Mikrobrowar Coder

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kosta72
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 40

    #196
    lub wstaw sobie klimatyzator do piwnicy będzieszmial stalą temperature nie są takie drtogie a i mozna je uzyc w upaly czasmi w domu są takie monobloki z rura gdzie odprowadzaja cieple powietzre

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #197
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
      Spraw fermentorowi koszulkę z mokrego ręcznika i wstaw do miski z wodą. Temperatura spokojnie zejdzie o 2°C. Jeżeli puścisz na to wentylator to uzyskasz jeszcze niższą temperaturę.
      Już i tak po wszystkim, dziś rano fermentacja się skończyła. Ale nie bardzo mi się chce wierzyć w skuteczność tego chłodzenia ręcznikiem - 20L brzeczki ma sporą pojemność cieplną...

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #198
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
        Już i tak po wszystkim, dziś rano fermentacja się skończyła. Ale nie bardzo mi się chce wierzyć w skuteczność tego chłodzenia ręcznikiem - 20L brzeczki ma sporą pojemność cieplną...
        To uwierz. Czy wiesz ile wynosi ciepło parowania wody? Temperatura mokrego termometru przy powietrzu o temp. 24°C i wilgotności 50% wynosi 16°C!
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #199
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
          To uwierz. Czy wiesz ile wynosi ciepło parowania wody? Temperatura mokrego termometru przy powietrzu o temp. 24°C i wilgotności 50% wynosi 16°C!
          Temperature termometru pewnie da się obniżyć, ale 20L wiadra? Ale można by zrobić wyliczenia - czy jest na sali fizyk?

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #200
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
            Temperature termometru pewnie da się obniżyć, ale 20L wiadra? Ale można by zrobić wyliczenia - czy jest na sali fizyk?
            Oczywiście to jest kwestia powierzchni parowania i jego intensywności dlatego napisałem o wentylatorze. Nie twierdzę też, że ręcznikiem schłodzisz 20l brzeczki, w której przebiega reakcja egzotermiczna do 16°C jednak efekt jest wyraźny i mnie udało sie utrzymać temp. w tanku na poziomie 22°C pomimo tego, że powietrze w domu ma nawet większą temperaturę. Spróbuj Przedłużysz nieco sezon
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #201
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
              mnie udało sie utrzymać temp. w tanku na poziomie 22°C
              A mierzyłeś w środku tanku czy tylko na termemetrze przyklejonym do wiadra?

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #202
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                A mierzyłeś w środku tanku czy tylko na termemetrze przyklejonym do wiadra?
                Na ściance powyżej warstwy chłodzącej i poniżej lustra cieczy oraz przez otwór na rurkę w deklu fermentora. Pomiar termometrem "dousznym".
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  #203
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                  Na ściance powyżej warstwy chłodzącej i poniżej lustra cieczy oraz przez otwór na rurkę w deklu fermentora. Pomiar termometrem "dousznym".
                  No, to może i coś w tym być. Ale sezonu i tak nie będę wydłużał - dla mnie problemem nie do przeskoczenia jest zapewnienie przyzwoitej temperatury leżakowania dla ~120 butelek przez parę tygodni.

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #204
                    #23 - Alt - cicha

                    Alt zlany szybko na cichą, po 3 dniach burzliwej. Piana znikneła już po 2 dniach, ale dostał jeszcze 1 dzień na ustanie się. Drożdże s-04 są sympatyczne we współpracy - szybko działają, ładnie opadaja na dno tworząc zbitą glinę, ułatwiającą dekantację.
                    Burzliwa była w 24-22 stopniach, cicha będzie w 22.

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #205
                      #22 - Bitter - rozlew

                      Bitter rozlany do 45 butelek róznych z dodatkiem 130g glukozy. Blg = 2.1

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #206
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                        A to moje zapasy na lato, niechże ucieszą nie tylko moje oczy:

                        Ponad 300 butelek, powinno starczyć do października....
                        Czy mi sie wydaje, czy Ty magazynujesz piwo w łazience na poddaszu użytkowym? To jest chyba latem najcieplejsze miejsce w Twoim domu
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

                          #207
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                          Czy mi sie wydaje, czy Ty magazynujesz piwo w łazience na poddaszu użytkowym? To jest chyba latem najcieplejsze miejsce w Twoim domu
                          Niespecjalnie mam wybór, nie mam piwnicy, a jak widzisz sporo tego - i jeszcze dojdą 3 warki. Próbowałem trzymać w garażu, ale jak tylko słońce poświeci rozgrzewa się jak piekarnik, bo nie ma żadnej izolacji. Dom mam przynajmniej porządnie ocieplony, a łazienka jest od północy. Zamierzam niedługo zrobić piwniczkę w ogródku, mam nadzieje, ze piwa dotrwają.

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #208
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                            Niespecjalnie mam wybór, nie mam piwnicy, a jak widzisz sporo tego - i jeszcze dojdą 3 warki. Próbowałem trzymać w garażu, ale jak tylko słońce poświeci rozgrzewa się jak piekarnik, bo nie ma żadnej izolacji. Dom mam przynajmniej porządnie ocieplony, a łazienka jest od północy. Zamierzam niedługo zrobić piwniczkę w ogródku, mam nadzieje, ze piwa dotrwają.
                            No tak, północna wystawa i dobra izolacja, czyli nie jest tak źle. Piwniczka to jest fajna rzecz. Tylko dobrze ją zamaskuj bo jak sie rozniesie po okolicy, że leżakują w niej piwa to może Ci niespodziewanie skoczyć zużycie
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              #209
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                              Piwniczka to jest fajna rzecz. Tylko dobrze ją zamaskuj bo jak sie rozniesie po okolicy, że leżakują w niej piwa to może Ci niespodziewanie skoczyć zużycie
                              Wejście zawalę konarami, a jak będe chciał się napić piwa, będę wysyłał moich 3 synów, żeby odwalili

                              Comment

                              • coder
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.10
                                • 1347

                                #210
                                #23 - Alt - rozlew

                                Alt rozlany do 41 butelek z dodatkiem 180 g glukozy. Stał na cichej 6 dni w 22-23*, sklarował się marnie, ale w te upały bezpieczniej będzie mieć piwo już w butelkach. Odfermentował do 5 Blg, czyli właśnie tyle, ile bym się spodziewał po piwie ze słodu monachijskiego.

                                I tym samym definitywnie kończymy nasz pierwszy sezon liczbą 23 warek, w tym 0 kwachów. Do zobaczenia w październiku mój pamiętniku.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • dadek
                                  Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                  dadek
                                  Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                  2024-10-23, 00:37
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • heckler
                                  Czechy, Moravská Třebová, Zámecké nám. 183/4, Knížecí pivovar Moravská Třebová
                                  heckler
                                  Moravská Třebová to miasto założone w połowie XIII w. przez Boreša z Rýzmburka. Duża liczba zabytków i dzieł sztuki przypomina o czasach, kiedy to Třebová nazywana była Moravskimi Atenami. Ładne miasteczko z dużym rynkiem, oraz pięknym zamkiem, który jest uznawany za jeden z ważniejszych...
                                  2023-08-22, 07:08
                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...