Po dwóch testach linii technologicznej mojego nanobrowaru zleconych Gdańskiemu Browarowi Obwoźnemu (huanghua) przyszła pora na właściwy rozruch. Dzisiaj zatarłem ca 50 ltr stout'a 12 Blg. Doskwiera brak chłodnicy (z bowar.biz), na która czekam z niejakim utęskieniem.
Nanobrowar PARPARY już produkuje
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WitekCPo dwóch testach linii technologicznej mojego nanobrowaru zleconych Gdańskiemu Browarowi Obwoźnemu (huanghua) przyszła pora na właściwy rozruch. Dzisiaj zatarłem ca 50 ltr stout'a 12 Blg. Doskwiera brak chłodnicy (z bowar.biz), na która czekam z niejakim utęskieniem.
Huanghua to mistrz nad mistrze. Nie wszyscy mają okazję mieć takich nauczycieli.
Tak czy owak witam serdecznie w naszym gronie i niech Ci same kwasy wychodzą
-
-
GBO/huanghua pojawia się u mnie za tydzień i w planach jest lager do popełnienia plus koelsch. Tyle, że nawet w mojej piwnicy temperatura skutkiem ciepłej jesieni nie jest zbyt niska i ten lager jest pod sporym znakiem zapytania. Zawsze można jednak popełnić jaki ś owocowy miód pitny w zamian, a do tego piwnica się już ze swymi temperaturami nadaje. Cóż, w zakresie produkcji zawsze otrzebna jest dewersyfikacja
Comment
-
-
Witam Cię Witku w tej "elitarnej" społeczności
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc(...)Huanghua to (...)W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Stout
Dla porządku:
1 kg monachijskiego własnoręcznie palonego
8 kg monachijskiego
0,5 kg karmel jasny
Dwie przerwy po 1/2 godziny: 62-65 i 72-75 stC, przy czym palony "monach" na 15 minut przed końcem zacierania.
wysładzanie do 10Blg całości
Chmielenie 1h:
Marynka 50g cały czas i na 10 min przed końcem 50g lubelskiego
Po schłodzeniu (czyli rankiem...) - drożdże Irish Ale
---
Fermentacja burzliwa trwała raptem 3-4 dni
Comment
-
-
Lager w pół drogi
Zostało mi 7kg "monacha" z dość długim okresem przechowywania. Nadeszła jego pora...
Na razie nie ma zimy i w mojej piwnicy nie ma warunków na prawdziwe lagery. No, ale skoro wykryłem miejsce ze stabilną temperaturą 15 stC - postanowiłem pokusić się o lagerka ... na drożdżach do koelsch'a. Taki "lager w poł drogi". Zamysł w gruncie rzeczy hunafhua, a moja realizacja
7 kg słodu monachijskiego zacieranego 1/2h w temp 62-65, 1/2h 72-75
Marynka 40g; Lubelski 50g na koniec.
ekstrakt 12%.
Sam jestem ciekaw, jak długo będzie trwała fermantacja.
Comment
-
Comment