F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #376
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    I nie boję się zakażenia co przy klasycznym chmieleniu na zimno lekkich piw się zdarzało.
    Zakażenie z chmielu?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #377
      Trudno zgadnąć z czego ale przy chmieleniu lekkich piw na zimno.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #378
        #96

        Zasyp:
        3kg pilsa
        6 młynków kawowych jakiegoś karmela belgijskiego

        Zatarłem:
        10'/10'/60'

        Chmielenie:
        "First Wort Hopping" 30g Galena na godzinę

        Całość zadana gęstwą Nottinghamów, która w fermentorze została z poprzedniej warki.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #379
          #97 &quot;Wędzone ciemne&quot;

          Zasyp:
          2kg pils
          1kg wędzonego angielskiego z tamtego roku
          garść podwójna karmela ciemnego strzegomskiego

          Zatarłem:
          10'/10'/60'

          Chmielenie:
          "First Wort Hopping" 38g Marynki w szyszce na godzinę

          Całość wlana do Nottinghamów, które w fermentorze zostały z poprzedniej warki czyli z wczoraj, wygląda na to, że fermentacja burzliwa trwała dobę właśnie przelałem na cichą.

          Wareczki w kociołku lidlowskim na jednego corneliusa to po prostu taka zabawa na długie zimowe wieczory, tak przy piciu herbatki z miodem i czytaniu browarbizu i forum wędkarskiego. Czysto, szybko, bez wysiłku i na luziku
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • leszcz007
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.04
            • 100

            #380
            dzieci w świat pojechały to się nudzi :P

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #381
              #98 ESB????

              Zasyp:
              3,5 kg pilsa
              1młynek kawowy kawy ziarnistej zmielonej (bo nie miałem nic innego pod ręką do przyciemnienia brzeczki)

              Zatarłem:
              10'/10'/60'

              Chmielenie:
              "First Wort Hopping" 30g Pilgrim UK na godzinę.

              Całość zadana gęstwą Nottinghamów,

              Na zimno dodamy 20g Pilgrima.

              Pilgrim wygrał z chmielami z USA mimo gorszych aromatów bo jak ma być angielskie piwo to niech będzie angielskie

              I postaramy się aby "toffi" było na akceptowalnym dla większości (wiadomo wszystkim się nie dogodzi ) poziomie.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #382
                #99 &quot;Dla gości&quot;

                Zasyp: wagę gdzieś posiałem
                3 Porkerty chyba pilsa ale ile lat miał to aż się boję myśleć bo był jeszcze nieśrutowany
                1 kufel karmela "Cara" z Castlemalting, wczoraj ześrutowałem a na nalepce było "Data przydatności 03 2012"


                Zatarłem:
                10'/10' 65°C /60'

                Chmielenie:
                "First Wort Hopping" podwójna garść Marynki w szyszce na godzinę.

                Drożdże zakrążkujemy z poprzedniej warki.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10795

                  #383
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                  Zasyp: wagę gdzieś posiałem
                  3 Porkerty chyba pilsa ale ile lat miał to aż się boję myśleć bo był jeszcze
                  Jak oryginalny kielich zasypowy to około 3 kg
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • bielok
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.10
                    • 338

                    #384
                    Cześć.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    Jak oryginalny kielich zasypowy to około 3 kg
                    Chyba nie, 3 kg słodu to 5 litrowa butelka PET, zasobnik nie jest taki duży.
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #385
                      Wchodzi w niego 1 litr, a to mniej niż 1 kg.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10795

                        #386
                        [quot=fidoangel;1099140]
                        3 Porkerty [/quote]
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
                        Cześć.
                        Chyba nie, 3 kg słodu to 5 litrowa butelka PET, zasobnik nie jest taki duży.
                        chodziło mi że w sumie
                        Odważam po kilogramie i śrutuję, z czubkiem to kilogram. Zależy tez jaki słód, pszenicy wchodzi więcej
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #387
                          Też mi się kołatało po głowie, że kilogram to pełny śrutownik.

                          No i nie chciało się zatrzeć, po godzinie nie dało się uzyskać klarownego filtratu, zostawiłem jeszcze na pół godziny i dalej mętne leciało. Oczywiście nie mam wskaźnika jodowego a poza tym co by to dało

                          Poszło do fermentacji jakie było. Zobaczymy...
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #388
                            #100 Śliwkowe

                            Zasyp:
                            4kg pilsa
                            2 młynki kawowe karmela "Cara" z Castlemalting
                            1 młynek ciemnego karmela Strzegom


                            Zatarłem:
                            54°C i od razu podjazd do 65°C
                            65°C-15'
                            72°C-60'

                            Chmielenie:
                            "First Wort Hopping" podwójna garść Marynki w szyszce na godzinę.
                            Na pół godziny dodane 250g śliwek wędzonych
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

                              #389
                              Dziś następne warzenie ale nie ma o czym pisać. Zwykłe Ale na Marynce.

                              Myślę, że pora kończyć ten dzienniczek. Już w zasadzie nic ciekawego nie warzę. Może jak coś nowego wymyślę to opiszę.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3491

                                #390
                                A właśnie mi się zachciało piwa co cały czas na balkonie stoi i nic z tego bo keg na amen zmarznięty. Nie wiem czy nie rozwaliło kega bo się w wannie rozmraża, pierwsze polewanie gorącą wodą i po chwili na całym kegu warstwa lodu, twarda warstwa.
                                Cztery fermentory z lagerującym piwem też na kamień zamarzły.
                                Z czterech butelek piwa, które od kolegów dostałem, jedna pękła a reszta ok choć w środku każdej kawał lodu.

                                I to ma być wiosna, ech...
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                                  dadek
                                  Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                                  Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                                  2022-10-26, 22:37
                                • Prusak
                                  Browary Radomskie, EL Ciemne
                                  Prusak
                                  Alk. 5,0 %
                                  Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
                                  Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
                                  "Wszak wszyscy to wiecie,
                                  Radom słynie w świecie,
                                  od Karpat po Hel,
                                  piwem Saskiego EL".
                                  Jakiś mały...
                                  2024-09-19, 20:28
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • MAD-HOPS
                                  1.Warka potrzebna pomc (stout)
                                  MAD-HOPS
                                  WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
                                  3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  0.5KG MIODOWEGO SLODU
                                  0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
                                  0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
                                  2017-10-01, 15:53
                                • dadek
                                  Czechy, Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
                                  dadek
                                  Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
                                  2021-07-27, 04:40
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...