Mikrobrowar Coder

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    Ale przecież bałtycki jest dolnej fermentacji.. Nic nie rozumiem.
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
      Ale przecież bałtycki jest dolnej fermentacji.. Nic nie rozumiem.
      Scottish są fermentacji "pośredniej" pracują od 13*, pewnie w niższych temperaturach dają dość czysty profil. A może w USA nie wiedzą, co to porter bałtycki

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        Warka #29 Scottis Lycht - cicha

        Warka #29 Scottis Lycht zlana na cichą przy 3.5 Blg po 5 dniach burzliwej, stała w 17*.

        Wyeast Scottish Ale po zakończeniu fermentacji opadają na dno tworząc gładką mocno zbitą masę.

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          Warka #30 Belhaven Scottish Ale 90/-

          Dziś robimy najcięższy szkocki wyrób - Scoth Ale za 90 szylingów, klona komercyjnego Belhaven Scottish Ale z książki Clonebrews a z wysłodzin small beer o mocy Scottish Heavy

          Przepis - zasyp na 24L 18.5 Blg, chmiel na 19L

          Słody (wayermann)
          Pale Ale 7.84 kg
          Caramunich III 0.48 kg
          peat (pale wędzone na torfie, samodzielnie) - 80g
          toasted (pale przysmażone samodzielnie na patelni) - 80 g

          Chmiel
          Marynka (szyszki, własna, przewietrzona tydzień) - 30g
          East Kent Goldings (granulat) 14g

          Zacieranie
          20L kranówki podgrzewam do 72*, wrzucam słody
          65* - 60'
          ->75'

          w 40' próba jodowa niepewna, w 45' - zdecydowanie negatywna. Jednak w czysto infuzyjnym zacieraniu nie ma co marzyć o zatarciu w 30', może słody amerykańskie, mocniej przetworzone by się dało...

          Chmielenie 100'
          Marynka przez 90'
          East Kent + mech irlandzki (łyżeczka) rehydratyzowany przez 15'

          Ustalanie pH
          Po wrzuceniu słodów - pH=6.2
          dodaję łyżeczkę chlorku wapnia i 3 ml kwasu mlekowego pH=5.8
          wodę do wysładzania (30L) zakwaszam 12ml kwasu do pH=5.4
          brzeczka słodka przed warzeniem ma pH=5.8

          Wysładzanie
          30L wody 72-75*

          Dostaję:
          15L 19.5 Blg na piwo podstawowe (dodaję 5L wrzątku)
          17L 8 Blg na small beer
          5L 2 Blg których już nie użyję

          Zadane drożdżami Scottish Ale z burzliwej z warki #29; z drożdżami zrobiłem mały eksperyment - przepłukałem je roztworem ClO2 10ppm (1:200), zobaczymy czy im nie zaszkodziło. Na razie starter ruszył ładnie.

          Skończyła mi się butla gazowa, raptem po 7 warkach. To daje koszt energii ~6 zł na warkę. Może warto będzię przejść na gaz ziemny...

          Wyszło 16L 18.5 Blg

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            Warka #30a Scottish Heavy Ale "Heavy Belle" 70/-

            Z wysłodzin warki #30 mam 17L brzeczki 8 Blg

            Chmielenie 100'
            Marynka (szyszki, własna, przewietrzona tydzień) - 14g przez 90'

            Dostaję 11L 10.5 Blg

            Zdekantowane w fermentor z drożdżami po cichej warki #29, bez napowietrzania. Warka #29 poszła na drugą cichą, w lagerowe zimno.

            Wydajność wyszła mi koszmarnie mała, koło 50%. Na dodatek nie przewidziałem takiego odparowania i nachmieliłem ze 30% za mocno...
            Last edited by coder; 2007-11-07, 20:09.

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
              Słody (wayermann)
              Pale Ale 7.84 kg
              Caramunich III 0.48 kg
              peat (pale wędzone na torfie, samodzielnie) - 80g
              toasted (pale przysmażone samodzielnie na patelni) - 80 g
              Appendix:
              Jeszcze cukier trzcinowy b.ciemny - 220 g, dodany do warzenia.

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi

                Wydajność wyszła mi koszmarnie mała, koło 50%. .
                54%, Coder, opuszczasz się!!
                Ciekawe jak wystartują te drożdże po ClO2. Chyba powinno być OK skoro starter ruszył
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                  54%, Coder, opuszczasz się!!
                  Bedzie troszkę lepiej po manewrach z osadami. Wycisnę jeszcze 0.5 l scotcha i mogę je jeszcze troche rozcieńczyć, wyjdzie z 17L 18.5 Blg
                  A lekkie piwko zmierzyłem złym areometrem, po dolaniu wysłodzin będzie 13l 11Blg, ale i tak niewiele to polepszy sytuację.

                  Chyba za grubo zmieliłem słody, pierwszy raz mieliłem z pomocą wiertarki i nie za bardzo chciała ciągnąć, no to luzowałem śrubę i luzowałem...

                  Acha, drożdże zadałem w 17*
                  Last edited by coder; 2007-11-07, 21:04.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                    Chyba za grubo zmieliłem słody, pierwszy raz mieliłem z pomocą wiertarki i nie za bardzo chciała ciągnąć, no to luzowałem śrubę i luzowałem...
                    ja jak śrutowałem swoja wiertarka 600 W też nie chciała ciągnąc , ale wypożyczyłem od szwagra 1500W to trzeba było śrutownik wodą chłodzić tak kręciła
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      Ciężko jest jednak dobrać właściwą ilość gęstwy.

                      dla Bellhaven wyliczyłem naukowo: 18.5Blg*16L=300 mld komórek. Gęstwa ma średnio 1.5 mld/ml, więc należało zadać 200 ml i tyle zadałem. Ale frementacja ruszyła za szybko, rano już miałem wielką pianę, mimo, ze stała w 17*C

                      Heavy Ale - 15L 11Blg wlałem do fermentora po cichej. Potrzebowało by ok. 110 ml gęstwy, po cichej powinno zostać sporo więcej, więc specjalnie jej nie napowietrzałem, żeby mi nie zaczęła za gwałtownie fermentować. Ale gdzie tam, do rana ani śladu fermentacji. W południe napowietrzyłem mieszając łychą. Do wieczora ani śladu. Przestawiłem na noc w 20*C i wreszcie rano mam pianę (przestawiłem od razu w 17*). Ale tej gęstwy po cichej było coś podejrzanie mało, tylko taki cienki film przyklejony do dna fermentora...

                      A jutro warzę wiedeńskiego lagera, słody juz ześrutowane, woda przegotowana, drożdże namnożone Life is good

                      Comment

                      • hasintus
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2006.07
                        • 850

                        Tak drożdże to nie komputer tylko żywe organizmy. Robią co chcą. Czy w ogóle fermentacja może ruszyć za szybko? Chyba im szybciej tym lepiej?

                        Comment

                        • coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czy w ogóle fermentacja może ruszyć za szybko? Chyba im szybciej tym lepiej?
                          To jest temat do dyskusji; na pewno zbyt szybka fermentacja nie jest dobra. A jaki jest idealny czas startu?

                          Comment

                          • coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

                            Warka #31 Dos Equis

                            Dziś emocji co nie miara, robię pierwszego w życiu lagera.
                            Na Dzień Niepodległości warto by uwarzyć jakieś typowo polskie piwo... ale nie ma takiego. Do legionów najbardziej mi pasuje lager wiedeński, jest szansa, że Komendant takiego popijał.
                            A gdzie dziś warzą prawdziwe lagery wiedeńskie? Oczywiście ... w Meksyku! No to robię klona komercyjnego Dos Equis XX, z książki Clonebrews

                            Przepis (na 22L 12.5 Blg)

                            Słody (Wayermann)
                            pilzneński - 3.3 kg
                            wiedeński - 0.95 kg
                            carapils - 0.18 kg
                            carafa III - 23g (dziwaczny dodatek jak na lagera, prawda?)
                            150 g zakwaszającego doprowadziło pH do 5.6

                            Chmiel
                            Lubelski granulat 55g

                            Zacieranie w 17L kranówki, przegotowanej
                            50* - 30'
                            66* - 35' (pierwszą próbę jodową zrobiłem w 25', była już zdecydowanie negatywna, amylaza sobie podziałała w 50*)
                            -> 75*

                            Chmielenie 100'
                            37g Lubelskiego przez 90'
                            18 g przez 10'
                            łyżeczka mchu irlandzkiego 15' przed końcem

                            Wysładzanie
                            20L wody 76* + 8ml kwasu mlekowego
                            Wysładzam do czasu aż spada poniżej 2.5 Blg. Do warzenia idzie 11 Blg.

                            Dostaję 17,5L 15Blg, rozcieńczam je 3.5L przegotowanej wody.

                            W sumie mam 21L 12.4Blg - w sumie nada się i na konkurs do Krakowa, jeżeli dobre wyjdzie

                            Dotąd było jak z piwem górnej fermentacji, teraz zaczną się emocje

                            Drożdże Munich Lager zadałem w 20*, teraz schładzam do 16* i w takiej temperaturze będzie czekać na start fermentacji. Zrobiłem porządny, 4L starter, o czym za chwilę

                            Ta warka to chrzest mojej nowej zabawki - refraktometru. Nie powiem, dużo wygodniej nim się robi pomiary, szczególnie jak człowiek jest zamotany wysładzaniem. Nie wiem tylko czy warte to jest 220 zł, za to można kupić dużo potrzebniejszy sprzęt. Ale jak ktoś ma głębokie kieszenie, to polecam gorąco ten zakup.

                            Wydajność 21L + 1L rezerwy z osadów 12.4Blg = 62%
                            Last edited by coder; 2007-11-10, 17:17.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              Nie ma się co bać dolnej fermentacji, byle temp. była dobra.

                              A Carafa zabarwiła cusik?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Bać sie na ma co. Ale warto wiedzieć, że dolniaki wytwarzają mnóstwo siarkowodorów.
                                Wali jakby się zepsuło a wcale tak nie jest.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X