Nanobrowar PARPARY już produkuje

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kanclerz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.10
    • 81

    #1

    Nanobrowar PARPARY już produkuje

    Po dwóch testach linii technologicznej mojego nanobrowaru zleconych Gdańskiemu Browarowi Obwoźnemu (huanghua) przyszła pora na właściwy rozruch. Dzisiaj zatarłem ca 50 ltr stout'a 12 Blg. Doskwiera brak chłodnicy (z bowar.biz), na która czekam z niejakim utęskieniem.
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WitekC
    Po dwóch testach linii technologicznej mojego nanobrowaru zleconych Gdańskiemu Browarowi Obwoźnemu (huanghua) przyszła pora na właściwy rozruch. Dzisiaj zatarłem ca 50 ltr stout'a 12 Blg. Doskwiera brak chłodnicy (z bowar.biz), na która czekam z niejakim utęskieniem.
    Ty to masz dobrze...
    Huanghua to mistrz nad mistrze. Nie wszyscy mają okazję mieć takich nauczycieli.
    Tak czy owak witam serdecznie w naszym gronie i niech Ci same kwasy wychodzą

    Comment

    • Kanclerz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.10
      • 81

      #3
      GBO/huanghua pojawia się u mnie za tydzień i w planach jest lager do popełnienia plus koelsch. Tyle, że nawet w mojej piwnicy temperatura skutkiem ciepłej jesieni nie jest zbyt niska i ten lager jest pod sporym znakiem zapytania. Zawsze można jednak popełnić jaki ś owocowy miód pitny w zamian, a do tego piwnica się już ze swymi temperaturami nadaje. Cóż, w zakresie produkcji zawsze otrzebna jest dewersyfikacja

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Witam Cię Witku w tej "elitarnej" społeczności
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
        (...)Huanghua to (...)
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • Kanclerz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.10
          • 81

          #5
          Stout

          Dla porządku:

          1 kg monachijskiego własnoręcznie palonego
          8 kg monachijskiego
          0,5 kg karmel jasny

          Dwie przerwy po 1/2 godziny: 62-65 i 72-75 stC, przy czym palony "monach" na 15 minut przed końcem zacierania.

          wysładzanie do 10Blg całości

          Chmielenie 1h:
          Marynka 50g cały czas i na 10 min przed końcem 50g lubelskiego

          Po schłodzeniu (czyli rankiem...) - drożdże Irish Ale

          ---
          Fermentacja burzliwa trwała raptem 3-4 dni

          Comment

          • Kanclerz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.10
            • 81

            #6
            Lager w pół drogi

            Zostało mi 7kg "monacha" z dość długim okresem przechowywania. Nadeszła jego pora...
            Na razie nie ma zimy i w mojej piwnicy nie ma warunków na prawdziwe lagery. No, ale skoro wykryłem miejsce ze stabilną temperaturą 15 stC - postanowiłem pokusić się o lagerka ... na drożdżach do koelsch'a. Taki "lager w poł drogi". Zamysł w gruncie rzeczy hunafhua, a moja realizacja

            7 kg słodu monachijskiego zacieranego 1/2h w temp 62-65, 1/2h 72-75
            Marynka 40g; Lubelski 50g na koniec.
            ekstrakt 12%.

            Sam jestem ciekaw, jak długo będzie trwała fermantacja.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • dadek
              Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
              dadek
              Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
              2024-10-06, 21:38
            • pebejot
              Iran, Teheran, Kuhak Blvd 22, Behnoush Iran Co.
              pebejot
              Browar przemysłowy znajdujący się na zachodnich przedmieściach irańskiej stolicy między dwoma drogami wylotowymi z miasta.
              Obiekt znajduje się w pobliżu stacji metra Chitgar linii 4, żółtej.
              Jest to linia podmiejska, naziemna, obsługiwana piętrowymi pociągami, które osiągają...
              2023-10-08, 08:22
            • Saks
              Nanobrowar PARPARY - Czarne Krzyżackie
              Saks
              Dzisiaj miałem przyjemność konsumować piwo Czarne Krzyżackie z Nanobrowaru Parpary, które zostało nagrodzone w II Pomorskim Konkursie Piw Domowych.

              piana: wysoka, biała, gęsta
              kolor: czarny,
              zapach: kawowo, karmelowy
              smak: przypalany słód, lekko owocowe,...
              2008-10-25, 21:40
            • Javox
              Beck's, Chernigivske
              Javox
              Piwo jest już dość długo w sprzedaży z ideą pomocy Ukrainie.

              To jest jakaś jedenastka a może niżej. Alko 4,8%

              Produkuje się je w Bremie. AB InBev - Beck's.

              Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
              Lacing - trochę było.
              Barwa...
              2023-03-26, 21:42
            • bastion
              Ukraina, Brovary, Janczenka 2, ABC Brewery [Bez wyszynku]
              bastion
              Niewielki kompleks handlowo-przemysłowy, zagospodarowany przez małe firmy, znajduje się praktycznie na wjeździe do miasta Brovary od strony Kijowa.
              Szeroką dwupasmówką ze stolicy jedzie się kilkanaście minut, a przynajmniej z jego obrzeży.
              Transport publiczny jak metro czy tramwaje...
              2023-02-14, 20:50
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...