu 18 łyżeczek cukru (na 21l piwa) miało ok 4 blg.
                      Ciekawostką jest to,że pod koniec pierwszego tygodnia stało w temperaturze 32*C przez kilka dni.Na razie nie widać negatywnych skutków smakowo-zapachowych.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                        Ciekawostką jest to,że pod koniec pierwszego tygodnia stało w temperaturze 32*C przez kilka dni.Na razie nie widać negatywnych skutków smakowo-zapachowych.
                        Zgodnie z tradycją naszego browaru pszenica po tygodniu we flaszkach jest uznawana za spożywczą .
                        Wyczuwalny lekki "apteczny" zapach i smak. To samo miałem z #12 ale tam był dominujący.
                        Po roku w butelkach jest ciągle wyczuwalny - warzyłem w podobnych warunkach.

                        Ciekawe czy to temperatura fermentacji czy te drożdże (BP suche) mają takie skłonności?.
                        Last edited by fidoangel; 2007-07-28, 13:35.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                          Wyczuwalny lekki "apteczny" zapach i smak. To samo miałem z #12 ale tam był dominujący.
                          Po roku w butelkach jest ciągle wyczuwalny - warzyłem w podobnych warunkach.
                          Ciekawe czy to temperatura fermentacji czy te drożdże (BP suche) mają takie skłonności?.
                          Mam coś w tym stylu w Witbierze - na szczęscie w miarę dojrzewania ustępuje. Chętnie bym zwalił na temperaturę leżakowania, ale też możliwe ze to jakaś fenolowa infekcja, bo z drożdżami się obchodziłem niemiłosiernie...
                          Last edited by coder; 2007-07-28, 22:07.

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #88
                            #31 "Coś lekkiego do picia "

                            Zasyp:
                            3kg pils
                            1kg monach
                            0,15 karmel jasny Strzegom
                            garść płatków "no name" ze słoiczka w kredensie (coś ostatnio problemy z ładną pianą mam więc zobaczymy co to da)

                            Zatrzemy:
                            30'/30'

                            Nachmielimy:
                            20gr w 0'/60'
                            10gr w 60'/60

                            Zadamy gęstwą pszeniczną z warki poprzedniej
                            Ale się opieprzamy - powrót do korzeni ?!
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #89
                              Dzisiaj # 32 "Stout"

                              Zasyp:
                              4 kg.......pils
                              0,5 kg....płatki jęczmienne błyskawiczne "Lubella"
                              0.150 kg..barwiący strzegomski

                              Zacieranie:
                              45'- 62*c (tu już próba jodowa była negatywna !!?)
                              30' -72*c
                              10' podjazd do 78*c

                              Chmielenie:
                              3razy7 gram(10%aa)w 0/30/45' z 60'
                              na początku chmielenia dodany barwiący ześrutowany na mąkę

                              Zadamy według rankingu e-prezesa T-58

                              #31
                              dodaliśmy 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny,jutro zabutelkujemy a dziś na noc wstawimy do wanny z wodą, żeby żelatyna stężała.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                #90
                                22l #31 już w butelkach z dodatkiem 15 łyżeczek cukru.
                                Z 11blg zjechało do 3blg ale zadałem drożdżami Brau-Partner "Aktiv-Trocken-Bierhefe"
                                Po fermentacji piwo ładne ,średnio klarowne ,drożdżyki na dnie mało zbite.
                                Nie jestem zadowolony z klarowania żelatyną i nie będę go więcej stosował.
                                Zobaczymy jak żelatyna wpłynie na smak i trwałość piwa!?
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...