Witam,
moim zdaniem (jako chemika) dodatek chlorku wapnia do piwa to jak najgorszy pomysł. Jako źródło jonów Ca zwykle piwowarzy zalecają gips (uwodniony siarczan wapnia CaSO4). Można też byłoby moim zdaniem użyć kredy (węglan wapnia CaCO3). Natomiast nighdy chlorku. Po co wprowadzać jony chlorkowe do piwa? W wodzie wodociągowej i tak jest sporo chlorków (pozostałość po chlorowaniu wody). No i ponadto CaCl2 w żaden sposób nie zmieni znacząco pH wody.
moim zdaniem (jako chemika) dodatek chlorku wapnia do piwa to jak najgorszy pomysł. Jako źródło jonów Ca zwykle piwowarzy zalecają gips (uwodniony siarczan wapnia CaSO4). Można też byłoby moim zdaniem użyć kredy (węglan wapnia CaCO3). Natomiast nighdy chlorku. Po co wprowadzać jony chlorkowe do piwa? W wodzie wodociągowej i tak jest sporo chlorków (pozostałość po chlorowaniu wody). No i ponadto CaCl2 w żaden sposób nie zmieni znacząco pH wody.
Comment