Mikrobrowar Coder

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder

    Na razie worek poszedł na półkę, poczekam na doświadczenia innych; a może uszyję sobie duży i gęsty i spróbuję ponownie.
    Prawdę powiedziawszy nie miałem tego worka w rękach, więc i nie porównywałem go z innym obecnym na polskim rynku workiem zaciernym, ale jestem ciekawy jak zamierzasz zrobić worek o bardziej gęstym splocie. Z tego co wnioskuję ze zdjęć to już jest wybitnie gęsty a i ma dwie warstwy materiału, więc trochę mnie dziwi fakt obecności mączki. Drugi worek ma zupełnie inny splot i nikt na mączkę nie narzekał. Może kwestia tego jak ześrutowałeś słód?
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • fellix-f1
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 157

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
      Prawdę powiedziawszy nie miałem tego worka w rękach, więc i nie porównywałem go z innym obecnym na polskim rynku workiem zaciernym, ale jestem ciekawy jak zamierzasz zrobić worek o bardziej gęstym splocie. Z tego co wnioskuję ze zdjęć to już jest wybitnie gęsty a i ma dwie warstwy materiału, więc trochę mnie dziwi fakt obecności mączki. Drugi worek ma zupełnie inny splot i nikt na mączkę nie narzekał. Może kwestia tego jak ześrutowałeś słód?
      Dobry filtrator nie przepuści mąki, tak więc grubość śruty nie powinna w tym wypadku mieć znaczenia.
      Może nie każdy worek, musi byc workiem zaciernym.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
        Wine-Kit RIOJA rozlany do butelek, klarowanie wydłużyło się do 3 tygodni (ferie), ale to mu akutat nie zaszkodzi, bo drożdże już zabite. Wyszło 29 butelek winówek, czyli ok. 5,5 zł za butelkę wina. Jakość oceniałbym na wino stołowe supermarketowe ~20 zł. Jak poleżakuje parę miesięcy, to może awansuje. I tak przebitka cenowa lepsza niż na piwie - inna akcyza?

        Ty lepiej nie kuś bo balon 20 litrowy stoi i czeka

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
          Ty lepiej nie kuś bo balon 20 litrowy stoi i czeka
          Polecam jak najbardziej, to drugi wine-kit który robię, prosty sposób na dość tanie i niezłe wino. Ale 'warka' z wine kita ma 22.5 L No, możesz zrobić trochę mocniejsze...

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
            Dobry filtrator nie przepuści mąki.
            Namąciliście mi już z w głowie tą mąką. Śruta była z Browamatora, ale drobnicy było sporo bo z dna worka. Filtrat wyglądał mętnie, jak pierwszy litr brzeczki przedniej, taki, który należy zwrócic do filtracji. Może mąka przeszła przez zapięcie? W końcu to zwykłe zatrzaski.

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #96
              Warka #12 - Słodka Curacao

              Czekałem na tą warkę z niecierpliwością, zawsze mi czegoś brakowało, bo listę składników ma na 1/2 metra. Wreszcie mam wszystko. Dziś z wrażenia obudziłem sie o 5:00, dzięki czemu już w południe wylądowała w chłodzeniu.

              Teraz przepis: (z książki 'Znakomite piwa')
              słody:

              pils - 1.2
              pale - 1
              monach 2.1
              melan - 0.35
              carared - 0.35

              Marynka gran. 25
              Lubelski gran - 20
              skórka pomar. - 20g
              laktoza 250 g
              cukier kandyz. biały - 300 g
              mech irlandzki - łyżeczka

              W stosunku do oryginału mam mniej pale - powinno być 1.1, ale miałem tylko kilo, 0.1 dodałem w pilsnenskim. Marynka w przepisie jest szyszka, ale miałem granulat, za to z mniejszą ilością alfakwasów, więc wyjdzie na to samo.

              Zacieranie:
              miało być: 70-73* - 45'
              Kranówkę uprzednio przegotowałem dla zmiękczenia. Pomny uwag hasintusa zlałem wodę i umyłem garnek z osadu - faktycznie, woda po umyciu była mleczna, czyli to gotowanie cos jednak wytrąca!
              10L wody rozgrzałem do 76*, dosypałem słody. Dla ustalenia temperatury dolałem 4-5L wrzątku - radzę mieć garnek wrzątku pod ręką, ciężko ustalić temp. w takim gęstym zacierze. Przekonuję się, że 1:3 to najniższa rozsądna gęstość.
              W 45' próba jodowa pozytywna
              w 60' negatywna
              Podgrzewam do 76* i fiiltruję
              Wysładzam 20L wrzątku. Z początku leci swietnie, nie nadążam gotować wody. Potem się przytyka. Przypomniałem sobie piramidę mebli, jaką stosuje marek33 dla wydłużenia drogi filtratu. Nie mam z czego takiej ustawić, ale przestawię garnek choć z krzesła na pralkę. Róznica kolosalna! Z ciurkającego 1 litra na 3 minuty zrobiła się Niagara 4 L na minutę. Niesamowite mam ssanie w tej rurze, no teraz to się nie boję żadnej filtracji. Szkoda tylko, że tak późno na to wpadłem.
              Co do tego wysładzania wrzątkiem: dla pewności, czy nie wypłukuje skrobii robię próbę jodową na wodzie wysłodkowej. Lekko pozytywna. OOps, chyba wrócę do wysładzania 80*. Ale tez wtedy zrobię test, może ta skrobia to ze źle przefiltrowanych drobinek młóta .

              Do chmielenia poszło ok. 22-23 L brzeczki 12-13 Blg, zostało mi jeszcze 2-3L 3Blg, ale już chyba jej nie doleję.

              Chmielenie 60'
              Cała marynka od początku
              Lubelski 10'
              cukier, laktoza, mech - 5' (nie za krótko? czy zdąży się zdezynfekować...)

              W książce jest malutka niedoróbka - nie napisano, kiedy wrzucać skórkę curasao, łatwo się domyśliłem, że razem z lubelskim.

              Teraz się chłodzi w śniegu, może to mniej efektywne niż w wannie, ale mniej kłopotliwe.

              Tylko starter (gęstwa 2 miesięczna z warki 6) TGH jakoś nie chce od 3 godzin zaskoczyć... Ale jestem dobrej mysli, u arsena te drożdże ładnie zastartowały...

              Wydajność już mogę obliczyć w sposób przybliżony, ze względu na dodatek cukru. Ostatni pomiar sprzed wrzucenia cukru to ~22L ~12.5 Blg, czyli 57.8%. Słabo.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #97
                sniegu? a gdzie ten śnieg? 10st na polu i piękne słonce
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  sniegu? a gdzie ten śnieg? 10st na polu i piękne słonce
                  Zbierałem łopatą po całym ogródku

                  Comment

                  • hasintus
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2006.07
                    • 850

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    sniegu? a gdzie ten śnieg? 10st na polu i piękne słonce
                    To właśnie ta różnica że, "na polu" było dzisiaj 10 st, a "na dworze" -2

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #100
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                      To właśnie ta różnica że, "na polu" było dzisiaj 10 st, a "na dworze" -2

                      trza se dwór ogrzewać heheh
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        #101
                        #12 - c.d.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                        Tylko starter (gęstwa 2 miesięczna z warki 6) TGH jakoś nie chce od 3 godzin zaskoczyć... Ale jestem dobrej mysli, u arsena te drożdże ładnie zastartowały...
                        Jak się człowiek zanadto stara, to zawsze coś nie wyjdzie - to taki wariant prawa Murphyego. Tym razem dały mi popalić drożdże, te THG startują ze 20 godzin, musiałem schłodzoną brzeczkę zostawić na noc. Zacząłem lekko panikować i przygotowałem kilka starterów - z gęstwy z burzliwej, z cichej, z brzeczką cienką i gęstą, glukozą, proszkiem ekstraktowym.... Rano tylko ten starter z cichej wyglądał przyzwoicie i on trafił do fermentora, piany na razie nie ma.
                        Brzeczka mi się wychłodziła na dworze do 13*, musiałem ją podgrzać odbierając litr i gotując go do wrzenia. Przedtem napowietrzyłem - zimna lepiej łapie tlen.

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          #102
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                          Wysładzam 20L wrzątku. (...)
                          Co do tego wysładzania wrzątkiem: dla pewności, czy nie wypłukuje skrobii robię próbę jodową na wodzie wysłodkowej. Lekko pozytywna. OOps, chyba wrócę do wysładzania 80*. Ale tez wtedy zrobię test, może ta skrobia to ze źle przefiltrowanych drobinek młóta.
                          Nie wysładzaj wrzątkiem. Przegrzanie śruty powyżej 80 st. C może spowodować dodatkową ekstrakcję skrobi, która w niższej temperaturze nie była osiągalna. Tak stało się w Twoim przypadku.
                          Problem polega na tym, że skrobia ta pozostała w brzeczce nastawnej (nie było juz enzymów, które przerobiłyby ją na cukry). Piwo może wykazywać trwałe zmętnienie.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                          W książce jest malutka niedoróbka - nie napisano, kiedy wrzucać skórkę curasao, łatwo się domyśliłem, że razem z lubelskim.
                          Ta niedoróbka jest moją winą, ale dobrze się domyśliłeś

                          A tak w ogóle, to lepiej cukier kandyzowany biały wsypać do cukierniczki, a ten zwykły do piwa.

                          Jeśli chodzi o drożdże THG, to zdecydowanie polecam jak najświeższe (zresztą jak każde), najlepiej prosto z saszetki. A jeśli gęstwa, to nie starsza niz tydzień w lodówce.
                          Jeśli musiałbym już zastosować gestwę 2-miesięczną, to poddałbym ja kuracji odmładzającej - mini warka w słoiku, następnie oddzielenie zdrowych od obumarłych.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coder
                          Brzeczka mi się wychłodziła na dworze do 13*, musiałem ją podgrzać odbierając litr i gotując go do wrzenia. Przedtem napowietrzyłem - zimna lepiej łapie tlen.
                          ... który uleciał wraz z gotowaniem...

                          Comment

                          • coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

                            #103
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                            Nie wysładzaj wrzątkiem. Przegrzanie śruty powyżej 80 st. C może spowodować dodatkową ekstrakcję skrobi
                            Tak sobie pozwalałem odkąd kupiłem termometr z sondą, kładłem ja na młóto i obserwowałem, co się dzieje, jak leję wrzątek - temperatura trzymała się bezpiecznych regionów 70-80; mogło zajść coś czego nie obejmuję umysłem - lokalne przegrzania?

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                            ... który uleciał wraz z gotowaniem...
                            oczywiście napowietrzałem to co zostało w fermentorze, przegotowałem tylko litr, który potem dolałem dla podgrzania zawartości fermentora.

                            A drożdże faktycznie są delikatniejsze niż sądziłem, naczytałem się postów typu 'a mnie to ruszyły po 6 miesiącach' i trochę je zlekceważyłem. Od przyszłego sezonu zacznę mrozić, teraz już mam gęstwy i na nich dojadę do kwietnia.

                            Jeszcze dla kroniki: Słodkiej Curasao wyszło 20L 15 Blg, drożdże zadane w 19* i w takiej temperaturze będzie fermentacja. Brzeczkę nastawną dekantowałem - został litr osadów, chyba ten mech irlandzki tyle wytącił. Trochę szkoda tego litra, muszę sklecić jakiś gęsty filtr do tego...

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

                              #104
                              Brzeczkę nastawną dekantowałem - został litr osadów, chyba ten mech irlandzki tyle wytącił. Trochę szkoda tego litra, muszę sklecić jakiś gęsty filtr do tego...
                              A nie szkoda Twojego czasu i sił na odzyskiwanie 1/2 litra piwa?
                              U mnie po chmieleniu zostaje na dnie chmiel (granulat) który sypię bezpośrednio do gara i wytrącone białka-też ok 1 litr.Zlewam jako tako znad osadów po wystudzeniu i zadaję drożdżami.Po burzliwej wszystko grzecznie leży na dnie.Ot i wsio.
                              Tylko nie można przedłużać zbytnio cichej bo może zacząć kisnąć!!!
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • coder
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.10
                                • 1347

                                #105
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                                A nie szkoda Twojego czasu i sił na odzyskiwanie 1/2 litra piwa?
                                Już taki skąpiec jestem
                                Niestety, małe te nasze warki, stanowczo za dużo piwa zostaje w osadach. Popratrz na to z drugiej strony: cały proces od zatarcia do rozlewu zajmuje z 10 roboczogodzin czyli 1 godzina pracy na 2 litry piwa; 1litr = 1/2 roboczogodziny, i tego mi szkoda.

                                Na przyszły sezon zgromadzę sprzęt na robienie warek 40 Litrowych, to jest optymalne rozwiązanie problemu.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • dadek
                                  Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                  dadek
                                  Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                  2024-10-23, 00:37
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • heckler
                                  Czechy, Moravská Třebová, Zámecké nám. 183/4, Knížecí pivovar Moravská Třebová
                                  heckler
                                  Moravská Třebová to miasto założone w połowie XIII w. przez Boreša z Rýzmburka. Duża liczba zabytków i dzieł sztuki przypomina o czasach, kiedy to Třebová nazywana była Moravskimi Atenami. Ładne miasteczko z dużym rynkiem, oraz pięknym zamkiem, który jest uznawany za jeden z ważniejszych...
                                  2023-08-22, 07:08
                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...