W sumie też prawda, zimna wpadając do gorącej też na pewno w jakimś stopniu się "odkaża".
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
Moim zdaniem dodanie surowej wody ma też wpływ na smak, w piwie długo "czuć wodę" i długo musi się równoważyć. Pszeniczniak robiony tą metodą jest do niczego.
Zasadniczo zawsze jednak rozcieńczam wodą przegotowaną."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
#61 "Po prostu coś do picia"
Różnych "wynalazków" pełno a dobrego, prostego piwka zawsze jakoś brakuje więc w niedzielę było tak:
Skład:
pils............................11 kg
monach .......................5 kg
kasza manna ................1 kg
karmel jasny Strzegom ....dwie garście
Zacieranie:
62°C - 30'
72°C - 30'
Chmielenie:
100 gram Marynki w 10' z 70'
100 gram j/w w 40'
Uzyskano 12blg
dwa fermentory zadano Urqellami
jeden 2124 Bohemian Lager Yeast
Uzyskano też kilka litrów gęstego z początków wysładzania ale jeszcze nie wiem co z tego zrobić."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
#61 cd "Porter"
Gęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
Wczoraj nachmieliłem:
40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Pierwszy raz widzę, żeby ktoś z "resztek" po normalnym piwie robił portera!Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SetaPierwszy raz widzę, żeby ktoś z "resztek" po normalnym piwie robił portera!Comment
-
No i mamy lato, drożdże zadowolone bo dzisiejszy pomiar temperatury fermentujących na balkonie piw pokazał 19°C. Wszystko fajnie tylko, że to drożdże lagerowe.
Nie będą to wzorce stylu, oj nie będą."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
O sześciu fermentorach na cichej (+małe wiadro z porterem ) na strychu w 15°C nawet nie chciałem wspominać...
Jakoś nagle się to lato zrobiło.Last edited by fidoangel; 2010-03-25, 22:33."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Wystawiaj tylko w nocy, dziś ma byś 6 stopni, a w weekend lekkie ochłodzenie i mokro, chyba czas kończyć sezon LAGEROWY , i pomyśleć o belgach i pszeniczkach !!!!
PS. Chyba będziesz dumny z mojego lagerka śliwkowegoPiwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin FranklinComment
-
#60 "Musli mocne" butelkowanie
Dziś poszło do 56 butelek, przy 5blg dodałem 100g cukru.
Piszę dla pamięci aby mieć je na oku"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
#62 "Pilsik majowy"
Piękny maj tylko temperatury jakby z innej pory roku więc zrobimy jeszcze coś na dolniaczkach:
pils ..."na oko" pół worka
melanoidowy z Warsztatowej Torby Upominkowej ...250 gram w postaci mąki
karmelowy j/w z CP, coś po między jasnym a ciemnym karmelem strzegomskim ...100 gram mąki
Zacieranie zupełnie bez zasad bo taboret testowałem, z grubsza tak:
65°C zasyp
później 30' w 60°C
przejście 45' do 72°C
70°C - 30'
Do zagotowania potrzebowałem ponad dwóch godzin mimo 8kW mocy taboretu
100 gram Marynki na goryczkę i 150 na smak.
Zadamy jutro Urqellami i Bohemianami."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
#63
Skład:
Pils - pół worka
Zacieranie:
60°C zasyp
z 58°C do 72°C w ciągu 30'
72°C do 68°C w ciągu 45'
68°C do 74°C w 15'
Chmielenie:
100g Marynki na 60'
200g Lubelskiego na 30'
200g Lubelskiego na 15'
Nie wiem co będzie z drożdżami bo coś długo stały w lodówce i ruszać się nie chcą, dostały żarcia i w ciepłym postawiłem, jutro się zobaczy."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Gęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
Wczoraj nachmieliłem:
40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Nowy sezon 2010/2011
#64 "Smoła"
Skład:
Pils - 5 kg
Monach - 3 kg
Karmel ciemny Strzegom - 1,5 kg
Kasza jęczmienna - 1kg (uprażona na czarno w piekarniku)
Magnum - 25g
Lubelski z tamtego roku 50g
Zacieranie:
55°C 15'
62°C do 65°C 20'
70°C do 73°C 20'
do 70°C 40'
Filtracja bez podbicia temperatury.
Wysładzanie wodą 85°C
Chmielenie:
Magnum na 60'
Lubelski na 30'
Uzyskano dobrze ponad 50l smolistej brzeczki 12 blg o smaku piołunowym.
Zadano German Ale w 24°C"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Comment