F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Dzisiaj #38 na Czech Pilsach poszło do butelek z normalną ilością cukru w naszym browarze czyli 15 łyżeczek.Odfermentowało do 2,5 blg co da prawie 5% alkoholu w gotowym piwie
    A mnie Czech Pilsy cos nie chcą ruszyć, jeżeli rano nadal nic nie będzie zadam Munichami.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      Nie bój żaby
      Ruszą,ruszą-jednak dwa miechy w lodówce troszkę rozleniwiają drożdżyki.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23903

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
        Dzisiaj #38 na Czech Pilsach poszło do butelek z normalną ilością cukru w naszym browarze czyli 15 łyżeczek.Odfermentowało do 2,5 blg co da prawie 5% alkoholu w gotowym piwie
        Trzeba polecić Cię włodarzom Jabłonowa
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
          Nie bój żaby
          Ruszą,ruszą-jednak dwa miechy w lodówce troszkę rozleniwiają drożdżyki.
          Za niedługo minie 24h.

          Fakt nie dałem im się ogrzać po opuszczeniu chłodni.

          No zobaczymy.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #40 już na cichej przy blg~4 i nie jest to wiadomość dnia

            Jest nią to,że nie potrafię ocenić do którego fermentora dolałem wodę z cukrem bo kto by tam pomyślał o takiej ekstrawagancji jak opisanie fermentora.
            Z degustacji wyszło mi,że do tego z dodatkiem barwiącego! Najmniej chmielowe jest ale raczej niemożliwe bym aż taki zakręcony był.Jak tak będzie szło to się jeszcze okaże,że sam cukier i woda wystarczą do zrobienia "Dobrego i zdrowego piwa domowego"
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • aqqq
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.12
              • 56

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
              Jak tak będzie szło to się jeszcze okaże,że sam cukier i woda wystarczą do zrobienia "Dobrego i zdrowego piwa domowego"
              Ale wtedy zamiast cichej fermentacji czeka cię chyba skryta destylacja?

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #39 kawowe "polotmawe" przy blg~3,2 poszło do butelek.
                #39 dochmielone granulatem przy blg~2,6 też już we flaszkach,

                Prawda,że 0,5 blg różnicy w identycznych piwach fermentowanych obok siebie jest zastanawiające?

                Jednego było 20 litrów (2,6 blg) a drugiego 30 litrów (3,2 blg) a temperatura zmienna była na początku -jak to na balkonie i może szybciej się nagrzewało jak słoneczko wyszło i drożdże lepiej pracowały.
                Z drugiej jednak strony "kawowe" szybciej zakończyło burzliwą i poszło na cichą.

                Nie ma to żadnego zauważalnego znaczenia a tylko akademickie rozważanie to jest.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #41 z resztek słodów

                  zasyp:
                  monach 7 kg
                  pszeniczny 4 kg
                  karmel jasny 1 kg
                  karmel ciemny 1 kg

                  zacieranie:
                  56*C > 72*C 30'
                  72*C > 64*C 30'(może godzina,nie pamiętam)
                  podjazd do 74*C-filtrowanie

                  chmielenie:
                  50 gram na godzinę
                  30 gram na pół godziny
                  na początku chmielenia 1 kg cukru trzcinowego z "Plusa"

                  wyszło 2 razy 25l=16 blg
                  1 munichy po #40
                  2 czech pilsy
                  Last edited by fidoangel; 2008-03-19, 13:37.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    Wczoraj kontrolnie sprawdziłem jak tam sie #41 mają na cichej bo stoją w 16*C na strychu i tak:
                    na Czech pilsach zeszło do 4 blg ale ciągle mętne jest choć zapowiada się nieźle,
                    na Munich lagerach zeszło do 8 blg i bardzo mętne i jakieś takie nijakie więc dolałem Czech pilsów i oba wystawiłem na balkon.

                    Ostatnio też część innego piwa na Munichach przed butelkowaniem zadałem Czech pilsami i poszło do butelek bez cukru i uwaga:Czechy dojadły to co Munichy zostawiają i nadając swój charakter piwu nagazowały je.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #41-2 na czech-pilsach 18 kwietnia do butelek przy blg 3
                      #41-1 na mixie 20 maja do butelek (ciągle mętne) przy ok 4blg.Dodane 15 łyżeczek cukru.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        Nowy sezon 2008/2009

                        #42

                        Pils........7 kg
                        Monach..7 kg

                        Zacieranie:
                        15'-52*
                        30'-62*/30'-72* od razu filtrowanie i wysładzanie

                        Chmielenie:
                        Do odfiltrowanej brzeczki od razu 25 gram Perle 10% AA
                        50 gram w 30' z 60' chmielu j/w

                        Wyszło ok 80l 11,5 blg

                        Zadane Pils Urqll (2001) z nowej saszetki starter 3 litrowy.
                        Last edited by fidoangel; 2008-10-19, 16:41.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          Dlaczego tak chmielone?

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                          Pierwszy chmiel należy wrzucać 10 min po rozpoczęciu intensywnego wrzenia brzeczki. Nie nalezy stosować techniki "First Wort Hopping"(...)
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                          Klarowność nie jest tu najważniejsza. Wstępne 10-minutowe gotowanie pozwala na wstępne wytrącenie albumin (?), które mogłyby zaabsorbować część składowych chmielu -w rezultacie mielibyśmy gorsze wykorzystanie chmielu i gorszą pianę. Potem jeszcze gotujemy 90 min, gdyż 60 nie wystarcza na wytrącenie całego osadu gorącego. Lepsze wytrącenie protein pozwala na skrócenie dojrzewania i pewnie pomaga na problem "zmętnienia na zimno"(...)
                          A no dlatego,że nie znalazłem jakiejś stałej na pianę w piwach.Jedne mają a inne po prostu nie mają. To piwo nie powinno mieć ładnej piany ale zgodnie z wypowiedzią "Czesa" na stronie "Browamatora" owo "First Wort Hopping" powinno nadać wyjątkowo mocny aromat chmielowy,mocniejszy niż klasyczne chmielenie dla aromatu w ostatnich minutach gotowania.
                          Zobaczymy
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #42 c.d.

                            - do jednego fermentora przy dekantowaniu, po chłodzeniu, dolano wywar z "jednego młynka kawowego' zmielonego słodu barwiącego.(carrafa II)

                            - do drugiego, po przelaniu na cichą, dolano wywar z garści zamrożonych, zielonych szyszek "Marynki"

                            - do trzeciego nic nie dodano
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #43

                              Pils........7,5 kg
                              Monach..7,5 kg
                              Karmel jasny (mąka) ..0,2 kg

                              Zacieranie:
                              10'-52*
                              30'-64*/30'-72* od razu filtrowanie i wysładzanie

                              Chmielenie:
                              60 gram Perle 10% AA w 10' z 70'

                              Zadamy gęstwą z poprzedniej warki.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                #43 c.d.

                                - w jednym fermentorze zalano gorącą brzeczką jeden "młynek kawowy" zmielonego słodu
                                barwiącego ze Strzegomia

                                - w drugim przy dekantacji wystudzonej brzeczki zalano 1,35 kg miodu wielokwiatowego rozpuszczonego w 5 litrach wrzątku.

                                - w trzecim nic nie zalano

                                W efekcie otrzymano dwa pełne po brzegi fermentory 11,5 blg oraz taki sam trzeci o nieznanym blg bo nie zmierzono, ale jak sądzę to miodowe będzie 14-tką.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...