Ale przecież bałtycki jest dolnej fermentacji.. Nic nie rozumiem.
Mikrobrowar Coder
Collapse
X
-
-
Comment
-
Warka #30 Belhaven Scottish Ale 90/-
Dziś robimy najcięższy szkocki wyrób - Scoth Ale za 90 szylingów, klona komercyjnego Belhaven Scottish Ale z książki Clonebrews a z wysłodzin small beer o mocy Scottish Heavy
Przepis - zasyp na 24L 18.5 Blg, chmiel na 19L
Słody (wayermann)
Pale Ale 7.84 kg
Caramunich III 0.48 kg
peat (pale wędzone na torfie, samodzielnie) - 80g
toasted (pale przysmażone samodzielnie na patelni) - 80 g
Chmiel
Marynka (szyszki, własna, przewietrzona tydzień) - 30g
East Kent Goldings (granulat) 14g
Zacieranie
20L kranówki podgrzewam do 72*, wrzucam słody
65* - 60'
->75'
w 40' próba jodowa niepewna, w 45' - zdecydowanie negatywna. Jednak w czysto infuzyjnym zacieraniu nie ma co marzyć o zatarciu w 30', może słody amerykańskie, mocniej przetworzone by się dało...
Chmielenie 100'
Marynka przez 90'
East Kent + mech irlandzki (łyżeczka) rehydratyzowany przez 15'
Ustalanie pH
Po wrzuceniu słodów - pH=6.2
dodaję łyżeczkę chlorku wapnia i 3 ml kwasu mlekowego pH=5.8
wodę do wysładzania (30L) zakwaszam 12ml kwasu do pH=5.4
brzeczka słodka przed warzeniem ma pH=5.8
Wysładzanie
30L wody 72-75*
Dostaję:
15L 19.5 Blg na piwo podstawowe (dodaję 5L wrzątku)
17L 8 Blg na small beer
5L 2 Blg których już nie użyję
Zadane drożdżami Scottish Ale z burzliwej z warki #29; z drożdżami zrobiłem mały eksperyment - przepłukałem je roztworem ClO2 10ppm (1:200), zobaczymy czy im nie zaszkodziło. Na razie starter ruszył ładnie.
Skończyła mi się butla gazowa, raptem po 7 warkach. To daje koszt energii ~6 zł na warkę. Może warto będzię przejść na gaz ziemny...
Wyszło 16L 18.5 BlgComment
-
Warka #30a Scottish Heavy Ale "Heavy Belle" 70/-
Z wysłodzin warki #30 mam 17L brzeczki 8 Blg
Chmielenie 100'
Marynka (szyszki, własna, przewietrzona tydzień) - 14g przez 90'
Dostaję 11L 10.5 Blg
Zdekantowane w fermentor z drożdżami po cichej warki #29, bez napowietrzania. Warka #29 poszła na drugą cichą, w lagerowe zimno.
Wydajność wyszła mi koszmarnie mała, koło 50%. Na dodatek nie przewidziałem takiego odparowania i nachmieliłem ze 30% za mocno...Last edited by coder; 2007-11-07, 20:09.Comment
-
Comment
-
Comment
-
Bedzie troszkę lepiej po manewrach z osadami. Wycisnę jeszcze 0.5 l scotcha i mogę je jeszcze troche rozcieńczyć, wyjdzie z 17L 18.5 Blg
A lekkie piwko zmierzyłem złym areometrem, po dolaniu wysłodzin będzie 13l 11Blg, ale i tak niewiele to polepszy sytuację.
Chyba za grubo zmieliłem słody, pierwszy raz mieliłem z pomocą wiertarki i nie za bardzo chciała ciągnąć, no to luzowałem śrubę i luzowałem...
Acha, drożdże zadałem w 17*Last edited by coder; 2007-11-07, 21:04.Comment
-
ja jak śrutowałem swoja wiertarka 600 W też nie chciała ciągnąc , ale wypożyczyłem od szwagra 1500W to trzeba było śrutownik wodą chłodzić tak kręciłaMniej książków więcej piwaComment
-
Ciężko jest jednak dobrać właściwą ilość gęstwy.
dla Bellhaven wyliczyłem naukowo: 18.5Blg*16L=300 mld komórek. Gęstwa ma średnio 1.5 mld/ml, więc należało zadać 200 ml i tyle zadałem. Ale frementacja ruszyła za szybko, rano już miałem wielką pianę, mimo, ze stała w 17*C
Heavy Ale - 15L 11Blg wlałem do fermentora po cichej. Potrzebowało by ok. 110 ml gęstwy, po cichej powinno zostać sporo więcej, więc specjalnie jej nie napowietrzałem, żeby mi nie zaczęła za gwałtownie fermentować. Ale gdzie tam, do rana ani śladu fermentacji. W południe napowietrzyłem mieszając łychą. Do wieczora ani śladu. Przestawiłem na noc w 20*C i wreszcie rano mam pianę (przestawiłem od razu w 17*). Ale tej gęstwy po cichej było coś podejrzanie mało, tylko taki cienki film przyklejony do dna fermentora...
A jutro warzę wiedeńskiego lagera, słody juz ześrutowane, woda przegotowana, drożdże namnożone Life is goodComment
-
Comment
-
Warka #31 Dos Equis
Dziś emocji co nie miara, robię pierwszego w życiu lagera.
Na Dzień Niepodległości warto by uwarzyć jakieś typowo polskie piwo... ale nie ma takiego. Do legionów najbardziej mi pasuje lager wiedeński, jest szansa, że Komendant takiego popijał.
A gdzie dziś warzą prawdziwe lagery wiedeńskie? Oczywiście ... w Meksyku! No to robię klona komercyjnego Dos Equis XX, z książki Clonebrews
Przepis (na 22L 12.5 Blg)
Słody (Wayermann)
pilzneński - 3.3 kg
wiedeński - 0.95 kg
carapils - 0.18 kg
carafa III - 23g (dziwaczny dodatek jak na lagera, prawda?)
150 g zakwaszającego doprowadziło pH do 5.6
Chmiel
Lubelski granulat 55g
Zacieranie w 17L kranówki, przegotowanej
50* - 30'
66* - 35' (pierwszą próbę jodową zrobiłem w 25', była już zdecydowanie negatywna, amylaza sobie podziałała w 50*)
-> 75*
Chmielenie 100'
37g Lubelskiego przez 90'
18 g przez 10'
łyżeczka mchu irlandzkiego 15' przed końcem
Wysładzanie
20L wody 76* + 8ml kwasu mlekowego
Wysładzam do czasu aż spada poniżej 2.5 Blg. Do warzenia idzie 11 Blg.
Dostaję 17,5L 15Blg, rozcieńczam je 3.5L przegotowanej wody.
W sumie mam 21L 12.4Blg - w sumie nada się i na konkurs do Krakowa, jeżeli dobre wyjdzie
Dotąd było jak z piwem górnej fermentacji, teraz zaczną się emocje
Drożdże Munich Lager zadałem w 20*, teraz schładzam do 16* i w takiej temperaturze będzie czekać na start fermentacji. Zrobiłem porządny, 4L starter, o czym za chwilę
Ta warka to chrzest mojej nowej zabawki - refraktometru. Nie powiem, dużo wygodniej nim się robi pomiary, szczególnie jak człowiek jest zamotany wysładzaniem. Nie wiem tylko czy warte to jest 220 zł, za to można kupić dużo potrzebniejszy sprzęt. Ale jak ktoś ma głębokie kieszenie, to polecam gorąco ten zakup.
Wydajność 21L + 1L rezerwy z osadów 12.4Blg = 62%Last edited by coder; 2007-11-10, 17:17.Comment
-
Nie ma się co bać dolnej fermentacji, byle temp. była dobra.
A Carafa zabarwiła cusik?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Comment