Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
Wyświetlenie odpowiedzi
Kuchenno-łazienkowa warzelnia Hasintusa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziHo, ho, 3 wary. Ile czasu zajęła Ci ta warka?
Zakładając 10-15 minut na podgrzanie dekoktu do przerwy oraz tyle samo na podgrzanie go do wrzenia, to każdy war (tak to się odmienia?) to ok 30-35 minut. Mamy więc:
35 minut - pierwszy war +5 minut na dodanie do kadzi - temp w kadzi 37->50
35 minut - drugi war +5 minut na dodanie do kadzi - temp w kadzi 50->63
35 minut - trzeci war - temp w kadzi 63->72
30 minut przerwa w 72
5 minut podgranie do filtracji 72->76
razem 150 minut. Czyli 2,5 godziny. Samo zacieranie.
Bardzo się pomyliłem?
Comment
-
-
Szczerze mówiąc czasu nie mierzyłem ale całe warzenie nie zajęło mi więcej czasu niż zwykle. Zacząłem około 12.30 a przed 19.30 fermentor z zadanymi drożdżami znalazł się w piwniczce. Tyle że, tym razem nie było żadnych nieprzewidzianych komplikacji. Ten sposób zacierania bardzo mi się spodobał i mam nadzieję że odpłaci się w smaku piwa.
Comment
-
-
Warka XIV - Lager monachijski
Słody: monachijski 14 EBC - 2,25 kg; pilseński - 0,75 kg.
Zacieranie dekokcja 2-wary:
Całość słodów mieszam w 12 litrach wody o temp. 52 st. Odbieram 1/3 gęstego zacieru i podgrzewam do 62 st. przerwa 10 min, a następnie do wrzenia i gotowanie 15 min. zawracam do gara porcjami mieszając, temperatura ustala się na 62 st. i przerwa 30 min. Po czym znowu odbieram 1/3 zacieru podgrzewam do 72 st. , czekam 10 min. a następnie gotuję 15 min. Zawracam szybko do całości zacieru, przez co temp. ustala się na 72 st. i znowu przerwa 30 min. Próba jodowa negatywna, podgrzewam do 78 st. , czekam 10 min i filtruję. Wysładzanie 3 x 2 litry wody o temp 77-75 st. Gotowanie 1,5 godziny. Chmielenie? Tutaj troszkę zamieszania miała być marynka i lubelski, ale mi zabrakło i zrobił się mix. Mianowicie 11 gr marynka + 8 gr cascade w szyszkach - 60 min; 15 gr lubelski - 5 min; 7 gr lomik szyszki po gotowaniu. Blg po gotowaniu 13,5.
Fermentacja na drożdżach pozyskanych po burzliwej z poprzedniej warki.
Comment
-
-
Warka XV - Pszeniczne
Dzisiaj praca jak przy taśmie: warzenie pszenicznego, przelanie na cichą monachijskiego oraz rozlew do butelek pilsnera, trochę tego dużo.
Warzenie pszenicznego:
1,5 kg pszenicznego jasnego mieszam z 4 litrami wody o temp. 41 st. Temperatura ustala się na 38 st., następnie dodaję 1 litr gorącej wody, temp. podnosi się do 44 st. i przerwa 10 min.
Dodaję 3 litry gorącej wody i 1,5 kg słodu pilseńskiego, termometr pokazuje 55 st. przerwa 10 min.
Znowu dodaję 3 litry gorącej wody, temperatura jest 64 st. odbieram 1/3 gęstego zacieru i podgrzewam do 72 st., przerwa 10 min, zagotowuje i gotuję 12 min. Następnie zawracam do gara. Temperatura ustala sie na 72 st. i robię 30 min. przerwy. Przeprowadzam próbę jodową, jest negatywna, podgrzewam do 78 st. i filtruję.
Wysładzanie 6 litrów w 3 rzutach.
Gotowanie 1,5 godziny, całość 27 gram chmielu lubelskiego w 20 minucie gotowania.
Gęstość ekstraktu 12 Blg.
Drożdże: przywrócona do życia gęstwa Wyeast 3068 z warki robionej w kwietniu.
Comment
-
-
Pszeniczne w ciągu 1 tygodnia odfermentowało tylko do 5 blg. Zostawiłem je na burzliwej jeszcze tydzień ale to nie miało żadnego sensu blg nic się nie zmienił. Zapach mocno bananowy smak w ciągu tygodnia znacznie sie poprawił. Zlałem do butelek i zobaczymy za 2 tygodnie.
Powód słabego odfermentowania widzę w przesadzeniu z dodawaniem zbyt gorącej wody szczególnie na początku zacierania, w efekcie wytworzyło się zbyt mało cukrów fermentowalnych.
Drugim powodem może być użycie starej gęstwy, ale raczej nie bo starter był bardzo żywotny.
Comment
-
-
Warka XVI - Czerwony Ale
Surowceale ale 2 kg;Carared 0,5 kg
Zacieranie: Mieszam słody z 7 litrami wody o temp. 72 st. Po zmieszaniu temperatura jest 68 st. Robię przerwę 1 godzinę (temp. przez tą godzinę opada sobie do 63 st.) Następnie wykonuję próbę jodową (negatywna) podgrzewam do 77 st. odczekuję 10 min i filtruję).
Wysładzanie 8 litrów o temp. 75 st. w kilku rzutach.
Gotowanie: 1,5 godziny
Chmielenie: 20 g cascade szyszki - 60 min; 10 g cascade szyszki - 20 min; 10 g cascade szyszki - 5 min.
Wyszło 13 litrów o 12 blg zadane Wyeast 1318 London Ale
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziDrugim powodem może być użycie starej gęstwy, ale raczej nie bo starter był bardzo żywotny.
Ale w tym przypadku chyba się nie martwisz - piwo będzie bardziej treściwe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziSurowceale ale 2 kg;Carared 0,5 kg
Comment
-
-
Warka XVII - pszeniczne 100%
Tak jak w poprzednim sezonie kontynuuję moje próby z piwem czysto pszenicznym, bez udziału słodu jęczmiennego.
Tym razem było to tak:
3 kg słodu pszenicznego mieszam z 5,5 l wody o temp. 41 st. Ustala się temperatura 38 st. i robię 1/2 godziny przerwy zakwaszającej.
Następnie dolewam 1 litr gorącej wody, temp. jest 44 st. - 10 min. przerwy ferulikowej.
Dolewam 2 litry gorącej wody, temp. jest 53 st. - 10 min przerwy białkowej.
Dolewam 3 litry gorącej wody, temp. jest 62 st. - 10 min przerwy,
Następnie wykonuję dekokcję: odbieram 1/3 gęstego podgrzewam do 72 st. przerwa 10 min. doprowadzam do wrzenia i gotuję 10 min.
Zawracam do gara i temperatura ustala się na 72 st. - 30 min. przerwy.
Próba jodowa negatywna, podgrzewam do 78 st. odczekuję pięć minut i filtruję.
Filtracja na złożu z gałązek jałowca idzie jak burza. Wysładzanie 8 litrów wody o temp. 78 st. w 4 porcjach.
Gotowanie 1,5 godziny, chmielenie 37 gr lubelskiego granulatu przez 1 godzinę.
Drożdże żeby było ciekawiej Wyeast 1318 london ale - gęstwa z poprzedniej warki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziDrożdże żeby było ciekawiej Wyeast 1318 london ale - gęstwa z poprzedniej warki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziZrobiłem jedną pszeniczkę na ale-owych drożdżach, American Wheat, i niestety to pomyłka. Tzn. piwo ciekawe, ale: na pszenicznych drożdżach = duużo lepsze.
To co chcę otrzymać to piwo bogate w różne ciekawe posmaki i złożony bukiet zapachowy.
A co wyjdzie, to się zobaczy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziAmerican Wheat dają piwo mocno wytrawne
Comment
-
Comment