Mikrobrowar Coder

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #376
    Warka #29 Scottis Lycht - rozlew

    Warka #29 Scottis Lycht rozlana do 38 butelek z dodatkiem 130g glukozy (na 18L) i niedużym 1/4L starterem z gęstwy Munich Lager - ona miała dwustopniową cichą, boję się, że drozdże mogły nie przeżyć.
    To pierwsza warka, dla której zastosowałem dodatkową cichą - osadzanie. Ciekaw byłem, czy coś się osadzi, i faktycznie było nieduży osad - taki film drozdżowy przyklejony do dna.
    Piwo smakuje nieciekawie, wodniście. Zobaczymy jak dojrzeje.
    Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2007-11-18, 14:05.

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #377
      Marcowe Azorskie c.d.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
      Wybrałem to drugie, jak wróciłem brzeczka miała 15* i zadałem drożdże przed momentem. Teraz mam dylemat: zostawić je na noc w pomieszczeniu 8* czy 15*?
      Na noc zostawiłem je jednak w 15*, chciałem dać drożdżom trochę forów nad bakteriami.
      Po 14 godziniach pojawiły się pierwsze oznaki fermentacji:

      Click image for larger version

Name:	PICT0005.JPG
Views:	1
Size:	16,9 KB
ID:	2024697

      Więc zdekantowałem je dla oczyszczenia z wstepnych osadów i przestawiłem do pomieszczenia 8*.
      Na dnie zostało sporo brzydkiego osadu:

      Click image for larger version

Name:	PICT0006.JPG
Views:	1
Size:	16,7 KB
ID:	2024698

      nie będzie mi psuł czystego smaku lagera...

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #378
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
        Na noc zostawiłem je jednak w 15*, chciałem dać drożdżom trochę forów nad bakteriami.
        Po 14 godziniach pojawiły się pierwsze oznaki fermentacji:

        [ATTACH]28340[/ATTACH]

        Więc zdekantowałem je dla oczyszczenia z wstepnych osadów i przestawiłem do pomieszczenia 8*.
        Na dnie zostało sporo brzydkiego osadu:

        [ATTACH]28341[/ATTACH]

        nie będzie mi psuł czystego smaku lagera...
        nie za dużo kombinujesz przy brzeczce
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #379
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          nie za dużo kombinujesz przy brzeczce
          To standardowa procedura - w browarach po prostu otwieraja dolny zawór i spuszczają osad po 12h, ja muszę dekantować - niestety, ryzyko infekcji jest, ale jestem gotów je podjąć.

          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            #380
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
            To standardowa procedura - w browarach po prostu otwieraja dolny zawór i spuszczają osad po 12h
            ale to tylko w przypadku fermentorów stożkowych.

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #381
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
              Więc zdekantowałem je dla oczyszczenia z wstepnych osadów i przestawiłem do pomieszczenia 8*.
              Przestawienie w 8* drożdżom się nie spodobało, całe 24 h zajęło im zrobienie przyzwoitej piany od nowa.
              Jednak jest trochę emocji z tymi lagerami!

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #382
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                Bać sie na ma co. Ale warto wiedzieć, że dolniaki wytwarzają mnóstwo siarkowodorów.
                Wali jakby się zepsuło a wcale tak nie jest.
                Dobrze, że mnie ostrzegłeś, faktycznie śmierdzi nieprzyjemnie.
                Co gorsza piana jest jakaś marna - jak robiłem rozruch w 15* piana urosła na jakieś 1.5 cm, teraz po przestawieniu w 7-8* jest marniutka - rozpadła się kilka wysepek. Czy to normalne w lagerach (drożdże Munich Lager)?
                Na razie po 2 i 1/2 doby odfermentowało o 1.5 Blg.

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  #383
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                  Co gorsza piana jest jakaś marna - jak robiłem rozruch w 15* piana urosła na jakieś 1.5 cm, teraz po przestawieniu w 7-8* jest marniutka - rozpadła się kilka wysepek.
                  No nic dziwnego, ze fermentacja się zatkała, bo w piwniczce było nie 7-8, ale 4-5 stopni. Przeniosłem fermentor z powrotem do domu w 11*, mam nadzieję, że drożdże się pozbierają.

                  Comment

                  • krogo
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.03
                    • 66

                    #384
                    W takim razie następną inwestycja w "Mikrobrowar Coder" powinien być chyba ciągły odczyt temperatury
                    Polecam rozwiązanie na DS1820. Daje to ciekawe możliwości. Wykres przedstawia wyniki pomiaru z dwóch czujników (temperatura powietrza i brzeczki). Widać tu nie tylko etap chłodzenia brzeczki po gotowaniu ale i efekt schładzania podczas fermentacji w pojemniku z wodą, następnie usunięcie tej wody (i mokrego ręcznika) a w efekcie wzrost temperatury brzeczki. Jeśli fermentacja burzliwa rusza gwałtownie to widać nawet związany z tym skok temperatury. Można też zaobserwować spadek temeperatury na zakończenie fermentacji burzliwej (tu jeszcze się nie zakończyła).
                    Attached Files

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #385
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo
                      Polecam rozwiązanie na DS1820.
                      Bardzo fajna rzecz, tylko nie jestem elektronikiem. Ale jak zrobisz takie urządzenie w wersji sprzedażnej, to chętnie kupię. Jak się z niego robi odczyty, trzeba podłaczyć laptopa?

                      Comment

                      • krogo
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.03
                        • 66

                        #386
                        To może odpowiem w innym wątku. Było już coś na ten temat w dziale "Sprzęt". Odszukam i odświeżę temat. Postaram się jeszcze dziś.
                        Ja co prawda jestem elektronikiem ale do "skonstruowania" takiego czujnika wystarczą zupełnie elementarne umiejętności lub jakiś znajomy z lutownicą. A reszta to już informatyka a ta zdaje się nie jest Ci obca.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #387
                          W wersji najprostszej musisz na stałe mieć wpięty sprzęcik do com'a (RS232) np. w laptopie.
                          Attached Files

                          Comment

                          • coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

                            #388
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                            No nic dziwnego, ze fermentacja się zatkała, bo w piwniczce było nie 7-8, ale 4-5 stopni. Przeniosłem fermentor z powrotem do domu w 11*, mam nadzieję, że drożdże się pozbierają.
                            Po spędzeniu nocy w 10* drozdże ochoczo zrobiły ładną pianę na 3 cm, ale o dziwo fermentacja nie posunęła się nawet o kreskę, nadal 12.4 Blg. Emocje rosną...

                            Comment

                            • SlawekT
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2006.08
                              • 174

                              #389
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                              No nic dziwnego, ze fermentacja się zatkała, bo w piwniczce było nie 7-8, ale 4-5 stopni. Przeniosłem fermentor z powrotem do domu w 11*, mam nadzieję, że drożdże się pozbierają.
                              W swojej krótkiej piwowarskiej karierze zrobiłem 6 lagerów i żaden nie śmierdział siarkowodorem. Co do temperatury, pierwsze 3 fermentowałem w piwnicy, gdzie była temperatura 12 - 14 C. Następne 3 fermentowałem na balkonie w temperatutach 7 - 12 C - gdy było zby zimno przenosiłem na troche do mieszkania. czasmai tempetatura mogła skoczyć do 14 C, a czasami spaść do 5 C. Ani razu nie zaobserwowałem ustania fermentacji. Mało tego gęstwa drożdzowa trzymana w lodowce (ok. 6 C) wykazuje mi oznaki pracy (uchodzi CO2 po otwarciu butelki). Dopiero wystawiona na balkon, gdzie temp. była ok. 1 C nie wykazywała oznak fermentacji. Ta sama gęstwa przeniesiona z powrotem do lodówki znowu zaczęła sobie pracować. Używałem zwyke drożdży Saflager S-23.
                              Jezeli w zybyt niskiej temperaturze drożdże opadną i przestaną pracować, wystarczy przenieść baniak do ciepłego, zamieszać. Fermentacja napewno ruszy ponownie.
                              Uzyskuję końcowy Balling na poziomie 3 - 3,5 Blg

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                #390
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT
                                W swojej krótkiej piwowarskiej karierze zrobiłem 6 lagerów i żaden nie śmierdział siarkowodorem. (...) Używałem zwyke drożdży Saflager S-23.
                                Ja zrobiłem 2, z czego drugi stoi na cichej i w obu wypadkach był wyraźny siarkowodór. Za pierwszym razem już myślałem, że się coś skisiło, ale przypomniała mi się rozmowa z markiem33, na IVWWP, gdzie uprzedził mnie, ze lagery tak mają. Również fermentowałem na s-23, przy czym temp. to 10C, a nawet niżej. Za pierwszym razem jednak była wyższa.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • dadek
                                  Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                  dadek
                                  Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                  2024-10-23, 00:37
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • heckler
                                  Czechy, Moravská Třebová, Zámecké nám. 183/4, Knížecí pivovar Moravská Třebová
                                  heckler
                                  Moravská Třebová to miasto założone w połowie XIII w. przez Boreša z Rýzmburka. Duża liczba zabytków i dzieł sztuki przypomina o czasach, kiedy to Třebová nazywana była Moravskimi Atenami. Ładne miasteczko z dużym rynkiem, oraz pięknym zamkiem, który jest uznawany za jeden z ważniejszych...
                                  2023-08-22, 07:08
                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...