F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #36 został w końcu zadany dwoma rodzajami drożdży bo saflagery nie wystartowały:

    Munich Lagerami-1 fermentor
    Czech Pilsami -2 fermentory

    Wczoraj to na Munichach zostało przelane na cichą chociaż mogło iść bezpośrednio do butelek-po dwóch tygodniach w temperaturze 3:16 *C (jak było za ciepło na strychu to wystawiałem na zewnątrz ale zbytnio się nie przejmowałem temperaturą ) piwo klarowne a drożdże zbite jak beton na dnie.
    Smaku nie próbowałem ani blg nie zmierzyłem choć to na Czech Pilsach ładniej pachnie.

    Jako ciekawosta:to na Czech Pilsach fermentując w tych samych warunkach jeszcze piękną pianę ma.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      Dzisiaj Pszeniczna... #37 wylądowała na cichej troszkę jakby kwaskowata.

      To samo zrobiłem z #36 na 2278 oraz z tym w trzecim fermentorze, które tak naprawdę okazało się fermentowane miksem S-23/2278 bo jak fermentacja na saflagerach nie ruszyła to dodałem te Czech Pilsy.Zdegustowałem próbkę i wygląda,że Saflagery jednak zadziałały bo piwo wybitnie "chmielowe" a coś mi się wydaje,że one "podbijają" chmiel w piwie.

      Zobaczymy jak to będzie gdy "trojaczki" #36 ładnie dojrzeją w butelkach,czym się będą piwka różnić-na razie różnice są spore.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        Jeden fermentor pszenicy #37 już w 44 butelkach z dodatkiem 18 łyżeczek cukru.
        Dwa dni na balkonie skłoniły większość drożdży do lądowania na dnie.Zeszło do 4 blg ale mierzyłem w temperaturze kilku stopni więc nie wiadomo jakie blg tak naprawdę było.

        Tak samo zrobiłem z #36 na Munich Lagerach lecz dostały tylko 13 łyżeczek na podobną ilość bo zeszły do ok 5 blg (pomiar j/w).
        Trzy tygodnie i w butelkach to chyba rekord lagerowy ale pić się chce więc wiecie .

        Może ktoś ma przelicznik blg ale poniżej 20*C ?
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Mumin_
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.10
          • 109

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
          Może ktoś ma przelicznik blg ale poniżej 20*C ?
          Proszę Cię bardzo

          Mumin

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            Dzisiaj #38 "Lagerek bazowy"

            Skład:
            66% pils
            33% monach

            Zatrzemy:
            15' - 55*C
            30' - 62*C
            30' - 72*C

            Nachmielimy:
            75 gram (10% AA) na ok 75-80 litrów 0'/60'

            A skąd ta dziwna nazwa?
            Ano stąd:jak ładnie zafermentuje Munich Lagerami to do jednego fermentora dodamy 0,4 kg śliwek wędzonych jak w #35 a do drugiego dodamy 0,25 kg miodu sztucznego.Trzeci zostanie w stanie pierwotnym jako zwykły lagerek.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              Co do #38 to wyszło tak :
              -wczoraj do fermentora zadanego Munich Lagerami dodałem 0,4 kg śliwek wędzonych zalanych wcześniej wrzątkiem
              -do drugiego takiego samego dodałem 0,82 kg miodu sztucznego "Prospona" oraz aby zmniejszyć Blg oraz IBU dolano 3 litry zimnej kranówy.
              -trzeci fermentor (tydzień temu) na początku chłodzenia dochmielono garścią Lubelskiego z własnej hodowli i zadano Czech Pilsami.

              Dzisiaj zabutelkowano #33 B po półtoramiesięcznym pobycie na balkonie bo coś z fermentacją nie tak poszło i nie chciało się sklarować.Wszystkie dodatkowe czynności w rodzaju:napowietrzania,zadania dodatkowych innych drożdży,trzymania w cieple nic nie dały więc wyleciało na balkon.
              Dawno stanęło na ok.6 Blg a dziś było 5,5 Blg więc dodałem 5 łyżeczek cukru i dodałem płyn z nad drożdży Czech Pils i poszło do flaszek.

              #36 na Czech Pilsach zeszło do 3,5 Blg i z 15 łyżeczkami cukru wylądowało w butelkach
              #36 na miksie S-23/2278 przy 4,5 Blg z 15 łyżeczkami cukru też już we flaszkach. Wyczuwalny lekki "apteczny" zapach i posmak.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #39 kolejny "Lagerek bazowy"

                Skład:
                90% ...pils
                6,6%...monach
                3,4%...mąka pszenna

                Zatrzemy:
                52*-15'
                62*-30'
                72*-60'

                Nachmielimy (15,5kg zasypu/75-80 litrów/10%AA):
                40 gram w 0'/60'
                20 gram w 30'/60'
                15 gram w 55,/60,

                dochmielimy też na zimno:
                -jeden fermentor 10 gram Perle 10%AA
                -drugi fermentor garść Lubelskiego z własnych zbiorów
                -trzeci fermentor zostanie w stanie pierwotnym,zrobimy z niego "Polotmawe" dolewając wywaru z kawy zbożowej z dodatkiem słodu barwiącego.

                Zadamy gęstwą 2278 z #36.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  Wczoraj oba fermentory #38 zadane Munich Lagerami poszły na cichą.
                  Piwa ładnie sklarowane,drożdże poradziły sobie doskonale z dodatkowym cukrem z miodu a było tego ponad 0.8 kg i ze śliwkami też.
                  Myślę,że te drożdżyki doskonale nadają się do warzenia mocnych piw.

                  Fermentacja przebiegała w zmiennych temperaturach od -1 nocą do +12 w dzień bo po zafermentowaniu wystawiłem fermentory po prostu na balkon.Dla porównania "bliźniak" na Czech Pilsach stojący obok jeszcze fermentuje co potwierdza spostrzeżenia z poprzedniej warki na tych drożdżach.

                  Wstępnie też zdegustowano warkę #36. Piwo na Munichach wyszło czyste (bez bez żadnych dodatkowych zapaszków i posmaków) i chmielowe a na Czech Pilsach jakby chmielono dla aromatu Żateckim,lekko też kwiatowo-łąkowe.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    Dzisiaj #40 "Kolejny bazowy dolniak"

                    Skład: 60&#37;pils/40% monach

                    Zacieranie:
                    54*-10'
                    podjazd do 72* i na lenia 1,5 h do 66*
                    podjazd do 72* i filtracja

                    Chmielenie 60' (13kg słodów,celujemy w 11blg ok 80 litrów)
                    w 0'/60' 40 gram 10% AA
                    w 60'/60' po 10 gram do fermentora i zalanie gorącą brzeczką i do wanny z zimną wodą.

                    Do jednego fermentora razem z chmielem dodamy też garść słodu barwiącego zmielonego w młynku do kawy na mąkę.

                    Fermentor ciemnego oraz jeden jasnego zadamy Munichami a trzeci Czech-pilsami.

                    Dzisiaj na cichą poszło #38 na Czech-pilsach i przez przypadek #39 to z dodatkiem kawy zbożowej ale nie dałem wtedy barwiącego i nie widać na razie żadnego efektu kawowego.
                    #38 dlatego tak długo fermentowało bo na balkonie stało przez te mrozy i dopiero na strychu troszkę poszła fermentacja.Z #39 ta sama historia. Jak miały ok 3*C to mi się ich żal zrobiło i na stryszek wstawiłem.
                    Last edited by fidoangel; 2008-02-21, 17:35.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #40 errata

                      1-przed filtracją podjazd do 75*C
                      2-na początku chmielenia 50 gram chmielu
                      3-30 gram chmielu w 50'/60 do gara
                      4-barwiącego było 2 młynki kawowe
                      5-wszystkie fermentory zadane Munichami
                      6-do dwóch fermentorów dolano rano po 2 litry zimnej kranówy aby blg=11 uzyskać
                      7-do trzeciego zlano resztę gorącej brzeczki z gara razem z większością chmielin i zalano przy okazji 10 gram chmielu w fermentorze.Rano zlano z nad osadów i do wystudzonej brzeczki dodano 0,4 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach zimnej kranówy.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10764

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                        ...
                        7-do trzeciego zlano resztę gorącej brzeczki z gara razem z większością chmielin i zalano przy okazji 10 gram chmielu w fermentorze.Rano zlano z nad osadów i do wystudzonej brzeczki dodano 0,4 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach zimnej kranówy.
                        a ten cukier to po co ?
                        Last edited by anteks; 2008-02-22, 22:31.
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          a ten cukier to po co ?

                          Żeby zrobić Tyskie
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            A po to,że ciekaw jestem jak wpłynie na piwo a miejsce w fermentorze było więc zobaczymy co z tego wyjdzie.Blg początkowe=12
                            Jak zresztą widać lubię eksperymentować
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              A jak już się rozpisałem to ostatnio widząc różne dyskusje o filtratorach,mechanicznych śrutownikach i super instalacjach z kosmicznych blach zmierzyłem ile mi zajmują różne etapy warzenia.
                              I tak:
                              śrutowanie 13kg słodów starą wiertarką z zastosowaniem obciętego 1,5l PETa - 15'
                              filtracja z wysładzaniem do objętości ok 80 litrów - 35'
                              cały proces od początku do wystawienia fermentorów na balkon do chłodzenia 6h 15'

                              Jedyne co zamierzam udoskonalić to ze starej lodówki radiator poszukać i jako chłodnicy czasami używać.Myślę,że cena/jakość będzie zadowalająca.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                Dzisiaj #38 na Czech Pilsach poszło do butelek z normalną ilością cukru w naszym browarze czyli 15 łyżeczek.Odfermentowało do 2,5 blg co da prawie 5% alkoholu w gotowym piwie
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...