F&A Home Brewery
Collapse
X
-
21 litrów #29 już w butelkach z dodatkiem 18 czubatych łyżeczek cukru.Zeszło do 4,5 blg i zapowiada się całkiem nieżle .Co dziwne mimo drożdży 3068 zupełnie brak charakteru pszeniczniaka.
Może się wyrodziły? Raczej niemożliwe.To 3 warka na nich a brana była gęstwa po cichej.Raczej zasługa długiej (jak na pszenicę) "cichej"."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Pewnie po jakimś miesiącu leżakowania pszeniczny charakter objawi się z powrotem. U mnie po 2 tygodniach piwo 100% pszeniczne na 3068 też nutki smakowe jeszcze niewyraźne. Ale myślę że, z czasem się wyostrzą.Comment
-
Moim skromnym zdaniem, w piwach typu hefe-weizen nutki smakowe są nierozłącznie związane z nutkami zapachowymi, bez których (zapachu) nie ma smaku właściwego dla tych piw.
Z moich doświadczeń wynika, że jeśli takie piwo nie ma odpowiedniego aromatu już podczas butelkowania, to nie ma szans na to, że pojawi się on później.Comment
-
Dziś mija dokładnie rok od rozpoczęcia działalności naszego browaru więc zrobimy piwo podobne do pierwszego czyli lekkie pszeniczne:
#30 "Pszeniczna mgiełka 2"
2 kg pszenicznego
2 kg pilsa
0,3kg carahella
45*- 15' tylko pszenica i karmelowy
62*- 30' wszystkie słody
72*- 30'
chmiel 15gram 10%AA na godzinę
zadamy 3068 z #29 z 15 05 2007 co stały w lodówce"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Dziś mija dokładnie rok od rozpoczęcia działalności naszego browaru więc zrobimy piwo podobne do pierwszego czyli lekkie pszeniczne:
#30 "Pszeniczna mgiełka 2"
2 kg pszenicznego
2 kg pilsa
0,3kg carahella
45*- 15' tylko pszenica i karmelowy
62*- 30' wszystkie słody
72*- 30'
chmiel 15gram 10%AA na godzinę
zadamy 3068 z #29 z 15 05 2007 co stały w lodówceComment
-
Zadamy BPartnerami suchymi do pszenicznych."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
A u mnie #27 wyszło "jabłuszkowe" .Bardzo smaczne,ożeżwiające a banany tylko bardzo głęboko jeśli przy przełykaniu zatka się nos(tak jak nas Sensor uczył.Ciekawe co u Khama , Staśka i Banaszka wyszło na tych drożdżach?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
W sobotę #30 po dwóch tygodniach w fermentorze (bez cichej) wylądowało w 1,5 litrowych petach i dla równowagi etycznej w 4 pięknych butelkach z krachlami.
Z 11blg zeszło do 3,5 a po dodaniu 18 łyżeczek cukru (na 21l piwa) miało ok 4 blg.
Ciekawostką jest to,że pod koniec pierwszego tygodnia stało w temperaturze 32*C przez kilka dni.Na razie nie widać negatywnych skutków smakowo-zapachowych."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Wyczuwalny lekki "apteczny" zapach i smak. To samo miałem z #12 ale tam był dominujący.
Po roku w butelkach jest ciągle wyczuwalny - warzyłem w podobnych warunkach.
Ciekawe czy to temperatura fermentacji czy te drożdże (BP suche) mają takie skłonności?.Last edited by fidoangel; 2007-07-28, 13:35."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Wyczuwalny lekki "apteczny" zapach i smak. To samo miałem z #12 ale tam był dominujący.
Po roku w butelkach jest ciągle wyczuwalny - warzyłem w podobnych warunkach.
Ciekawe czy to temperatura fermentacji czy te drożdże (BP suche) mają takie skłonności?.Last edited by coder; 2007-07-28, 22:07.Comment
-
#31 "Coś lekkiego do picia "
Zasyp:
3kg pils
1kg monach
0,15 karmel jasny Strzegom
garść płatków "no name" ze słoiczka w kredensie (coś ostatnio problemy z ładną pianą mam więc zobaczymy co to da)
Zatrzemy:
30'/30'
Nachmielimy:
20gr w 0'/60'
10gr w 60'/60
Zadamy gęstwą pszeniczną z warki poprzedniej
Ale się opieprzamy - powrót do korzeni ?!"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Dzisiaj # 32 "Stout"
Zasyp:
4 kg.......pils
0,5 kg....płatki jęczmienne błyskawiczne "Lubella"
0.150 kg..barwiący strzegomski
Zacieranie:
45'- 62*c (tu już próba jodowa była negatywna !!?)
30' -72*c
10' podjazd do 78*c
Chmielenie:
3razy7 gram(10%aa)w 0/30/45' z 60'
na początku chmielenia dodany barwiący ześrutowany na mąkę
Zadamy według rankingu e-prezesa T-58
#31 dodaliśmy 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny,jutro zabutelkujemy a dziś na noc wstawimy do wanny z wodą, żeby żelatyna stężała."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
22l #31 już w butelkach z dodatkiem 15 łyżeczek cukru.
Z 11blg zjechało do 3blg ale zadałem drożdżami Brau-Partner "Aktiv-Trocken-Bierhefe"
Po fermentacji piwo ładne ,średnio klarowne ,drożdżyki na dnie mało zbite.
Nie jestem zadowolony z klarowania żelatyną i nie będę go więcej stosował.
Zobaczymy jak żelatyna wpłynie na smak i trwałość piwa!?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Comment