Mikrobrowar Coder

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kosta72
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 40

    lub wstaw sobie klimatyzator do piwnicy będzieszmial stalą temperature nie są takie drtogie a i mozna je uzyc w upaly czasmi w domu są takie monobloki z rura gdzie odprowadzaja cieple powietzre

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
      Spraw fermentorowi koszulkę z mokrego ręcznika i wstaw do miski z wodą. Temperatura spokojnie zejdzie o 2°C. Jeżeli puścisz na to wentylator to uzyskasz jeszcze niższą temperaturę.
      Już i tak po wszystkim, dziś rano fermentacja się skończyła. Ale nie bardzo mi się chce wierzyć w skuteczność tego chłodzenia ręcznikiem - 20L brzeczki ma sporą pojemność cieplną...

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
        Już i tak po wszystkim, dziś rano fermentacja się skończyła. Ale nie bardzo mi się chce wierzyć w skuteczność tego chłodzenia ręcznikiem - 20L brzeczki ma sporą pojemność cieplną...
        To uwierz. Czy wiesz ile wynosi ciepło parowania wody? Temperatura mokrego termometru przy powietrzu o temp. 24°C i wilgotności 50% wynosi 16°C!
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
          To uwierz. Czy wiesz ile wynosi ciepło parowania wody? Temperatura mokrego termometru przy powietrzu o temp. 24°C i wilgotności 50% wynosi 16°C!
          Temperature termometru pewnie da się obniżyć, ale 20L wiadra? Ale można by zrobić wyliczenia - czy jest na sali fizyk?

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
            Temperature termometru pewnie da się obniżyć, ale 20L wiadra? Ale można by zrobić wyliczenia - czy jest na sali fizyk?
            Oczywiście to jest kwestia powierzchni parowania i jego intensywności dlatego napisałem o wentylatorze. Nie twierdzę też, że ręcznikiem schłodzisz 20l brzeczki, w której przebiega reakcja egzotermiczna do 16°C jednak efekt jest wyraźny i mnie udało sie utrzymać temp. w tanku na poziomie 22°C pomimo tego, że powietrze w domu ma nawet większą temperaturę. Spróbuj Przedłużysz nieco sezon
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
              mnie udało sie utrzymać temp. w tanku na poziomie 22°C
              A mierzyłeś w środku tanku czy tylko na termemetrze przyklejonym do wiadra?

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                A mierzyłeś w środku tanku czy tylko na termemetrze przyklejonym do wiadra?
                Na ściance powyżej warstwy chłodzącej i poniżej lustra cieczy oraz przez otwór na rurkę w deklu fermentora. Pomiar termometrem "dousznym".
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Na ściance powyżej warstwy chłodzącej i poniżej lustra cieczy oraz przez otwór na rurkę w deklu fermentora. Pomiar termometrem "dousznym".
                  No, to może i coś w tym być. Ale sezonu i tak nie będę wydłużał - dla mnie problemem nie do przeskoczenia jest zapewnienie przyzwoitej temperatury leżakowania dla ~120 butelek przez parę tygodni.

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #23 - Alt - cicha

                    Alt zlany szybko na cichą, po 3 dniach burzliwej. Piana znikneła już po 2 dniach, ale dostał jeszcze 1 dzień na ustanie się. Drożdże s-04 są sympatyczne we współpracy - szybko działają, ładnie opadaja na dno tworząc zbitą glinę, ułatwiającą dekantację.
                    Burzliwa była w 24-22 stopniach, cicha będzie w 22.

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #22 - Bitter - rozlew

                      Bitter rozlany do 45 butelek róznych z dodatkiem 130g glukozy. Blg = 2.1

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                        A to moje zapasy na lato, niechże ucieszą nie tylko moje oczy:

                        Ponad 300 butelek, powinno starczyć do października....
                        Czy mi sie wydaje, czy Ty magazynujesz piwo w łazience na poddaszu użytkowym? To jest chyba latem najcieplejsze miejsce w Twoim domu
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czy mi sie wydaje, czy Ty magazynujesz piwo w łazience na poddaszu użytkowym? To jest chyba latem najcieplejsze miejsce w Twoim domu
                          Niespecjalnie mam wybór, nie mam piwnicy, a jak widzisz sporo tego - i jeszcze dojdą 3 warki. Próbowałem trzymać w garażu, ale jak tylko słońce poświeci rozgrzewa się jak piekarnik, bo nie ma żadnej izolacji. Dom mam przynajmniej porządnie ocieplony, a łazienka jest od północy. Zamierzam niedługo zrobić piwniczkę w ogródku, mam nadzieje, ze piwa dotrwają.

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                            Niespecjalnie mam wybór, nie mam piwnicy, a jak widzisz sporo tego - i jeszcze dojdą 3 warki. Próbowałem trzymać w garażu, ale jak tylko słońce poświeci rozgrzewa się jak piekarnik, bo nie ma żadnej izolacji. Dom mam przynajmniej porządnie ocieplony, a łazienka jest od północy. Zamierzam niedługo zrobić piwniczkę w ogródku, mam nadzieje, ze piwa dotrwają.
                            No tak, północna wystawa i dobra izolacja, czyli nie jest tak źle. Piwniczka to jest fajna rzecz. Tylko dobrze ją zamaskuj bo jak sie rozniesie po okolicy, że leżakują w niej piwa to może Ci niespodziewanie skoczyć zużycie
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                              Piwniczka to jest fajna rzecz. Tylko dobrze ją zamaskuj bo jak sie rozniesie po okolicy, że leżakują w niej piwa to może Ci niespodziewanie skoczyć zużycie
                              Wejście zawalę konarami, a jak będe chciał się napić piwa, będę wysyłał moich 3 synów, żeby odwalili

                              Comment

                              • coder
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.10
                                • 1347

                                #23 - Alt - rozlew

                                Alt rozlany do 41 butelek z dodatkiem 180 g glukozy. Stał na cichej 6 dni w 22-23*, sklarował się marnie, ale w te upały bezpieczniej będzie mieć piwo już w butelkach. Odfermentował do 5 Blg, czyli właśnie tyle, ile bym się spodziewał po piwie ze słodu monachijskiego.

                                I tym samym definitywnie kończymy nasz pierwszy sezon liczbą 23 warek, w tym 0 kwachów. Do zobaczenia w październiku mój pamiętniku.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X