Witam.
A więc od początku.
Skład:
- słód pilzneński 4 kg
- słód karmelowy jasny 0,4 kg
- słód czekoladowy 0,2 kg
- chmiel goryczkowy Marynka 25g (granulat)
- chmiel aromatyczny Lubelski 25g (granulat)
- drożdże Safale S-04 11,5g
Wszystko warzone według wskazówek ze sklepu Piwowara na Brown Ale tylko ze zmianą składników oraz zacierania w 10L wody a nie jak to było w przepisie 15L.
Po zacieraniu i wysłodzeniu 2x5L wyszło 18L brzeczki o 11 BLG. Potem nastąpiło chmielenie i w efekcie wyszło 16 L chmielonej brzeczki o steżeniu 12 BLG. Piwko teraz stoi spokojnie na uboczu w temperaturze 20 stopni. Drożdże ruszyły do pracy. W sobotę pomiar BLG i przy dobrym odfermentowaniu zlewam na cichą.
Zastanawiam się, czy nie popełniłem błędu podczas zacierania. Mianowicie powinienem chyba jednak zastosować się do wskazówek warzenia i zacząć zacierać w 15L wody a potem wysładzać 2x5 L i w efekcie końcowym uzyskał bym pewnie 20L brzeczki ale lepiej wysłodzonej. Czy podzielacie moje podejrzenia ?
Kolor i zapach jest super. Zobaczę jak sprawa będzie się miała po odfermentowaniu
Ile czasu można przechowywać świerzą gęstwę w lodówce ?? Dwa tygodnie to nie będzie przesada ?
Pozdrawiam
A więc od początku.
Skład:
- słód pilzneński 4 kg
- słód karmelowy jasny 0,4 kg
- słód czekoladowy 0,2 kg
- chmiel goryczkowy Marynka 25g (granulat)
- chmiel aromatyczny Lubelski 25g (granulat)
- drożdże Safale S-04 11,5g
Wszystko warzone według wskazówek ze sklepu Piwowara na Brown Ale tylko ze zmianą składników oraz zacierania w 10L wody a nie jak to było w przepisie 15L.
Po zacieraniu i wysłodzeniu 2x5L wyszło 18L brzeczki o 11 BLG. Potem nastąpiło chmielenie i w efekcie wyszło 16 L chmielonej brzeczki o steżeniu 12 BLG. Piwko teraz stoi spokojnie na uboczu w temperaturze 20 stopni. Drożdże ruszyły do pracy. W sobotę pomiar BLG i przy dobrym odfermentowaniu zlewam na cichą.
Zastanawiam się, czy nie popełniłem błędu podczas zacierania. Mianowicie powinienem chyba jednak zastosować się do wskazówek warzenia i zacząć zacierać w 15L wody a potem wysładzać 2x5 L i w efekcie końcowym uzyskał bym pewnie 20L brzeczki ale lepiej wysłodzonej. Czy podzielacie moje podejrzenia ?
Kolor i zapach jest super. Zobaczę jak sprawa będzie się miała po odfermentowaniu
Ile czasu można przechowywać świerzą gęstwę w lodówce ?? Dwa tygodnie to nie będzie przesada ?
Pozdrawiam
Comment