F&A Home Brewery
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Nie bój żaby
Ruszą,ruszą-jednak dwa miechy w lodówce troszkę rozleniwiają drożdżyki."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
#40 już na cichej przy blg~4 i nie jest to wiadomość dnia
Jest nią to,że nie potrafię ocenić do którego fermentora dolałem wodę z cukrem bo kto by tam pomyślał o takiej ekstrawagancji jak opisanie fermentora.
Z degustacji wyszło mi,że do tego z dodatkiem barwiącego! Najmniej chmielowe jest ale raczej niemożliwe bym aż taki zakręcony był.Jak tak będzie szło to się jeszcze okaże,że sam cukier i woda wystarczą do zrobienia "Dobrego i zdrowego piwa domowego""nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
#39 kawowe "polotmawe" przy blg~3,2 poszło do butelek.
#39 dochmielone granulatem przy blg~2,6 też już we flaszkach,
Prawda,że 0,5 blg różnicy w identycznych piwach fermentowanych obok siebie jest zastanawiające?
Jednego było 20 litrów (2,6 blg) a drugiego 30 litrów (3,2 blg) a temperatura zmienna była na początku -jak to na balkonie i może szybciej się nagrzewało jak słoneczko wyszło i drożdże lepiej pracowały.
Z drugiej jednak strony "kawowe" szybciej zakończyło burzliwą i poszło na cichą.
Nie ma to żadnego zauważalnego znaczenia a tylko akademickie rozważanie to jest."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
#41 z resztek słodów
zasyp:
monach 7 kg
pszeniczny 4 kg
karmel jasny 1 kg
karmel ciemny 1 kg
zacieranie:
56*C > 72*C 30'
72*C > 64*C 30'(może godzina,nie pamiętam)
podjazd do 74*C-filtrowanie
chmielenie:
50 gram na godzinę
30 gram na pół godziny
na początku chmielenia 1 kg cukru trzcinowego z "Plusa"
wyszło 2 razy 25l=16 blg
1 munichy po #40
2 czech pilsyLast edited by fidoangel; 2008-03-19, 13:37."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Wczoraj kontrolnie sprawdziłem jak tam sie #41 mają na cichej bo stoją w 16*C na strychu i tak:
na Czech pilsach zeszło do 4 blg ale ciągle mętne jest choć zapowiada się nieźle,
na Munich lagerach zeszło do 8 blg i bardzo mętne i jakieś takie nijakie więc dolałem Czech pilsów i oba wystawiłem na balkon.
Ostatnio też część innego piwa na Munichach przed butelkowaniem zadałem Czech pilsami i poszło do butelek bez cukru i uwaga:Czechy dojadły to co Munichy zostawiają i nadając swój charakter piwu nagazowały je."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
#41-2 na czech-pilsach 18 kwietnia do butelek przy blg 3
#41-1 na mixie 20 maja do butelek (ciągle mętne) przy ok 4blg.Dodane 15 łyżeczek cukru."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Nowy sezon 2008/2009
#42
Pils........7 kg
Monach..7 kg
Zacieranie:
15'-52*
30'-62*/30'-72* od razu filtrowanie i wysładzanie
Chmielenie:
Do odfiltrowanej brzeczki od razu 25 gram Perle 10% AA
50 gram w 30' z 60' chmielu j/w
Wyszło ok 80l 11,5 blg
Zadane Pils Urqll (2001) z nowej saszetki starter 3 litrowy.Last edited by fidoangel; 2008-10-19, 16:41."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Dlaczego tak chmielone?
Klarowność nie jest tu najważniejsza. Wstępne 10-minutowe gotowanie pozwala na wstępne wytrącenie albumin (?), które mogłyby zaabsorbować część składowych chmielu -w rezultacie mielibyśmy gorsze wykorzystanie chmielu i gorszą pianę. Potem jeszcze gotujemy 90 min, gdyż 60 nie wystarcza na wytrącenie całego osadu gorącego. Lepsze wytrącenie protein pozwala na skrócenie dojrzewania i pewnie pomaga na problem "zmętnienia na zimno"(...)
Zobaczymy"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
#42 c.d.
- do jednego fermentora przy dekantowaniu, po chłodzeniu, dolano wywar z "jednego młynka kawowego' zmielonego słodu barwiącego.(carrafa II)
- do drugiego, po przelaniu na cichą, dolano wywar z garści zamrożonych, zielonych szyszek "Marynki"
- do trzeciego nic nie dodano"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
#43
Pils........7,5 kg
Monach..7,5 kg
Karmel jasny (mąka) ..0,2 kg
Zacieranie:
10'-52*
30'-64*/30'-72* od razu filtrowanie i wysładzanie
Chmielenie:
60 gram Perle 10% AA w 10' z 70'
Zadamy gęstwą z poprzedniej warki."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
#43 c.d.
- w jednym fermentorze zalano gorącą brzeczką jeden "młynek kawowy" zmielonego słodu
barwiącego ze Strzegomia
- w drugim przy dekantacji wystudzonej brzeczki zalano 1,35 kg miodu wielokwiatowego rozpuszczonego w 5 litrach wrzątku.
- w trzecim nic nie zalano
W efekcie otrzymano dwa pełne po brzegi fermentory 11,5 blg oraz taki sam trzeci o nieznanym blg bo nie zmierzono, ale jak sądzę to miodowe będzie 14-tką."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Comment