F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    Wczoraj odwiedziłem moją wiejską "leżakownię" piw z myślą aby pozamarzane butelki przenieść tam gdzie jest kratka ściekowa aby nie pobrudziły posadzki tam gdzie stoją, czyli na budowie, na środku nieogrzewanego pokoju i tu zdziwo nic nie zamarzło !!??
    Nawet wit co był leciutką 10-teczką. Dookoła wszystko na kamień zmrożone a piwa nie. Ciekawostka.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #53

      Skład:
      pils.................................. 13,5 kg
      karmel jasny Strzegom ...dwie garście

      Zacieranie:
      52°C - 10'
      62°C - 15'
      72°C - 30'
      podbicie do 78°C i filtracja

      Chmielenie:
      200 gram Lubelskiego w 10' z 70'
      100 gram chmielu j/w w 30' z 70'


      w fermentorach zalano gorącą brzeczką :
      po garści Lubelskiego
      __________________
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #54

        Skład:
        pils...........................11,5 kg
        karmel jasny Strzegom...1 kg

        Zacieranie:
        52°C - 10'
        62°C - 25'
        72°C - 30' - podbicie do 78°C i filtracja

        Chmielenie:
        100 gram Marynki w 10' z 70'

        W fermentorach zalano gorącą brzeczką:
        -po garści Marynki
        oraz:
        -w jednym trzy młynki sproszkowanego karmela ciemnego Strzegom
        -w drugim jeden młynek j/w
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          A ostatnio taki myk
          Zakegowano po 10 litrów piw "karmelizowanych". Przy 3,5 blg dodano po cztery łyżeczki cukru na 10l a do tego co zostało w fermentorach dolano po 1/2 wywaru z 0,5 kg śliwek wędzonych. Będzie "śliwkowe" w wersji ciemnej i półciemnej.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • macas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 680

            Na śliwkowe ja się piszę (jak co roku zresztą ),
            Powiedz po co dodajesz kaszę manną, to dla mnie nowość

            pozdrawiam M.
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              Najsmaczniejsze piwa tamtego sezonu to #47 i #44 na urqellach. Chciałem nawiązać do nich. Mam wrażenie, że pszenica nadaje piwom "miękkość" a zarazem "mięsistość". Piana też wygląda lepiej.
              A "śliwkowe" oczywiście będzie i dla Ciebie ( jak i innych fanów tego mojego wynalazku).
              Swoją drogą to chyba jest właściwy moment abyś sam wreszcie coś takiego uwarzył. Niedługo nie będzie odpowiedniego "surowca"
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • macas
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.02
                • 680

                Już podejmowałem próby, niestety nieudane, ale wczoraj zakupiłem 20 dkg, wędzonych śliwek i podejmę jeszcze jedną,.
                Tylko teraz planuję zrobić wywar i dolać na cichej (jak myślisz ???)
                Może wreszcie uzyskam to o co mi chodzi

                pozdrawiam M.
                Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                Beniamin Franklin

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  Nie jest to dobra metoda i stosuję ją tylko w sytuacjach wyjątkowych gdyż taki kompot jest bardzo brudny i trzeba go filtrować z sadzy, popiołu i innych zanieczyszczeń. Takie piwo powinno być chmielone szyszką a na 15'do 30' przed końcem dodane śliwki wędzone. Warstwa szyszek w połączeniu z filtratorem z oplotu daje piękną klarowną brzeczkę. Śliwek powinno być więcej, dla takich ekstremistów jak my to 0,5 kg nie będzie za dużo.
                  Last edited by fidoangel; 2010-01-29, 11:33.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #54 butelkowanie

                    Dzisiaj zabutelkowano resztę #54 dodając pół łyżeczki cukru na litr piwa. Ostatnio źle podałem blg bo nie wziąłem poprawki na temperaturę. Dziś miało poniżej 2,9 blg. Przy takiej ilości karmela to spodziewałem się o 0,6 blg więcej.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      Gdzie nabywacie wędzone śliwki ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        W "warzywniaku" ale za każdym razem jest to loteria bo można kupić takie wędzone w wędzarni po kiełbasach a nie sposób tego wyczuć. Wychodzi dopiero w piwie, jak się beknie kiełbasą
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                          W "warzywniaku" ale za każdym razem jest to loteria bo można kupić takie wędzone w wędzarni po kiełbasach a nie sposób tego wyczuć. Wychodzi dopiero w piwie, jak się beknie kiełbasą
                          to wtedy będzie ruchbier
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • macas
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2008.02
                            • 680

                            dziś uznałem, że zakończyła się burzliwa w 10l fermentatorku testowym gdzie siedzi 15-steczka gotowana z wędzonymi śliweczkami i chyba 3 podejście ma szanse powodzenia , smak i zapach mocno obiecujący
                            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                            Beniamin Franklin

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              Dziś troszkę nietypowo bo w międzyczasie powstały trzy kolejne warki #55,#56 i #57 i tak naprawdę to nie zapisałem z nich niczego.
                              Dla pamięci ważniejsze szczegóły:

                              #55 ok 80l 12 blg
                              -chyba sam pilzneński (może troszkę karmela ale to się zobaczy po barwie)
                              -zacieranie z przerwą białkową a potem "po wrocławsku" 30/30
                              -chmielenie -100g Marynki w 10', na smak 100g Lubelskiego w 40', na aromat 140g Lubelskiego w 60' z 70'

                              #56 ok 27l 13 blg
                              -pilzneński 5 kg
                              -cztery młynki kawowe zmielonego na proszek barwiącego ze Strzegomia
                              -pół paczki kawy Inka z Tesco
                              -zacieranie bez przerwy białkowej
                              -chmielenie 60' z garścią Marynki ale wykipiało i sporo wylądowało na posadzce
                              -kociołek elektryczny ma mniej niż fermentor wiec po chmieleniu do gorącej brzeczki dolałem szlauchem od prysznica zimnej wody z kranu

                              #57 ok 27l 17 blg
                              -pilzneński 6 kg
                              -podwójna garść karmela ciemnego
                              -podwójna garść karmela jasnego
                              -łyżka stołowa Inki
                              -chmielenie 60' z podwójną garścią Marynki+pół kilograma cukru

                              Wszystko zadane 2001
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • Terry
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2008.01
                                • 148

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                                -pół paczki kawy Inka z Tesco
                                O! Pierwszy raz taki pomysł widzę. Robiłeś to już wcześniej?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X