Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
Wyświetlenie odpowiedzi
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Nie bój żaby
Ruszą,ruszą-jednak dwa miechy w lodówce troszkę rozleniwiają drożdżyki."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziDzisiaj #38 na Czech Pilsach poszło do butelek z normalną ilością cukru w naszym browarze czyli 15 łyżeczek.Odfermentowało do 2,5 blg co da prawie 5% alkoholu w gotowym piwie- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNie bój żaby
Ruszą,ruszą-jednak dwa miechy w lodówce troszkę rozleniwiają drożdżyki.
Fakt nie dałem im się ogrzać po opuszczeniu chłodni.
No zobaczymy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
#40 już na cichej przy blg~4 i nie jest to wiadomość dnia
Jest nią to,że nie potrafię ocenić do którego fermentora dolałem wodę z cukrem bo kto by tam pomyślał o takiej ekstrawagancji jak opisanie fermentora.
Z degustacji wyszło mi,że do tego z dodatkiem barwiącego! Najmniej chmielowe jest ale raczej niemożliwe bym aż taki zakręcony był.Jak tak będzie szło to się jeszcze okaże,że sam cukier i woda wystarczą do zrobienia "Dobrego i zdrowego piwa domowego""nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziJak tak będzie szło to się jeszcze okaże,że sam cukier i woda wystarczą do zrobienia "Dobrego i zdrowego piwa domowego"
Comment
-
-
#39 kawowe "polotmawe" przy blg~3,2 poszło do butelek.
#39 dochmielone granulatem przy blg~2,6 też już we flaszkach,
Prawda,że 0,5 blg różnicy w identycznych piwach fermentowanych obok siebie jest zastanawiające?
Jednego było 20 litrów (2,6 blg) a drugiego 30 litrów (3,2 blg) a temperatura zmienna była na początku -jak to na balkonie i może szybciej się nagrzewało jak słoneczko wyszło i drożdże lepiej pracowały.
Z drugiej jednak strony "kawowe" szybciej zakończyło burzliwą i poszło na cichą.
Nie ma to żadnego zauważalnego znaczenia a tylko akademickie rozważanie to jest."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#41 z resztek słodów
zasyp:
monach 7 kg
pszeniczny 4 kg
karmel jasny 1 kg
karmel ciemny 1 kg
zacieranie:
56*C > 72*C 30'
72*C > 64*C 30'(może godzina,nie pamiętam)
podjazd do 74*C-filtrowanie
chmielenie:
50 gram na godzinę
30 gram na pół godziny
na początku chmielenia 1 kg cukru trzcinowego z "Plusa"
wyszło 2 razy 25l=16 blg
1 munichy po #40
2 czech pilsyLast edited by fidoangel; 2008-03-19, 13:37."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Wczoraj kontrolnie sprawdziłem jak tam sie #41 mają na cichej bo stoją w 16*C na strychu i tak:
na Czech pilsach zeszło do 4 blg ale ciągle mętne jest choć zapowiada się nieźle,
na Munich lagerach zeszło do 8 blg i bardzo mętne i jakieś takie nijakie więc dolałem Czech pilsów i oba wystawiłem na balkon.
Ostatnio też część innego piwa na Munichach przed butelkowaniem zadałem Czech pilsami i poszło do butelek bez cukru i uwaga:Czechy dojadły to co Munichy zostawiają i nadając swój charakter piwu nagazowały je."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#41-2 na czech-pilsach 18 kwietnia do butelek przy blg 3
#41-1 na mixie 20 maja do butelek (ciągle mętne) przy ok 4blg.Dodane 15 łyżeczek cukru."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Nowy sezon 2008/2009
#42
Pils........7 kg
Monach..7 kg
Zacieranie:
15'-52*
30'-62*/30'-72* od razu filtrowanie i wysładzanie
Chmielenie:
Do odfiltrowanej brzeczki od razu 25 gram Perle 10% AA
50 gram w 30' z 60' chmielu j/w
Wyszło ok 80l 11,5 blg
Zadane Pils Urqll (2001) z nowej saszetki starter 3 litrowy.Last edited by fidoangel; 2008-10-19, 16:41."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Dlaczego tak chmielone?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziPierwszy chmiel należy wrzucać 10 min po rozpoczęciu intensywnego wrzenia brzeczki. Nie nalezy stosować techniki "First Wort Hopping"(...)Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziKlarowność nie jest tu najważniejsza. Wstępne 10-minutowe gotowanie pozwala na wstępne wytrącenie albumin (?), które mogłyby zaabsorbować część składowych chmielu -w rezultacie mielibyśmy gorsze wykorzystanie chmielu i gorszą pianę. Potem jeszcze gotujemy 90 min, gdyż 60 nie wystarcza na wytrącenie całego osadu gorącego. Lepsze wytrącenie protein pozwala na skrócenie dojrzewania i pewnie pomaga na problem "zmętnienia na zimno"(...)
Zobaczymy"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#42 c.d.
- do jednego fermentora przy dekantowaniu, po chłodzeniu, dolano wywar z "jednego młynka kawowego' zmielonego słodu barwiącego.(carrafa II)
- do drugiego, po przelaniu na cichą, dolano wywar z garści zamrożonych, zielonych szyszek "Marynki"
- do trzeciego nic nie dodano"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#43
Pils........7,5 kg
Monach..7,5 kg
Karmel jasny (mąka) ..0,2 kg
Zacieranie:
10'-52*
30'-64*/30'-72* od razu filtrowanie i wysładzanie
Chmielenie:
60 gram Perle 10% AA w 10' z 70'
Zadamy gęstwą z poprzedniej warki."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#43 c.d.
- w jednym fermentorze zalano gorącą brzeczką jeden "młynek kawowy" zmielonego słodu
barwiącego ze Strzegomia
- w drugim przy dekantacji wystudzonej brzeczki zalano 1,35 kg miodu wielokwiatowego rozpuszczonego w 5 litrach wrzątku.
- w trzecim nic nie zalano
W efekcie otrzymano dwa pełne po brzegi fermentory 11,5 blg oraz taki sam trzeci o nieznanym blg bo nie zmierzono, ale jak sądzę to miodowe będzie 14-tką."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment