lub wstaw sobie klimatyzator do piwnicy będzieszmial stalą temperature nie są takie drtogie a i mozna je uzyc w upaly czasmi w domu są takie monobloki z rura gdzie odprowadzaja cieple powietzre
Mikrobrowar Coder
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziSpraw fermentorowi koszulkę z mokrego ręcznika i wstaw do miski z wodą. Temperatura spokojnie zejdzie o 2°C. Jeżeli puścisz na to wentylator to uzyskasz jeszcze niższą temperaturę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziJuż i tak po wszystkim, dziś rano fermentacja się skończyła. Ale nie bardzo mi się chce wierzyć w skuteczność tego chłodzenia ręcznikiem - 20L brzeczki ma sporą pojemność cieplną...Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziTo uwierz. Czy wiesz ile wynosi ciepło parowania wody? Temperatura mokrego termometru przy powietrzu o temp. 24°C i wilgotności 50% wynosi 16°C!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziTemperature termometru pewnie da się obniżyć, ale 20L wiadra? Ale można by zrobić wyliczenia - czy jest na sali fizyk?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzimnie udało sie utrzymać temp. w tanku na poziomie 22°C
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziA mierzyłeś w środku tanku czy tylko na termemetrze przyklejonym do wiadra?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziNa ściance powyżej warstwy chłodzącej i poniżej lustra cieczy oraz przez otwór na rurkę w deklu fermentora. Pomiar termometrem "dousznym".
Comment
-
-
#23 - Alt - cicha
Alt zlany szybko na cichą, po 3 dniach burzliwej. Piana znikneła już po 2 dniach, ale dostał jeszcze 1 dzień na ustanie się. Drożdże s-04 są sympatyczne we współpracy - szybko działają, ładnie opadaja na dno tworząc zbitą glinę, ułatwiającą dekantację.
Burzliwa była w 24-22 stopniach, cicha będzie w 22.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziA to moje zapasy na lato, niechże ucieszą nie tylko moje oczy:
Ponad 300 butelek, powinno starczyć do października....Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziCzy mi sie wydaje, czy Ty magazynujesz piwo w łazience na poddaszu użytkowym? To jest chyba latem najcieplejsze miejsce w Twoim domu
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziNiespecjalnie mam wybór, nie mam piwnicy, a jak widzisz sporo tego - i jeszcze dojdą 3 warki. Próbowałem trzymać w garażu, ale jak tylko słońce poświeci rozgrzewa się jak piekarnik, bo nie ma żadnej izolacji. Dom mam przynajmniej porządnie ocieplony, a łazienka jest od północy. Zamierzam niedługo zrobić piwniczkę w ogródku, mam nadzieje, ze piwa dotrwają.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziPiwniczka to jest fajna rzecz. Tylko dobrze ją zamaskuj bo jak sie rozniesie po okolicy, że leżakują w niej piwa to może Ci niespodziewanie skoczyć zużycie
Comment
-
-
#23 - Alt - rozlew
Alt rozlany do 41 butelek z dodatkiem 180 g glukozy. Stał na cichej 6 dni w 22-23*, sklarował się marnie, ale w te upały bezpieczniej będzie mieć piwo już w butelkach. Odfermentował do 5 Blg, czyli właśnie tyle, ile bym się spodziewał po piwie ze słodu monachijskiego.
I tym samym definitywnie kończymy nasz pierwszy sezon liczbą 23 warek, w tym 0 kwachów. Do zobaczenia w październiku mój pamiętniku.
Comment
-
Comment