pierwsza warka - porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pok
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.11
    • 18

    #16
    zabutelkowałem moje piwo przy 5blg, minął tydzień i brat postanowił otworzyć jedną butelkę... była zupełnie bez gazu, mam wątpliwości czy to piwo będzie wogóle pijalne i pytanie ile porter (zestaw z browamatora) powinien dojżewać?

    btw jak to jest z filtrowaniem zacieru? wlewamy wodę na podbicie i czekamy aż cięższa brzeczka osiądzie na dnie? ile oriętacyjnie powinno wyjść brzeczki jeśli ważymy piwo na 20l? i czy nie ma znaczenia spadek temperatury do pokojowej podczas filtracji czyli czas tej filtracji?

    Comment

    • kishar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.10
      • 1691

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pok
      zabutelkowałem moje piwo przy 5blg, minął tydzień i brat postanowił otworzyć jedną butelkę... była zupełnie bez gazu, mam wątpliwości czy to piwo będzie wogóle pijalne i pytanie ile porter (zestaw z browamatora) powinien dojżewać?

      btw jak to jest z filtrowaniem zacieru? wlewamy wodę na podbicie i czekamy aż cięższa brzeczka osiądzie na dnie? ile oriętacyjnie powinno wyjść brzeczki jeśli ważymy piwo na 20l? i czy nie ma znaczenia spadek temperatury do pokojowej podczas filtracji czyli czas tej filtracji?
      Tydzień to zdecydowanie za mało, żeby sie piwo nagazawało, przy porterze jako piwie mocnym jest to przynjamniej 3-4 tygodnie, a co do dojrzewania to przyjmuję się zwyczajowo, że na jeden stopień Blalinga początkowego przypada jeden tydzień leżakowania, czyli w twoim przypadku powinno Ci wyjść z zestawu browamatora 17 blg, więc piwo powinno leżakować 17 tygodni, wiem że to dużo czasu ale naprawde warto czekać.

      Co do filtrowania, wlewamy gorącą wodę, i po przeniesieniu gorącego zacieru czekasz 30-40 minut bo w tym czasie łuski i kiełki ze słodu czyli młóto utworzą na dnie złoże filtracyjne. Reszte czynności chyba znasz.
      W kadzi filtracyjnej pozostaje przynajmniej 1/4 zacieru dlatego należy przepłukać zacier gorąca wodą wysłodkową (7-8 litrów o temperaturze ok 80 C).
      I na pewno nie spadnie Ci temperatura brzeczki w czasie filtracja do temperatury pokojowej.... no chyba że zapomnisz o brzeczce i zostawisz ją samą nacała noc czy też cały dzień
      Last edited by kishar; 2006-12-24, 10:12.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Porter Poka ma 12 blg. Po tygodniu może jeszcze nie być gazu - to jeszcze zależy , w jakiej temperaturze przechowujesz butelki, im niższa, tym dłużej ten proces będzie trwał. A może zapomniałeś dodać glukozy do piwa przed butelkowaniem?

        Co do wychładzania zacieru w trakcie filtracji - żeby Ci spadło do temperatury pokojowej to musiałbyś chyba na 10 godzin go zostawić.
        Last edited by Marusia; 2006-12-24, 11:15.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pok
          ile oriętacyjnie powinno wyjść brzeczki jeśli ważymy piwo na 20l?
          a na co chcesz ważyć tą brzeczke chyba że chodzi ci o objętość przed gotowaniem to powinno być jakieś 10% więcej zamierzonej ilości końcowej
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • pok
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.11
            • 18

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            A może zapomniałeś dodać glukozy do piwa przed butelkowaniem?
            eeeee... a to jeśli zabutelkowałem piwo które miało 5blg to powinienem był dodać glukoze? :/
            myslałem ze glukoze dodaje się kiedy butelkowane piwo ma blg bliskie zera
            co teraz? mam otwierac, dodać glugozę i ponownie kapslowac?

            Comment

            • kishar
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.10
              • 1691

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pok
              eeeee... a to jeśli zabutelkowałem piwo które miało 5blg to powinienem był dodać glukoze? :/
              myslałem ze glukoze dodaje się kiedy butelkowane piwo ma blg bliskie zera
              co teraz? mam otwierac, dodać glugozę i ponownie kapslowac?
              Na forum nigdzie chyba nie pisze, że jak jest 5blg to można nie dodawać glukozy.
              Chyba Art gdzieś pisał, że przeprowadził akcje otwierania dodawania glukozy i ponownego kapslowania i chyba w Twoim przypadku jest to jedyne wyjście, ale niech się może wypowiedzą bardziej doświadczeni piwowarzy.
              Last edited by kishar; 2006-12-27, 16:08.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pok
                eeeee... a to jeśli zabutelkowałem piwo które miało 5blg to powinienem był dodać glukoze? :/
                myslałem ze glukoze dodaje się kiedy butelkowane piwo ma blg bliskie zera
                co teraz? mam otwierac, dodać glugozę i ponownie kapslowac?
                Jeżeli chcesz mieć bombelki i piankę, musisz dodać coś dla drożdży na refermentację w butelkach. Ja bym otworzył i dodał np. glukozę.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pok
                  eeeee... a to jeśli zabutelkowałem piwo które miało 5blg to powinienem był dodać glukoze? :/
                  myslałem ze glukoze dodaje się kiedy butelkowane piwo ma blg bliskie zera
                  co teraz? mam otwierac, dodać glugozę i ponownie kapslowac?
                  Si senior
                  Napisałem to jak nie było jeszcze wpisów po Twoim poście.
                  Last edited by fidoangel; 2006-12-27, 16:12.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • pok
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.11
                    • 18

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                    Jeżeli chcesz mieć bombelki i piankę, musisz dodać coś dla drożdży na refermentację w butelkach. Ja bym otworzył i dodał np. glukozę.
                    otworzyłem, dodałem glukozę, zakapslowałem, zlalem po trochu każdego i nie każde jest jednakowe ale smakują dobrze

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X