F&A Home Brewery
Collapse
X
-
A przypuszczam, że zmieni się w kierunku charakteru drożdży, które zostały użyte
Ta beczka była niepowtarzalna, zlewkowa, Urqelle i Americany."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
No i poszła beczka Wędzonego na Warsztatach (o Śliwkowym to nawet nie wspomnę /wzorem Pawlaka /bo ludzie pamietają je jeszcze z Agory )
Musiało być niezłe, bo ci którym po pytaniu "jakie piwo pan leje?" musiałem trzy razy powtarzać "WĘDZONE" wracali po nie i dziwili sie, że takie coś o czym w życiu nie słyszeli i nawet nie wiedzieli, że może istnieć, jest takie smaczne...Last edited by fidoangel; 2011-05-15, 00:11."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
To jest tak, że z 4 kg słodów robię fermentor piwa 10,5 - 11,5 blg w zależności od tego jakie wyjdzie. Jak chcę zrobić mocne 12,5-13,5 blg to daję 5 kg na fermentor. Nie mierzę już od dawna blg i nie wiem jakie jest w poszczególnej warce.
Ps. A kliknij brodacza na górze strony po prawej i coś tam wpisz..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Sezon 2011/2012
No to leeeeeeeeeeeecimy
#1 (74)
Zasyp: pils 10 kg
monach 5 kg
karmel ciemny 150g zmielony na proszek
Zacieranie:
52°C - 10'
52°C > 62°C - 10'
62°C - 10'
62°C > 72°C - 15'
72°C - 60'
podbicie do 75°C i filtracja
wysładzanie wodą z kranu 65°C
Chmielenie: 60'
od razu do odfiltrowanej brzeczki 110g Marynki /2010r + 20g mrożonych gałązek świerkowych
Zadamy gęstwą London ESB 1968 pozyskaną od @leszcz007 (dzięki)"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
No i będzie falstart
Rano na balkonie brzeczka miała 34°C więc przeniosłem w chłodne miejsce i teraz poszedłem z drożdżami. Gęstwa z soboty, cały słoik, otwieram a tu APTEKA, nie sprawdziłem wcześniej
Musiałem ją zadać bo już 24 godz. brzeczka stała, a nie mam żadnych drożdży w zapasie. I tak kanał i tak kanał."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Dzięki, będę pamiętał.
W takim byłem stresie, że całkowicie mi się myślenie wyłączyło.
Wymyśliłem aby jakoś ratować to piwo, na dnie słoika zapach był najmocniejszy, więc wymyśliłem, żeby po zafermentowaniu zlać piwo znad gęstwy. Tak zrobiłem, ale okazało się, że na dnie wcale nie ma drożdży, poza kilkoma grudkami, wszystkie ładnie sobie w piwie pływają, więc cały plan na nic. Jeden fermentor tak zrobiłem i dałem sobie spokój. Przy przelewaniu apteka jak się patrzy. Najdziwniejsze jest to, że kolega, który dał gęstwę nic nie wyczuwał ale to możliwe bo z drugiego fermentora u niego zostały drożdżaki. Piwo na "moich" ponoć też nie miało apteki, dziwne..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Bardzo mi przykro z powodu twojej Warki.
Wczoraj IPA poszła do butelek i faktycznie nie wyczuwam posmaku apteki albo jest bardzo słaby albo przykrywa go chmiel. Dałem 100g Lubelskiego i 100g Marynki na 40L.
Sam chciałbym dojść do źródła tego zakażenia, żeby więcej się to nie powtórzyło.Comment
-
#1 kegowanie
A dzisiaj nasz ulubiony "Ciąg Dalszy"
Piwo poszło do kegów. Ładnie się sklarowało, jak to na London ESB, choć jakieś resztki fermentacji trwały. Leciutka pianka na wierzchu była i troszkę się pieniło w kegach.
Do dwóch corneliusów dałem po 20g cukru, do jednego 10g a do jednego nie dałem wcale. Zaryglowałem wszystkie kegi dwutlenkiem o ciśnieniu 2,5.
I uwaga: tylko w jednym, nieprzelewanym, wyczułem daleko, daleko w tle tą piero.....ą aptekę.
Może będzie dobrze."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Jako, że chce się pić już drugiego kega rozpoczęto, ostatniego nawet gremialnie, i nikt "apteki" nie wyczuwał.
Pierwszy raz nie przeniosła mi się ta wada z warki na warkę. Drożdże w słoiku, w lodówce, też nie mają charakterystycznego zapaszku.
Może jakąś AIPE na nich zrobimy..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
#2
"Czworaczki"
Zasyp: monach 17 kg
Zacieranie:
52°C - 10'
62°C - 10'
72°C >> 75°C - 60'
wysładzanie wodą z kranu 65°C
Chmielenie: 60'
od razu do odfiltrowanej brzeczki 150g Marynki /2010r + 1kg cukru trzcinowego nierafinowanego
I teraz zabawa na całego
Gorącą brzeczką po chmieleniu zalano:
1- w jednym fermentorze 60g igieł i gałązek świerkowych
2- w drugim 70g chmieli z własnej uprawy, których nie zebrałem na czas, takie brązowe szyszki, nawet ładnie pachnące
3- w trzecim 100g dzikiego chmielu z nad rzeki w postaci jak powyżej. Pachniał dziwnie, leszczu mówił, że jak jemioła, mi jakoś chmielowo-grzybowo-leśnie
4- w czwartym 50g Amarillo ale tylko na pół fermentora starczyło
Zadamy z chwilę rozruszaną gęstwą German Ale od @leszcz007."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Właśnie "czworaczki" wylądowały na cichej.
Długa burzliwa, zimno miały, na początku fermentacji nawet 13°C bo zapomniałem okna zamknąć, zakończyły burzliwą ok 18°C.
Nie podobał mi się zapach, jakiś octowy, tylko o dziwo to na dzikim chmielu ładnie pachniało. Pożyjemy, zobaczymy..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Comment