Warka #13 - Pszeniczne Halbdunkelweizen - projekt
Projektuję ciemną pszeniczkę, na podstawie receptury Zecher Dunkelweizen, nieco zmodyfikowana i przeskalowana o 10%, żeby zużyć słody pszeniczne które mi zostały. Zamieszczam z wyprzedzeniem, abyście mogli skorygować ew. błędy:
Słody:
pszeniczny ciemny - 1.9 kg
pszeniczny jasny - 1 kg
monachijski - 1.65 kg
karmelowy jasny strzegomski - 0.33 kg (w oryginale jest Carahell, ale nie mam)
Carafa III - 0.05
Chmiel:
Lubelski granulat 30g (w oryg. jest Hallertau Hersbruecker 30g)
Drożdże 3068 gęstwa
Zacieranie dekokcyjne:
Słody pszeniczne trzymam 15' w 44*
Dorzucam słód monach.
Podgrzewam do 65*
Odbieram 1/3 do dekokcji -> 73* - 15'; 100* - 15'
Wracam dekokt do gara, ustalam temp. na 73* na 40'
Wrzucam Carafa,
Podgrzewam do 78
Chmielenie 60' całym chmielem
Projektuję ciemną pszeniczkę, na podstawie receptury Zecher Dunkelweizen, nieco zmodyfikowana i przeskalowana o 10%, żeby zużyć słody pszeniczne które mi zostały. Zamieszczam z wyprzedzeniem, abyście mogli skorygować ew. błędy:
Słody:
pszeniczny ciemny - 1.9 kg
pszeniczny jasny - 1 kg
monachijski - 1.65 kg
karmelowy jasny strzegomski - 0.33 kg (w oryginale jest Carahell, ale nie mam)
Carafa III - 0.05
Chmiel:
Lubelski granulat 30g (w oryg. jest Hallertau Hersbruecker 30g)
Drożdże 3068 gęstwa
Zacieranie dekokcyjne:
Słody pszeniczne trzymam 15' w 44*
Dorzucam słód monach.
Podgrzewam do 65*
Odbieram 1/3 do dekokcji -> 73* - 15'; 100* - 15'
Wracam dekokt do gara, ustalam temp. na 73* na 40'
Wrzucam Carafa,
Podgrzewam do 78
Chmielenie 60' całym chmielem
Comment