Browar "Na Bateryjce" rozpoczął działalność.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Akren
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.12
    • 111

    Browar "Na Bateryjce" rozpoczął działalność.

    Pierwsze 10l przyszłego piwka (byc moze ) właśnie siedzi na burzliwej fermentacji a jest to jasne do którego użyłem:

    słodu pilzeńskiego 2,5kg
    słodu monachijskiego 0,5kg
    ok. 25g szyszek chmielu goryczkowego Marynka
    drożdży saflager S-23

    Piwo miało 13*Blg ale po dwóch dobach po odfermentowaniu jest już tylko 4*Blg. Jakoś szybko to się wszystko potoczyło i oznak fermentacji też już nie widać ale troche zamieszałem więc może jeszcze się coś poruszą. Po weekendzie przeleję je na cichą i zobaczymy co dalej z tego wyjdzie...
    Last edited by Akren; 2006-11-30, 22:01.
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #2
    W jakiej temperaturze przeprowadzana jest fermentacja ? 2 dni i takie odfermentowanie dla lagera... ?!?

    Życzę powodzenia w przyszłym warzeniu
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Akren
      ok. 25g szyszek chmielu goryczkowego Marynka
      Długo chmieliłeś ?

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        Pierwsza warka i zacieranie, gratuluję debiutu Panie Michale
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Nic nie mieszaj, 4 Blg to dobry wynik, słabe drozdże i inne pozostałości po zacieraniu powinny leżeć na dnie. A tak w obóle to gratulacje

          Comment

          • Akren
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.12
            • 111

            #6
            Dzięki za gratulacje i życzenie powodzenia

            Jeśli chodzi o temperature to będzie coś ok. 20*C(w kuchni mam ze 24* ale stoi na zimnej kafelkowej podłodze od ktorej się oziębia). Chmiel gotowałem przez ok godzinę ale nie ostudziłem potem od razu brzeczki bo musiałem wyjść więc jeszcze troche posiadział w gorącym kotle...

            Comment

            • Maidenowiec
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 2287

              #7
              Ciut za wysoko na saflagery jednak.
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

              Thou shallt not spilleth thy beer!

              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                Ciut za wysoko na saflagery jednak.
                Wszystko zależy w jakich temperaturach i jak długie przerwy zrobił przy zacieraniu.

                Comment

                • DanielJakubowski
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 791

                  #9
                  Temperatura 20'C jest "troszkę" za wyskoka dla tego typu drożdzy Co się stanie z Twoim piwem - nie wiem, niech się inni, bardziej doświadczeni wypowiedzą
                  Pozdrawiam
                  dj

                  Comment

                  • Akren
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.12
                    • 111

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                    Wszystko zależy w jakich temperaturach i jak długie przerwy zrobił przy zacieraniu.
                    Skorzystałem z instrukcji z browamator i zacierałem troche ponad godzine w temp. 65-67*C
                    i na koniec przez 15 minut w ok 74*C.
                    Na cichą wstawie do piwnicy gdzie jest pewnie ok 10*C a niestety nie miałem jakiegoś pomieszczenia z pośrednią temperaturą żeby teraz tam ten fermentator wstawić

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Akren
                      Jeśli chodzi o temperature to będzie coś ok. 20*C(w kuchni mam ze 24* ale stoi na zimnej kafelkowej podłodze od ktorej się oziębia).
                      Przynajmniej od pierwszej warki będziesz wiedział organoleptycznie, dlaczego lagerów nie należy fermentować w temperaturach rzędu dwudziestuparu stopni Celsjusza...

                      Jeśli nie masz warunków temperaturowych (nie masz jakiegos balkonu/tarasu?!), to niech Ci ktoś podrzuci jakies neutralne smakowo drożdże górnej fermentacji, bo lagerów to Ty nie zrobisz w fermentorze stojącym na kafelkach w tej Twojej kuchni...

                      I zacieranie nie ma tu nic do rzeczy.

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Akren
                        Na cichą wstawie do piwnicy gdzie jest pewnie ok 10*C a niestety nie miałem jakiegoś pomieszczenia z pośrednią temperaturą żeby teraz tam ten fermentator wstawić
                        Jak posrednia temperatura?! Te 10 st. C jest idealne do f. głównej piw typu lager.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                          I zacieranie nie ma tu nic do rzeczy.
                          Zgadzam się wpełni, nie przeszło mi przez myśl, że na saflagerach w 20*C można fermentować, a jednak . Piwo jakieś wyjdzie, ale jakie?

                          Comment

                          • DanielJakubowski
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 791

                            #14
                            Ja właśnie (z przyczyn atmosferycznych) fermentuje na burzliwej lagera w 6'C Z rurki fermentacyjnej powietrze zapierdziela aż miło. Trzeba było burzliwą przeprowadzić w piwnicy
                            Pozdrawiam
                            dj

                            Comment

                            • Akren
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.12
                              • 111

                              #15
                              Kurde myślałem że 10*C na burzliwą to za nisko. Właśnie mija 3 doba odkąd zadałem drożdże i chyba w takim razie zniosę ten cały majdan do piwnicy.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X