F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #61
    Jagody i Qubka pils końkurdowy nie był ostatni bo ja zająłem właśnie przed chwilą to zaszczytna miejsce,a było to tak:
    #25
    4,5 pils
    0,5 monach
    Zacieranie:
    start ok 65*
    4l dekoktu-10' w 72*/gotowanie 10* Tą czynność wykonano 3 razy czego efektem po godzinie miałem cały gar zacieru 71*.
    Potrzymałem jeszcze 15' i filtracja.
    Chmielenie:
    3razy 23gr marynki od Pani Prezes
    Zadamy gęstwą z #23

    Zamierzamy też zabutelkować warkę #23
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #62
      A dziś:
      #24 wylądowało w 48 flaszkach przy blg=5 (z połową cukru) a pils końkursowy już na cichą poszedł.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
        A dziś:
        #24 wylądowało w 48 flaszkach przy blg=5 (z połową cukru) a pils końkursowy już na cichą poszedł.

        Przepraszam, że sie czepiam ale nurtuje nie połowa cukru

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
          Przepraszam, że sie czepiam ale nurtuje nie połowa cukru
          No dziwię się,że tylko Ciebie
          Połowa normalnej ilości czyli 1/2 lyżeczki na litr.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
            No dziwię się,że tylko Ciebie
            Połowa normalnej ilości czyli 1/2 lyżeczki na litr.

            Dzięki za odpowiedź normalnie ulżyło , a swoja drogą to duże musisz mieć te łyżeczki skoro tak mało sypiesz cukru, mógłbyś zważyć (np 10 łyżeczek dla dokładności) bo zaś mnie nurtuje

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
              Dzięki za odpowiedź normalnie ulżyło , a swoja drogą to duże musisz mieć te łyżeczki skoro tak mało sypiesz cukru, mógłbyś zważyć (np 10 łyżeczek dla dokładności) bo zaś mnie nurtuje
              Kiedyś dawałem 1 łyżeczkę od herbaty na litr.Na taki litr jak jest na skali wiadra z Browamatora czyli jak było piwa 23 litry to dawałem 23 czubate łyżeczki.Teraz większośc tych piw potrzebuje dwóch kufli i kwadransa czasu aby się "dobrać" do piwa Zacząłem zmniejszać ilość cukru (w formie rozpuszczonej oczywista) aż ostatnio do piw które odfermentowały do 5/6 blg daję ową sławną już pewnie "połowę cukru".
              W #20 tak zrobiłem i jest ok co stwierdziłem orgonoleptycznie(ale piękny ten polski język).
              Co do ostatnich słów Pańskiego listu to-nie zważę bo nie mam jak.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #67
                Następny panować się nauczył - Marek jestem . Czubata łyżeczka zawiera nawet do 8g (taka większa) ja daję płaską małą łyżeczkę do herbaty około 3g na 0,5l, ale ja lubię dużą gęstą pianę.
                Jest to jeden z tych atutów który wyróżnia domowe piwo od całej reszty.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #68
                  Dziś wykonano warkę #26 w/g przepisu na "Pszenicę końkursową"
                  Warzono systemem 4-ro warowym a to dlatego,że garnek na dekokt mam mały a startowałem z niższej temperatury.Po czwartym dekokcie doszedłem do 73*c w czasie 1h 20'
                  Dziś rano zadano starter z BPartnerów pszenicznych otwartych w Lipcu tamtego roku.
                  Na uwagę zasługuje to,że przy przelewaniu do fermentora na dnie została ogromna ilość osadów,na oko 4 litry.
                  Zabutelkowano też #25 i #22-nie wyklarowało się całkiem ale wygląda wstępnie,że uratowałem to piwo przed zepsuciem.Czy to prawda to się jeszcze zobaczy.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                    #22-nie wyklarowało się całkiem ale wygląda wstępnie,że uratowałem to piwo przed zepsuciem.Czy to prawda to się jeszcze zobaczy.
                    A co z nim było nie tak?
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 24004

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                      Na uwagę zasługuje to,że przy przelewaniu do fermentora na dnie została ogromna ilość osadów,na oko 4 litry.
                      Tyż mieliśmy ten problem.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        A co z nim było nie tak?
                        Patrz post #60 w niniejszym temacie.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #72
                          #26 czyli Pszeniczne Końkursowe już na cichej.I wcale nie myślę,że za szybko-mogłem to zrobić nawet wcześniej bo syfu na dnie znów z liter a na pianie też to ładnie nie wyglądało.Wstępnie bez rewelacji ale powinna wyjść przyzwoita.Cały czas stoi w 19-20 *C a to chyba za nisko na te drożdże.Wydaje mi się że najlepsze efekty miałem w wyższych temperaturach ale mogę się oczwiście mylić bo szybko zostały wypite i nikt nie zastanawiał się czy mogłyby być lepsze
                          Następna pszeniczka będzie w cieplejszym okresie warzona to może porównamy.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #73
                            #26 już w butelkach a wczoraj powstała warka#27, kopia poprzedniej bo takie fajne drożdże od Qubków dostałem, że nie przepuściłem okazji i na konkurs będę miał dwie pszeniczki do wyboru a co też nie jest bez znaczenia DWIE DO WYPICIA
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

                              #74
                              #27 już poszło na cichą.Nie czekałem aż opadnie piana tylko przelałem.Te drożdże całkiem szalone są,chciały wyjść z fermentora i nawet się im udało,takiej piany to nigdy nie widziałem.

                              A dziś #28 coś jakby "polotmawe pszeniczne"
                              Skład:Nie wynika z przemyśleń tylko tak mi się przyniosło słody ze strychu
                              2 kg pilsa
                              0,5kg monach
                              1,8 kg pszenicy
                              0,15kg karmel ciemny
                              20gr barwiący
                              Zacieranie:
                              30/30 czyli po "Wrocławsku"
                              Chmielenie:
                              10 gram Perle 10% AA-na godzinę
                              Zadamy gęstwą z warki poprzedniej.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3491

                                #75
                                Dziś #27 poszło na "drugą cichą " bo ostatnio po przelaniu drożdże ruszyły pięknie na nowo.Będzie jak to powiedziała "jedna taka koleżanka" -"głęboko odfermentowana pszenica" a #28 poszło na "normalną cichą"

                                Powstała też kolejna wariacja na temat pszenicznego:
                                #28
                                Skład:
                                2kg pszeniczny
                                1kg pils
                                1kg monach
                                0,3 kg karmel jasny
                                1 łyżka stołowa karmel ciemny

                                Zacieranie:
                                62*C 15'
                                72*C-62*C-2,5h(bo se na wieś pojechałem)

                                Nachmielimy:
                                10 gram 10%AA na 1h
                                Zadamy gęstwą 3068 z #27
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                                  dadek
                                  Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                                  Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                                  2022-10-26, 22:37
                                • Prusak
                                  Browary Radomskie, EL Ciemne
                                  Prusak
                                  Alk. 5,0 %
                                  Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
                                  Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
                                  "Wszak wszyscy to wiecie,
                                  Radom słynie w świecie,
                                  od Karpat po Hel,
                                  piwem Saskiego EL".
                                  Jakiś mały...
                                  2024-09-19, 20:28
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • MAD-HOPS
                                  1.Warka potrzebna pomc (stout)
                                  MAD-HOPS
                                  WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
                                  3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  0.5KG MIODOWEGO SLODU
                                  0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
                                  0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
                                  2017-10-01, 15:53
                                • dadek
                                  Czechy, Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
                                  dadek
                                  Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
                                  2021-07-27, 04:40
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...