F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #256
    A skąd ten piołun, od kaszy?

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #257
      Raczej Magnum ma taki rodzaj goryczki. Przed chmieleniem próbowałem i nie było wcale gorzkie mimo ogromnej ilości "spalenizny" w zasypie.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #258
        Ale tylko 25g na 50l? Jeśli to z chmielu, to pewnie z czasem się złagodzi.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #259
          #65

          W niedzielę było tak...

          Zasyp:
          pils 10kg
          monach 5 kg
          karmel ciemny Strzegom 0,3 kg
          karmel jasny Strzegom 0,1 kg (niepotrzebny w tym zasypie, dałem przez roztargnienie )

          Zacieranie:
          do wody 55°C i białkowa 10' w 52°C
          20' podejście do 62°C i 10' przerwy w 62°C
          15' podejście do 72°C i 1h (może nawet 1,5 ale nie mierzyłem) dekstrynująca zakończona w 70°C

          Wysładzanie:
          50l wody o temp 80°C

          Chmielenie:
          50g Magnum na godzinę

          Uzyskano 13blg koloru ciemnej herbaty. Dwa fermentory zaszczepiono London ESB 1968, a jeden Pils Urqell 2001 starter nieduży, coś słabo się wzięły do roboty, dziś miało 12°C z zadałem w 18°C.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #260
            #66

            W niedzielę było tak...

            Zasyp:
            pils 9,5 kg
            monach 4,5 kg

            Zacieranie:
            do wody 55°C i białkowa 10' w 52°C
            15' podjazd do 62°C i 10 ' przerwy w 62°C
            10' podjazd do 72°C i 1h dekstrynująca zakończona w 72°C

            Chmielenie:
            do wody 80°C 25g Magnum i 50g starego Chellengera, do zagotowania minęło 40'
            gotowanie 60', na 10' przed końcem 20g Marynki z tegorocznych zbiorów.

            Jeden fermentor 12,5 zadano gęstwą London ESB, całą gęstwe z jednego fermentora po burzliwej dałem bez napowietrzania brzeczki.
            Jeden fermentor 12,5 zadano Urqelqmi przy 15°C a drugi rozcieńczyłem do 11,5 i przy 22°C też zadałem 2001

            Pierwszy raz od niepamiętnych czasów nie miałem przełomu białkowego, może to wina dodania chmielu przed zagotowaniem? Do tego okazało sie, że obecny monach jest tak ciemny, że zabarwił piwo na kolor herbaty a zapach miał raczej biszkoptowy.

            Na cichą poszło poprzednie piwo na London ESB. To na 2001 zdekantowałem aby uzyskać gęstwę na obecną warką, drożdże podjęły dalszą pracę w 10°C.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #261
              #66 cd.

              Właśnie napowietrzyłem brzeczkę zadaną London ESB. Po 12 godzinach praktycznie brak oznak fermentacji a gęstwy było naprawdę sporo. Nie pamiętam aby świeża gęstwa tak długo startowała.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • bielok
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.10
                • 338

                #262
                Cześć

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                Właśnie napowietrzyłem brzeczkę zadaną London ESB. Po 12 godzinach praktycznie brak oznak fermentacji a gęstwy było naprawdę sporo. Nie pamiętam aby świeża gęstwa tak długo startowała.

                Może już przefermentowało ;-) ?
                anioły śmierdzą potem
                żrą kiełbasę
                mają w dupie żywych

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #263
                  24 godziny minęły, brzeczka klarowna o lekkim smaku i zapachu wina, dolałem litr gorącej wody i zamieszałem, może za zimno mają, nawet nie zmętniało. Drożdże leżą na dnie i odmawiają współpracy. Termometr i ballingometr zostały w warzelni na wsi i nie mogę nic sprawdzić
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #264
                    Właśnie sprawdziłem za pomocą "przyrządów" jak sie miewa piwo na London ESB 1968 i tak:
                    -fermentuje sobie w 19°C
                    -zeszło do 4,5blg
                    Nadal brak oznak fermentacji, brak piany i nawet nie zmętniało , czy powstaje gaz nie jestem w stanie sprawdzić bo fermentor ma w pokrywie dziurę a wszystko zawinięte gazą i gumką obwiązane.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #265
                      Dziwne te drożdże.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #266
                        Jak starter robiłem, taki ze trzy litry, to też przerobiły wszystko bez żadnej piany. To, że pracują poznać było po wydobywaniu się gazu i powiększaniu warstewki drożdży na dnie. Po jego dodaniu, do dwóch fermentorów, fermentacja przebiegała standardowo.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-10-14, 15:10.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #267
                          Ja też mam obecnie warkę na burzliwej z tymi drożdżami - piana marna, drożdże bynajmniej się nie zbierają na powierzchni. Obecnie piany już właściwie nie ma, ale nie mierzę blg - poczekam do 7 dni.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #268
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                            Dziwne te drożdże.
                            Taaa... To nie drożdże, historia jest zupełnie nieprawdziwa

                            Ten fermentor, który tak doglądałem i napowietrzałem i mierzyłem to nie było to piwo tylko poprzednie. Kto by pamiętał o takiej drobnostce jak opisanie fermentora
                            To "właściwe" w tym czasie zupełnie spokojnie przefermentowało i zdążyło się nawet wyklarować a w sobotę, siłą rozpędu, poszło do kegów. Przy kegowaniu coś mi nie pasowało, że w jednym fermentorze, na brzegach są ślady po pianie ale dawno przestałem się różnymi drobnostkami przejmować.

                            London ESB, zadane jako gęstwa, w tydzień przefermentowały brzeczkę i opadły wszystkie na dno. Już je lubię. Piwo pięknie pachnie świeżym chmielem i... miodem?!
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • wogosz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.12
                              • 1007

                              #269
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fido
                              Kto by pamiętał o takiej drobnostce jak opisanie fermentora.
                              Przy kegowaniu coś mi nie pasowało, że w jednym fermentorze, na brzegach są ślady po pianie ale dawno przestałem się różnymi drobnostkami przejmować.
                              Doskonałe, dawno się tak nie ubawiłem. Musisz tylko uważać, żeby nie zabutelkować np. rosołu, który Hania w większym garze odstawi na następny dzień

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3491

                                #270
                                Już dawno większość przetworów "płynnych" jest butelkowana i kapslowana. Pomidory łatwo odróżnić od piwa ale soki i tym podobne całkiem sprawnie "udają" piwo. Czasami naprawdę nie jestem pewien co właśnie zniosłem ze stryszku do chłodzenia .
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                                  dadek
                                  Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                                  Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                                  2022-10-26, 22:37
                                • Prusak
                                  Browary Radomskie, EL Ciemne
                                  Prusak
                                  Alk. 5,0 %
                                  Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
                                  Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
                                  "Wszak wszyscy to wiecie,
                                  Radom słynie w świecie,
                                  od Karpat po Hel,
                                  piwem Saskiego EL".
                                  Jakiś mały...
                                  2024-09-19, 20:28
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • MAD-HOPS
                                  1.Warka potrzebna pomc (stout)
                                  MAD-HOPS
                                  WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
                                  3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  0.5KG MIODOWEGO SLODU
                                  0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
                                  0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
                                  2017-10-01, 15:53
                                • dadek
                                  Czechy, Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
                                  dadek
                                  Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
                                  2021-07-27, 04:40
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...