Po dwóch testach linii technologicznej mojego nanobrowaru zleconych Gdańskiemu Browarowi Obwoźnemu (huanghua) przyszła pora na właściwy rozruch. Dzisiaj zatarłem ca 50 ltr stout'a 12 Blg. Doskwiera brak chłodnicy (z bowar.biz), na która czekam z niejakim utęskieniem.
Nanobrowar PARPARY już produkuje
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WitekCPo dwóch testach linii technologicznej mojego nanobrowaru zleconych Gdańskiemu Browarowi Obwoźnemu (huanghua) przyszła pora na właściwy rozruch. Dzisiaj zatarłem ca 50 ltr stout'a 12 Blg. Doskwiera brak chłodnicy (z bowar.biz), na która czekam z niejakim utęskieniem.
Huanghua to mistrz nad mistrze. Nie wszyscy mają okazję mieć takich nauczycieli.
Tak czy owak witam serdecznie w naszym gronie i niech Ci same kwasy wychodzą -
GBO/huanghua pojawia się u mnie za tydzień i w planach jest lager do popełnienia plus koelsch. Tyle, że nawet w mojej piwnicy temperatura skutkiem ciepłej jesieni nie jest zbyt niska i ten lager jest pod sporym znakiem zapytania. Zawsze można jednak popełnić jaki ś owocowy miód pitny w zamian, a do tego piwnica się już ze swymi temperaturami nadaje. Cóż, w zakresie produkcji zawsze otrzebna jest dewersyfikacjaComment
-
Witam Cię Witku w tej "elitarnej" społeczności
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc(...)Huanghua to (...)W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Stout
Dla porządku:
1 kg monachijskiego własnoręcznie palonego
8 kg monachijskiego
0,5 kg karmel jasny
Dwie przerwy po 1/2 godziny: 62-65 i 72-75 stC, przy czym palony "monach" na 15 minut przed końcem zacierania.
wysładzanie do 10Blg całości
Chmielenie 1h:
Marynka 50g cały czas i na 10 min przed końcem 50g lubelskiego
Po schłodzeniu (czyli rankiem...) - drożdże Irish Ale
---
Fermentacja burzliwa trwała raptem 3-4 dniComment
-
Lager w pół drogi
Zostało mi 7kg "monacha" z dość długim okresem przechowywania. Nadeszła jego pora...
Na razie nie ma zimy i w mojej piwnicy nie ma warunków na prawdziwe lagery. No, ale skoro wykryłem miejsce ze stabilną temperaturą 15 stC - postanowiłem pokusić się o lagerka ... na drożdżach do koelsch'a. Taki "lager w poł drogi". Zamysł w gruncie rzeczy hunafhua, a moja realizacja
7 kg słodu monachijskiego zacieranego 1/2h w temp 62-65, 1/2h 72-75
Marynka 40g; Lubelski 50g na koniec.
ekstrakt 12%.
Sam jestem ciekaw, jak długo będzie trwała fermantacja.Comment
Related Topics
Collapse
-
Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
-
Channel: Belgia
-
-
Browar przemysłowy znajdujący się na zachodnich przedmieściach irańskiej stolicy między dwoma drogami wylotowymi z miasta.
Obiekt znajduje się w pobliżu stacji metra Chitgar linii 4, żółtej.
Jest to linia podmiejska, naziemna, obsługiwana piętrowymi pociągami, które osiągają...-
Channel: Azja
-
-
Dzisiaj miałem przyjemność konsumować piwo Czarne Krzyżackie z Nanobrowaru Parpary, które zostało nagrodzone w II Pomorskim Konkursie Piw Domowych.
piana: wysoka, biała, gęsta
kolor: czarny,
zapach: kawowo, karmelowy
smak: przypalany słód, lekko owocowe,...-
Channel: Piwa z browarów domowych
-
-
Piwo jest już dość długo w sprzedaży z ideą pomocy Ukrainie.
To jest jakaś jedenastka a może niżej. Alko 4,8%
Produkuje się je w Bremie. AB InBev - Beck's.
Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
Lacing - trochę było.
Barwa...-
Channel: Niemcy
2023-03-26, 21:42 -
-
Niewielki kompleks handlowo-przemysłowy, zagospodarowany przez małe firmy, znajduje się praktycznie na wjeździe do miasta Brovary od strony Kijowa.
Szeroką dwupasmówką ze stolicy jedzie się kilkanaście minut, a przynajmniej z jego obrzeży.
Transport publiczny jak metro czy tramwaje...3 Photos-
Channel: Ukraina
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment