Mikrobrowar Coder
Collapse
X
-
Co do temperatury fermentacji trudno mi się wypowiedzieć, większość fermentacji poszła w pierwszą noc, nie wiem ile mogło być. Chyba koło 21*. Przydał by się, jak widzę, automatyczny rejestrator temperatury, ktoś taki miał na forum...
Ale o brak aromatów najbardziej bym podejrzewał słaby starter - to pierwsza warka po otworzeniu saszetki. Zresztą poczekajmy z tydzień, może aromaty "się wydobędą".Comment
-
Apropos pomiaru Blg - ja uzywam odkażonego cylindra i balingomierza, więc po pomiarze zawracam zawartość z powrotem.
weizen, robiąc ściśle wg przepisu, dostałem 4 - 4,5 Blg. Ale się tym nie martwię, bo gdyby mi chodziło o alkohol, to lepszy jest bimber. Myślę, że zacierasz w niskich temperaturach i naalfa-amylazy juz nieiwiele skrobi zostaje.Comment
-
Na następną chciałbym zrobić coś w stylu Aventinusa - najbardziej chyba znanego Weizenbocka. W książce Clonebrews mam przepis, dość prymitywny:
Na 18.9L
3.9 kg pszenicznego
2.3 kg Belgian pale
0.45+0.23 kg monachijski
113 g melanoidynowego
28g czekoladowy
zacierać 90' w 65,5*
chmielenie: 10g Hersbuecker na 60'
mech irlandzki
drożdże: Wyeast 3333 lub 3056 (German/Bavarian wheat)Comment
-
W przepisie stało 42*. myślisz, że lepiej dać więcej?
Co do temperatury fermentacji trudno mi się wypowiedzieć, większość fermentacji poszła w pierwszą noc, nie wiem ile mogło być. Chyba koło 21*. Przydał by się, jak widzę, automatyczny rejestrator temperatury, ktoś taki miał na forum...
Ale o brak aromatów najbardziej bym podejrzewał słaby starter - to pierwsza warka po otworzeniu saszetki. Zresztą poczekajmy z tydzień, może aromaty "się wydobędą".
Temp. fermentacji im wyższa tym więcej goździków. Ale o tym to już kiedyś dyskutowaliśmy.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
A wiesz, ze mam książkę, gdzie piszą otwartym tekstem, że jest dokładnie odwrotnie. Niska temperatura = dużo goździków, wyższa = więcej bananów/gumy do żucia, bo za ten aromat odpowiedzialne są estry, których więcej wytwarza się w temp.> 20*.Comment
-
mnie też się tak wydaje Im wyższa temperatura tym więcej powstaje estrówComment
-
Zgadza sie, ze wysoka temp. sprzyja powstawaniu estrów. Ale to Ty właśnie znalazłaś gdzieś, że sprzyja także wytwarzaniu 4-winylogwajakolu. Pozostaje kwestia proporcji estry-fenole i wpływu na nie zmian temperatury w trakcie poszczególnych etapów fermentacji.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Napotkałem na drugą interpretację wydajności, (o której wspominał SlawekT) analizując recepturę z beertools.com. Wydaje się, że oni inaczej rozumieją wydajność - u nas to jest ilośc kg cukru wyciśniętych z kg zasypu. U nich chyba stosunek Blg otrzymanego do Blg maksymalnego, które jest wyliczane na podstawie właściwości słodu. A w swoich recepturach zakładają strasznie marne wydajności - jak pisze 65%, to u nas byłoby koło 50. Można się naciąć.Last edited by coder; 2007-10-04, 16:31.Comment
-
Mam nadzieję, że nie namieszałem.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderNapotkałem na drugą interpretację wydajności, (o której wspominał SlawekT) analizując recepturę z beertools.com. Wydaje się, że oni inaczej rozumieją wydajność - u nas to jest ilośc kg cukru wyciśniętych z kg zasypu. U nich chyba stosunek Blg otrzymanego do Blg maksymalnego, które jest wyliczane na podstawie właściwości słodu.
No i generalnie trzeba by modyfikować wzór przy każdym nowym zakupie słodu. I optymistycznie zakładam, że podczas zakupu otrzymalibyśmy jego właściwości.
To ja już chyba wolę nasz sposób.
Ja miałem we wzorze na wydajność wpisane na stałe cw brzeczki=1,048. Ale chyba wstawię zamiast tego wzor: (1+0,004*Blg_brzeczki). To też przybliżenie, ale trochę bliższe rzeczywistości.Comment
Comment