F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #106
    #36 został w końcu zadany dwoma rodzajami drożdży bo saflagery nie wystartowały:

    Munich Lagerami-1 fermentor
    Czech Pilsami -2 fermentory

    Wczoraj to na Munichach zostało przelane na cichą chociaż mogło iść bezpośrednio do butelek-po dwóch tygodniach w temperaturze 3:16 *C (jak było za ciepło na strychu to wystawiałem na zewnątrz ale zbytnio się nie przejmowałem temperaturą ) piwo klarowne a drożdże zbite jak beton na dnie.
    Smaku nie próbowałem ani blg nie zmierzyłem choć to na Czech Pilsach ładniej pachnie.

    Jako ciekawosta:to na Czech Pilsach fermentując w tych samych warunkach jeszcze piękną pianę ma.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #107
      Dzisiaj Pszeniczna... #37 wylądowała na cichej troszkę jakby kwaskowata.

      To samo zrobiłem z #36 na 2278 oraz z tym w trzecim fermentorze, które tak naprawdę okazało się fermentowane miksem S-23/2278 bo jak fermentacja na saflagerach nie ruszyła to dodałem te Czech Pilsy.Zdegustowałem próbkę i wygląda,że Saflagery jednak zadziałały bo piwo wybitnie "chmielowe" a coś mi się wydaje,że one "podbijają" chmiel w piwie.

      Zobaczymy jak to będzie gdy "trojaczki" #36 ładnie dojrzeją w butelkach,czym się będą piwka różnić-na razie różnice są spore.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #108
        Jeden fermentor pszenicy #37 już w 44 butelkach z dodatkiem 18 łyżeczek cukru.
        Dwa dni na balkonie skłoniły większość drożdży do lądowania na dnie.Zeszło do 4 blg ale mierzyłem w temperaturze kilku stopni więc nie wiadomo jakie blg tak naprawdę było.

        Tak samo zrobiłem z #36 na Munich Lagerach lecz dostały tylko 13 łyżeczek na podobną ilość bo zeszły do ok 5 blg (pomiar j/w).
        Trzy tygodnie i w butelkach to chyba rekord lagerowy ale pić się chce więc wiecie .

        Może ktoś ma przelicznik blg ale poniżej 20*C ?
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Mumin_
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.10
          • 109

          #109
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
          Może ktoś ma przelicznik blg ale poniżej 20*C ?
          Proszę Cię bardzo

          Mumin

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #110
            Dzisiaj #38 "Lagerek bazowy"

            Skład:
            66% pils
            33% monach

            Zatrzemy:
            15' - 55*C
            30' - 62*C
            30' - 72*C

            Nachmielimy:
            75 gram (10% AA) na ok 75-80 litrów 0'/60'

            A skąd ta dziwna nazwa?
            Ano stąd:jak ładnie zafermentuje Munich Lagerami to do jednego fermentora dodamy 0,4 kg śliwek wędzonych jak w #35 a do drugiego dodamy 0,25 kg miodu sztucznego.Trzeci zostanie w stanie pierwotnym jako zwykły lagerek.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #111
              Co do #38 to wyszło tak :
              -wczoraj do fermentora zadanego Munich Lagerami dodałem 0,4 kg śliwek wędzonych zalanych wcześniej wrzątkiem
              -do drugiego takiego samego dodałem 0,82 kg miodu sztucznego "Prospona" oraz aby zmniejszyć Blg oraz IBU dolano 3 litry zimnej kranówy.
              -trzeci fermentor (tydzień temu) na początku chłodzenia dochmielono garścią Lubelskiego z własnej hodowli i zadano Czech Pilsami.

              Dzisiaj zabutelkowano #33 B po półtoramiesięcznym pobycie na balkonie bo coś z fermentacją nie tak poszło i nie chciało się sklarować.Wszystkie dodatkowe czynności w rodzaju:napowietrzania,zadania dodatkowych innych drożdży,trzymania w cieple nic nie dały więc wyleciało na balkon.
              Dawno stanęło na ok.6 Blg a dziś było 5,5 Blg więc dodałem 5 łyżeczek cukru i dodałem płyn z nad drożdży Czech Pils i poszło do flaszek.

              #36 na Czech Pilsach zeszło do 3,5 Blg i z 15 łyżeczkami cukru wylądowało w butelkach
              #36 na miksie S-23/2278 przy 4,5 Blg z 15 łyżeczkami cukru też już we flaszkach. Wyczuwalny lekki "apteczny" zapach i posmak.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #112
                #39 kolejny "Lagerek bazowy"

                Skład:
                90% ...pils
                6,6%...monach
                3,4%...mąka pszenna

                Zatrzemy:
                52*-15'
                62*-30'
                72*-60'

                Nachmielimy (15,5kg zasypu/75-80 litrów/10%AA):
                40 gram w 0'/60'
                20 gram w 30'/60'
                15 gram w 55,/60,

                dochmielimy też na zimno:
                -jeden fermentor 10 gram Perle 10%AA
                -drugi fermentor garść Lubelskiego z własnych zbiorów
                -trzeci fermentor zostanie w stanie pierwotnym,zrobimy z niego "Polotmawe" dolewając wywaru z kawy zbożowej z dodatkiem słodu barwiącego.

                Zadamy gęstwą 2278 z #36.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #113
                  Wczoraj oba fermentory #38 zadane Munich Lagerami poszły na cichą.
                  Piwa ładnie sklarowane,drożdże poradziły sobie doskonale z dodatkowym cukrem z miodu a było tego ponad 0.8 kg i ze śliwkami też.
                  Myślę,że te drożdżyki doskonale nadają się do warzenia mocnych piw.

                  Fermentacja przebiegała w zmiennych temperaturach od -1 nocą do +12 w dzień bo po zafermentowaniu wystawiłem fermentory po prostu na balkon.Dla porównania "bliźniak" na Czech Pilsach stojący obok jeszcze fermentuje co potwierdza spostrzeżenia z poprzedniej warki na tych drożdżach.

                  Wstępnie też zdegustowano warkę #36. Piwo na Munichach wyszło czyste (bez bez żadnych dodatkowych zapaszków i posmaków) i chmielowe a na Czech Pilsach jakby chmielono dla aromatu Żateckim,lekko też kwiatowo-łąkowe.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #114
                    Dzisiaj #40 "Kolejny bazowy dolniak"

                    Skład: 60&#37;pils/40% monach

                    Zacieranie:
                    54*-10'
                    podjazd do 72* i na lenia 1,5 h do 66*
                    podjazd do 72* i filtracja

                    Chmielenie 60' (13kg słodów,celujemy w 11blg ok 80 litrów)
                    w 0'/60' 40 gram 10% AA
                    w 60'/60' po 10 gram do fermentora i zalanie gorącą brzeczką i do wanny z zimną wodą.

                    Do jednego fermentora razem z chmielem dodamy też garść słodu barwiącego zmielonego w młynku do kawy na mąkę.

                    Fermentor ciemnego oraz jeden jasnego zadamy Munichami a trzeci Czech-pilsami.

                    Dzisiaj na cichą poszło #38 na Czech-pilsach i przez przypadek #39 to z dodatkiem kawy zbożowej ale nie dałem wtedy barwiącego i nie widać na razie żadnego efektu kawowego.
                    #38 dlatego tak długo fermentowało bo na balkonie stało przez te mrozy i dopiero na strychu troszkę poszła fermentacja.Z #39 ta sama historia. Jak miały ok 3*C to mi się ich żal zrobiło i na stryszek wstawiłem.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-02-21, 17:35.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #115
                      #40 errata

                      1-przed filtracją podjazd do 75*C
                      2-na początku chmielenia 50 gram chmielu
                      3-30 gram chmielu w 50'/60 do gara
                      4-barwiącego było 2 młynki kawowe
                      5-wszystkie fermentory zadane Munichami
                      6-do dwóch fermentorów dolano rano po 2 litry zimnej kranówy aby blg=11 uzyskać
                      7-do trzeciego zlano resztę gorącej brzeczki z gara razem z większością chmielin i zalano przy okazji 10 gram chmielu w fermentorze.Rano zlano z nad osadów i do wystudzonej brzeczki dodano 0,4 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach zimnej kranówy.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10795

                        #116
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                        ...
                        7-do trzeciego zlano resztę gorącej brzeczki z gara razem z większością chmielin i zalano przy okazji 10 gram chmielu w fermentorze.Rano zlano z nad osadów i do wystudzonej brzeczki dodano 0,4 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach zimnej kranówy.
                        a ten cukier to po co ?
                        Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-02-22, 22:31.
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #117
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          a ten cukier to po co ?

                          Żeby zrobić Tyskie
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #118
                            A po to,że ciekaw jestem jak wpłynie na piwo a miejsce w fermentorze było więc zobaczymy co z tego wyjdzie.Blg początkowe=12
                            Jak zresztą widać lubię eksperymentować
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

                              #119
                              A jak już się rozpisałem to ostatnio widząc różne dyskusje o filtratorach,mechanicznych śrutownikach i super instalacjach z kosmicznych blach zmierzyłem ile mi zajmują różne etapy warzenia.
                              I tak:
                              śrutowanie 13kg słodów starą wiertarką z zastosowaniem obciętego 1,5l PETa - 15'
                              filtracja z wysładzaniem do objętości ok 80 litrów - 35'
                              cały proces od początku do wystawienia fermentorów na balkon do chłodzenia 6h 15'

                              Jedyne co zamierzam udoskonalić to ze starej lodówki radiator poszukać i jako chłodnicy czasami używać.Myślę,że cena/jakość będzie zadowalająca.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3491

                                #120
                                Dzisiaj #38 na Czech Pilsach poszło do butelek z normalną ilością cukru w naszym browarze czyli 15 łyżeczek.Odfermentowało do 2,5 blg co da prawie 5% alkoholu w gotowym piwie
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                                  dadek
                                  Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                                  Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                                  2022-10-26, 22:37
                                • Prusak
                                  Browary Radomskie, EL Ciemne
                                  Prusak
                                  Alk. 5,0 %
                                  Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
                                  Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
                                  "Wszak wszyscy to wiecie,
                                  Radom słynie w świecie,
                                  od Karpat po Hel,
                                  piwem Saskiego EL".
                                  Jakiś mały...
                                  2024-09-19, 20:28
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • MAD-HOPS
                                  1.Warka potrzebna pomc (stout)
                                  MAD-HOPS
                                  WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
                                  3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  0.5KG MIODOWEGO SLODU
                                  0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
                                  0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
                                  2017-10-01, 15:53
                                • dadek
                                  Czechy, Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
                                  dadek
                                  Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
                                  2021-07-27, 04:40
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...