warka V
Drożdży po tej warce użyłem do następnej warki, na takim samym słodzie. Pracowały pięknie i po 5 dniach odfrementowały z 11 do 3,5.
Problem ze słabym odfermentowaniem wiążę raczej ze sposobem zacierania. Prawdopodobnie całe zacieranie odbyło się w wysokich temperaturach przez co wytworzyło się dużo cukrów trudnofermentowalnych, a mało tych rozkładających się w alkohol. Jak zlewałem do butelek (po tyg. cichej) piwo dość klarowne, miało wyraźnie słodki smak, ok. 7 blg.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
Problem ze słabym odfermentowaniem wiążę raczej ze sposobem zacierania. Prawdopodobnie całe zacieranie odbyło się w wysokich temperaturach przez co wytworzyło się dużo cukrów trudnofermentowalnych, a mało tych rozkładających się w alkohol. Jak zlewałem do butelek (po tyg. cichej) piwo dość klarowne, miało wyraźnie słodki smak, ok. 7 blg.
Comment