lub wstaw sobie klimatyzator do piwnicy będzieszmial stalą temperature nie są takie drtogie a i mozna je uzyc w upaly czasmi w domu są takie monobloki z rura gdzie odprowadzaja cieple powietzre
Mikrobrowar Coder
Collapse
X
-
Już i tak po wszystkim, dziś rano fermentacja się skończyła. Ale nie bardzo mi się chce wierzyć w skuteczność tego chłodzenia ręcznikiem - 20L brzeczki ma sporą pojemność cieplną...Comment
-
To uwierz. Czy wiesz ile wynosi ciepło parowania wody? Temperatura mokrego termometru przy powietrzu o temp. 24°C i wilgotności 50% wynosi 16°C!Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Temperature termometru pewnie da się obniżyć, ale 20L wiadra? Ale można by zrobić wyliczenia - czy jest na sali fizyk?Comment
-
Oczywiście to jest kwestia powierzchni parowania i jego intensywności dlatego napisałem o wentylatorze. Nie twierdzę też, że ręcznikiem schłodzisz 20l brzeczki, w której przebiega reakcja egzotermiczna do 16°C jednak efekt jest wyraźny i mnie udało sie utrzymać temp. w tanku na poziomie 22°C pomimo tego, że powietrze w domu ma nawet większą temperaturę. Spróbuj Przedłużysz nieco sezonPozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
No, to może i coś w tym być. Ale sezonu i tak nie będę wydłużał - dla mnie problemem nie do przeskoczenia jest zapewnienie przyzwoitej temperatury leżakowania dla ~120 butelek przez parę tygodni.Comment
-
#23 - Alt - cicha
Alt zlany szybko na cichą, po 3 dniach burzliwej. Piana znikneła już po 2 dniach, ale dostał jeszcze 1 dzień na ustanie się. Drożdże s-04 są sympatyczne we współpracy - szybko działają, ładnie opadaja na dno tworząc zbitą glinę, ułatwiającą dekantację.
Burzliwa była w 24-22 stopniach, cicha będzie w 22.Comment
-
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Niespecjalnie mam wybór, nie mam piwnicy, a jak widzisz sporo tego - i jeszcze dojdą 3 warki. Próbowałem trzymać w garażu, ale jak tylko słońce poświeci rozgrzewa się jak piekarnik, bo nie ma żadnej izolacji. Dom mam przynajmniej porządnie ocieplony, a łazienka jest od północy. Zamierzam niedługo zrobić piwniczkę w ogródku, mam nadzieje, ze piwa dotrwają.Comment
-
Niespecjalnie mam wybór, nie mam piwnicy, a jak widzisz sporo tego - i jeszcze dojdą 3 warki. Próbowałem trzymać w garażu, ale jak tylko słońce poświeci rozgrzewa się jak piekarnik, bo nie ma żadnej izolacji. Dom mam przynajmniej porządnie ocieplony, a łazienka jest od północy. Zamierzam niedługo zrobić piwniczkę w ogródku, mam nadzieje, ze piwa dotrwają.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Wejście zawalę konarami, a jak będe chciał się napić piwa, będę wysyłał moich 3 synów, żeby odwaliliComment
-
#23 - Alt - rozlew
Alt rozlany do 41 butelek z dodatkiem 180 g glukozy. Stał na cichej 6 dni w 22-23*, sklarował się marnie, ale w te upały bezpieczniej będzie mieć piwo już w butelkach. Odfermentował do 5 Blg, czyli właśnie tyle, ile bym się spodziewał po piwie ze słodu monachijskiego.
I tym samym definitywnie kończymy nasz pierwszy sezon liczbą 23 warek, w tym 0 kwachów. Do zobaczenia w październiku mój pamiętniku.Comment
Comment