tak patrzę na skład marcowego i myślę ze wyszło chyba strasznie przechnielone
Kuchenno-łazienkowa warzelnia Hasintusa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzitak patrzę na skład marcowego i myślę ze wyszło chyba strasznie przechnielone
Comment
-
-
Warka XXII - belgijskie blonde
To ma być próba wytworzenia czegoś podobnego do Leffe Blonde, które jakiś czas temu miałem okazje pić i bardzo mi smakowało. Chociaż dla znawców piw belgijskich to pewnie prawie jak "koncernówka".
Skład:
pilseński 3,487 kg
monachijski 75 g
biscuit 75 g
aromatic 77 g
crystal 75 g
cukier kandyzowany biały 150 g
chmiel cascade szyszki 16 g
chmiel lubelski szyszki 9 g
Całość słodów zalewam 11 litrami wody o temp. 69 st. i utrzymuję temp. 67-66 st. przez godzinę i 15 min. Próba jodowa negatywna. Podgrzewam do 75 st. , filtruję i wysładzam.
Na koniec otrzymuję 16 litrów brzeczki 14 blg, zagotowuję i dodaję cukier, następnie po 15 min. chmiel cascade i gotuję jeszcze godzinę i 15 min. Na te 15 min. przed końcem daję lubelski.
Ostatecznie do fermentora poszło 15 litrów o blg 15,5. Zadane Wyeast 3522 Belgian Ardennes.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi(...)Zadane Wyeast 3522 Belgian Ardennes.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziTo Twoje pierwsze wykorzystanie tych drożdży, czy już coś więcej możesz o nich powiedzieć?
Comment
-
-
Warka XXII - belgijskie blonde
Po tygodniu fermentacji blg spadło do 5,5 i zlałem na cichą. Trochę emocji było, bo wyeasty w formie activator wcale nie chciały się obudzić i wystartowały dopiero na trzeci dzień. Bałem się że przez ten czas coś się przyplącze ale wszystko jest ok.
Piwo już na tym etapie jest bardzo dobre, aromat i posmak mocno owocowo-kwiatowy. Te drożdże to typowe górniaki, część z nich nie opada tylko do końca wylegują się na powierzchni w postaci grubego korzucha, podobnie jak np. london ale. Teraz zobaczymy czy piwo się ładnie sklaruje. I oby smak sie nie popsuł.
Comment
-
-
Warka XXIII - pszeniczne nie hefeweizen
Skład:
pszeniczny 1,4 kg
pilseński 1,4 kg
Zalewam 12 l wody o temp 39 st. C i wykonuje dekokcje III-warową.
I war przerwa 10 min w 62 st. C i potem gotowanie 8 minut (po tym czasie całkowity zanik piany). Zawracam i temp ustala się na 52 st. C - przerwa 10 min.
II war przerwa 10 min. w 62 st. C i gotowanie 10 min.
Po zawróceniu temp. jest 58 st. więc podciągam do 62 i robię 30 min. przerwy.
III war przerwa 10 min. 72 st. , gotowanie 10 min.
Po zawróceniu temp. jest 70, podgrzewam o 2 stopnie i znowu przerwa 30 min.
Następnie podgrzewam do 78 i filtruję.
Wysładzanie 9 litrów do 5 blg. Do gotowania otrzymuję 14 litrów brzeczki o 10 blg.
Chmielenie: 17 g lubelski w szyszkach bezpośrednio do kotła na 1 godzinę, następnie 8 g na 30 minut i na koniec 8 g na 5 minut.
W fermentorze ląduje 13 litrów o 12,5 blg.
Zadane Wyeast 3522 Belgian Ardennes.
Comment
-
-
Warka XXIV - Grodziskie
Skład:
jęczmienny wędzony - 1 kg
pszeniczny - 1 kg
chmiel lubelski szyszki 32 g
drożdże wyeast 2565 koelsch
Słody mieszam z 3,75 litra wody i wykonuję przerwę 30 min. w 38 st. C. Następnie dodaję 2 litry gorącej wody i przerwa 20 min. w temp. 50 st. C. Znowu dodatek 2,5 litra gorącej wody podnosi temp. do 63 stopni, podciągam gazem do 70 stopni i przerwa 30 minut. kolejny dodatek 1,75 gorącej wody i temp. dochodzi do 75 stopni, tutaj kolejna przerwa 30 minut a potem filtracja i wysładzanie 3 x ok 3 litry wody o temp. 72 stopnie.
Gotowanie 1,5 godziny.
Chmielenie 18 g tuż przed wrzeniem i 14 gr na 30 minut przed końcem.
Chłodzenie chłodnicą podarowaną przez Mapajaka - WIELKIE DZIĘKI - rewelacja, sprawnie, błyskawicznie i oszczędnie. Zanim się zorientowałem temperatura zjechała do 14 stopni.
Na koniec w fermentorze znalazło się 15 litrów brzeczki 8,5 blg.
Te drożdże to druga połowa saszetki użytej przed prawie rokiem. Nie aktywowane, przeniesione do sterylnego pojemniczka na siuśki i przechowane w lodówce. Zadane brzeczką potrzebowały 3 dni aby się obudzić. Po 24 godzinach w fermentorze jest ładna biała piana.
Comment
-
-
Warka XXV - kolejne grodziskie
Tym razem odwrotnie:
pszeniczny wędzony 1 kg
pilseński jasny 1 kg
marynka szyszki 15 g
lubelski szyszki 16 g
drożdże 2565 koelsch - gęstwa z poprzedniej warki
Zacieranie:
dodatek 3,5 l wody o temp 41 st - 30 min przerwy w temp. 38 st.
dodatek 1,25 l gorącej wody - 20 min przerwy w temp. 50 st.
dodatek 4,75 l gorącej wody - 30 min przerwy w temp. 70 st.
dodatek 2,5 l gorącej wody - 30 min przerwy w temp. 75 st.
filtracja i wysładzanie około 5 litrów wody o temp. 72 st.
Gotowanie 90 min. chmielenie marynka 75 min. lubelski 30 min.
W fermentorze wylądowało trochę nieco ponad 15 litrów brzeczki 8 blg.
Całość zaplanowałem sobie w beersmith, bardzo fajny i pomocny programik.
Comment
-
-
Warka XXVI - belgijski mocny ciemny eil
To ma być piwo "na motywach" Rochefort 8. Z tym że, jest już późno i nie chce mi się pisać więc postanowiłem zrobić kopiuj-wklej z beersmitha który, ostatnio pomaga mi przy warzeniu:
Rochefort 8
Belgian Dark Strong Ale
Type: All Grain Date: 2008-06-01
Batch Size: 14,00 L Brewer: Hasintus
Boil Size: 13,74 L Asst Brewer:
Boil Time: 90 min Equipment: Brew Pot (15litrów)
Taste Rating(out of 50): 35,0 Brewhouse Efficiency: 75,0
Taste Notes:
Ingredients
Amount Item Type % or IBU
3,58 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 75,7 %
0,35 kg Aroma (150,0 EBC) Grain 7,4 %
0,25 kg Caraamber (70,0 EBC) Grain 5,3 %
0,20 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 4,2 %
34,00 gm Styrian Goldings [4,10%] (75 min) Hops 16,4 IBU
19,00 gm Hallertauer Hersbrucker [2,30%] (30 min) Hops 3,8 IBU
10,00 gm Hallertauer Hersbrucker [2,30%] (5 min) Hops 0,5 IBU
0,35 kg Candi Sugar, Clear (1,0 EBC) Sugar 7,4 %
1 Pkgs Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522) [Starter 125 ml] Yeast-Wheat
Beer Profile
Est Original Gravity: 18,982 Plato Measured Original Gravity: 2,560 Plato
Est Final Gravity: 4,935 Plato Measured Final Gravity: 1,290 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 7,8 % Actual Alcohol by Vol: 0,6 %
Bitterness: 20,6 IBU Calories: 90 cal/l
Est Color: 41,2 EBC Color: Color
Mash Profile
Mash Name: Temperature Mash, 1 Step, Light Body Total Grain Weight: 4,38 kg
Sparge Water: 0,00 L Grain Temperature: 22,2 C
Sparge Temperature: 75,6 C TunTemperature: 22,2 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,4 PH
Name Description Step Temp Step Time
Scukrzajaca Add 12,00 L of water at 67,5 C 62,0 C 30 min
Scukrzajaca II Heat to 69,0 C over 2 min 69,0 C 60 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C 10 min
Mash Notes: Temperature mash for use when mashing in a brew pot over a heat source such as the stove. Use heat to maintain desired temperature during the mash.
Carbonation and Storage
Carbonation Type: Corn Sugar Volumes of CO2: 2,9
Pressure/Weight: 115,9 gm Carbonation Used: -
Keg/Bottling Temperature: 21,0 C Age for: 28,0 days
Storage Temperature: 11,1 C
Comment
-
-
Warka XXVII - blonde ale
To jest drugie podejście do klona Leffe blonde (poprzednio wyszedł raczej klaun a nie klon).
Zasyp:
3,4 kg pilzneński
0,42 monachijski
0,12 cara-hell
0,08 biscuit
chmiel styrian goldings szyszki 25 g
chmiel lubelski szyszki 13 g
drożdże Wyeast 1762 belgian abaye
Zacieranie: całość słodów zalewam 10 litrami wody o temp. 68 st.C i przerwa 30 min. w 63 st.C , następnie podgrzewam do 72 st.C i 30 min. przerwy. Podem podgrzanie do 78 st.C i filtracja. Brzeczka przednia miała 20 blg, wysładzałem ok. 9 litrami wody do 8 blg. w ten sposób otrzymałem 15 litrów o blg 15.
Gotowanie 1,5 godziny.
Chmielenie styrian 75 min, lubelski 30 min.
Ostatecznie w fermentorze znalazło się 14 litrów 16 blg.
Zadane drożdżami bezpośrednio z napuchniętej saszetki, brzeczka wcześniej dobrze napowietrzona poprzez przelewanie z jednego fermentora do drugiego.
Przez noc postoi w 22 stopniach w łazience i jutro rano do piwnicy w 16 stopni.
Comment
-
-
Warka XXVIII - Orval claun
To jest takie piwo na motywach produktu z klasztoru w Orval. Jest to z ciekawszych piw belgijskich, tak pod względem walorów smakowych jak i ze względu na technologię jego produkcji.
Zaczynamy od składu słodów, z wiadomości jakie zebrałem powinny wejść 3 różne jasne słody i dodatek 2 rodzajów karmelowych, kolor gotowego piwa jest około 18-20 EBC. W angielskojęzycznym internecie spotkałem się z takim składem:
26.7 % Pilsener Belgium
22.2 % Pale Malt (2-row) Belgium
22.2 % Munich Malt Belgium
6.7 % CaraVienne Malt Belgium
6.7 % Crystal 20L America
15.6 % Beet Sugar Generic
U mnie, w oparciu tylko i wyłącznie o słody Wayermana będzie: pilzneński, pale ale i monachijski. W przypadku karmelowych zamiennikiem Crystal 20L i CaraVienne jest jeden i ten sam Carared. Zdecydowałem się na Carahell i Caraamber, z cukrem w ogóle nie widzę sensu bo ekstrakt ma być ok.14 blg.
Ostatecznie skład wygląda tak:
28,33 % pilzneński
22,66 % monachijski
22,66 % pale ale
6,80 % Caraamber
6,80 % Carahell
Zacieranie - jedna przerwa 90 minut w 66 stopniach.
Gotowanie 60 minut, chmielenie na 15 litrów: (chmiele w szyszkach)
20,00 g Hallertauer Hersbrucker (40 min)
20,00 g Styrian Goldings (40 min)
15,00 g Styrian Goldings (15 min)
15,00 g Hallertauer Hersbrucker (15 min)
Fermentacja w Orval jest dwustopniowa, niespotykana nigdzie indziej: drożdże Bastogne pozostają około tygodnia w temperaturze 15,5-17 C. Następnie większość drożdży jest spuszczana i dodaje się świeży szczep Brett (Brettanomyces Bruxelensis) na około 3 tygodnie w 14 stopniach. Na ostatni tydzień dodaje się małą porcję chmielu, tzw. chmielenie na sucho.
U mnie fermentacja główna przeprowadzona na 1762 Belgian Abby Ale w temp. 21 stopni, przez 6 dni, odfertentowało do 5 blg, a następnie na fermentacji wtórnej dodałem starter z 3278 Belgian Lambic (są tam zawarte między innymi Brettanomyces Bruxelensis) w 16 stopniach.
W tej chwili jestem na tym etapie, przy przelewaniu na wtórną wspaniałe kwiatowe aromaty, wtórne drożdże już zaczeły pracować co uwidacznia się w produkowanym CO2, pozostaje jeszcze chmielenie za 2 tygodnie 10 g Styrian Goldings na 7 dni i potem do butelek.
Comment
-
-
Warka XXIX – przymiarka do danziger jopenbier
Miałem już nic nie warzyć przed nowym sezonem, ale postanowiłem jeszcze popełnić jednego małego dziwoląga – coś, co ma się przybliżać do jopenbier.
Danziger jopenbier to najsławniejsze gdańskie piwo wspominane w zapiskach już od XIV w. jego historia skończyła się bodajże w 1945 r.
Było to piwo bardzo specyficzne, o ekstrakcie powyżej 40 Blg i poddane fermentacji spontanicznej z udziałem dzikich drożdży i pleśni.
Moja wersja to zaledwie daleka namiastka, gdzie chciałem się przekonać co to może wyjść.
Zasyp 3 kg pilsneńskiego i 2 kg monachijskiego zalałem 12 litrami wody i przerwa w 63 st. przez ½ godziny, następnie robię drugą przerwę w 72 st. Po filtracji otrzymałem brzeczkę przednią o 21 blg, następnie po lekkim przemyciu młóta otrzymałem jeszcze trochę brzeczki 14 blg. Potem gotowanie około 4 godziny (jopenbier był warzony do 10 godzin aż brzeczka osiągnęła miedziany kolor) chmielenie przez ostatnią godzinę, otrzymałem brzeczkę o ekstrakcie około 38 blg. Zadałem drożdżami Wyeast 3278 lambic blend. Po 10 dniach burzliwej blg spadło do 24 i zadałem starter z drożdżami winnymi sherry. Po następnych 2 tygodniach blg spadło tylko o 2 punkty, drożdże winne nie ruszyły, dodając do piwa zawierającego już około 6 % alkoholu należało je wcześniej zahartować. Przelałem na cichą na 2 następne 2 tygodnie. Zielone piwo ma przyjemny owocowo-karmelowy zapach, w smaku bardzo słodkie syropowate. Zabutelkowałem i postawiłem w kącie piwnicy, niech dojrzewa, za jakiś rok zobaczę co z tego wyszło.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi... przerwa w 63 st. przez ½ godziny, następnie robię drugą przerwę w 72 st. ....
Comment
-
Comment