F&A Home Brewery
Collapse
X
-
Z chmielem w tym piwie może być różnie, bo sporo piany wyszło z fermentorów a w pianie, moim zdaniem, jest dużo chmielu. Można to sprawdzić kosztując pianę na fermentującym piwie. Sssambrrr chmiel.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Myślisz, że pamiętam? Na PW Ci mogę napisać, ale przy braku pewności nie podam źródła na forum.
Niemal pewny jestem tego, że czytałem o zawartości 1,1g w 100g suszonych szyszek lubelskiego
2g w przypadku marynki.
Jeśli piszę głupoty to proszę mnie poprawić.Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2009-11-16, 21:20.Comment
-
Pytam, bo nigdzie nie spotkałem się z oznaczeniem olejków eterycznych w chmielu. Tylko z oznaczeniem AA. Nawet powszechny podział na odmiany aromatyczne i goryczkowe odnosi się do zawartości alfakwasów."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Olejki korzystnie wpływające na chmielowy aromat piwa: humulen, kariofilen, farnezen, linalool.
Olejki, których nadmierna ilość wpływa na pogorszenie aromatu piwa: myrcen, limonen, geraniol.Comment
-
Oczywiście, wiadomo, że lubelski jest bardziej szlachetny, ale marynka doskonale nadaj się na chmiel aromatyczny. Dobrym przykładem jest znana we Wrocławiu wesoła marynka, która była bardzo wysokiej jakości, a świeżość(która jest niezwykle ważna przy szyszkach)powodowała, że uświetniła wiele piw swoim aromatem.Comment
-
No to ze specyfikacji wynika, że przewaga lublina w farnezenie. Magnum też ma od groma olejków (tyle co marynka), ale tylko 0,1% farnezenu.Comment
-
Dla ciekawskich - znalazłem źródło, które podaje część z substancji wymienionych przez Marka jako negatywne - jako pozytywne. Zgoda z myrcenem.
Hop researchers, using capillary gas chromatography, have
detected and identified more than 250 essential oil
components in hops. Twenty two of these have been
pinpointed as being good indicators of hoppiness potential.
They are subdivided into 3 groups, humulene and
caryophyllene oxidative products, floral/estery compounds,
and citrus/piney compounds, as listed below:
Oxidation Products:
caryolan-1-ol
caryophyllene oxide
humulene diepoxide a
humulene diepoxide b
humulene diepoxide c
humulene epoxide I
humulene epoxide II
humulene epoxide III
humulenol II
humulol
Floral/Estery Compounds:
geraniol
geranyl acetate
geranyl isobutyrate
linalool
Citrus/Piney Compounds:
delta-cadinene
gamma-cadinene
citral
limonene
limonene-10-ol
alpha-muurolene
nerol
beta-seleneneComment
-
#50 rozlew
Dzisiaj na cichą poszło całe #51 przy 3,5 Blg. i temp 19°C.
Jeden fermentor po zafermentowaniu na balkonie poszedł od razu na strych i miał tam na początku 17°C.
Dwa pozostałe fermentowały na balkonie do czwartku i też na strych poszły.
Dziś piwa klarowne ale jeszcze parę dni im dam na cichą.
Dziś zostało zakegowane. To które fermentowało na strychu miało, o dziwo, nieznacznie wyższe blg niż jego "balkonowi" bracia a od tygodnia spadły nieznacznie poniżej 3,5blg.
Temperatura piw wynosiła dziś 18°C.
Nie dałem nic do refermentacji bo myślę, że przy tak wysokim blg, drożdże spokojnie nagazują piwo. Nawet gdyby nie chciały wziąć się do pracy to przecież jest na czarną godzinę butla z CO2
Spróbowałem oczywiście co rozlewałem i to nie dochmielane było znacznie bardziej "wodniste" niż dochmielane /przy jednakowym blg/.
Zobaczymy jak sie nagazują."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
#51 Rozlew-1
Do jednego kega 50l weszło prawie dwa fermentory. Jeden dochmielany Marynką i do pełna tym dochmielonym Lomikiem. Lomik dał ładniejsze efekty niż Marynka ale to już nie ma większego znaczenia bo wymieszały się. Nie dałem nic do refermentacji.
Fermentacja zaczęła się od 17°C, spadła do 15°C, a później do 12°C i właściwie skończyła się po kilku dniach. Duża ilość drożdży nawet w lagerowych temperaturach doskonale sobie radzi z fermentacją. Dwa dni temu całkiem klarowne piwo przelałem na bardzo krótką cichą aby pozbyć się resztek chmielu pływającego w toni, który przy dekantacji odcedziłem na sitku ze szmatką.
Dziś piwo miało 11°C i 3,5 blg (2,9 blg po przeliczeniu do temp 20°C)"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
#52
Skład:
pils.................................. 12 kg
kasza manna błyskawiczna......1 kg
.
Zacieranie:
po zalaniu słodów 47°C - 52 °C 10'
52 °C - 10'
62 °C - 15'
72 °C - 67 °C - 45'
30' /bo dolewałem wodę z kranu/ podbicie do 74 °C i filtracja
Chmielenie:Pierwszy raz szyszka od kilku lat.
50 gram zeszłorocznej Marynki w 10' z 70'
50 gram chmielu j/w ............. w 30' z 70'
50 gram chmielu j/w ..............w 60' z 70'
w fermentorach zalano gorącą brzeczką :
Po 7g Lubelskiego+7g Lomika (szyszka)Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-11-28, 19:56."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
#52 cd.
Tydzień temu poszło na cichą a dzisiaj wylądowało na strychu. Jak zajrzałem do fermentora to chyba zaczynało zamarzać, drożdże w grudkach wisiały w toni wiec się zlitowałem i do ciepłego wstawiłem. Nie wiem jaka tam temperatura ale to koniec fermentacji w lagerowych temperaturach, choć można podciągnąć to będzie pod końcowe podbicie temperatury redukujące diacetyl"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...-
Channel: Niemcy
-
-
Alk. 5,0 %
Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
"Wszak wszyscy to wiecie,
Radom słynie w świecie,
od Karpat po Hel,
piwem Saskiego EL".
Jakiś mały...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-19, 20:28 -
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU
SZYBKI OPIS;
3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
0.5KG MIODOWEGO SLODU
0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
0.5KG MIODU GRYCZANEGO...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment