Kuchenno-łazienkowa warzelnia Hasintusa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.07
    • 850

    #121
    Warka XL - Grodziskie

    Zasyp:
    pilzneński 1 kg
    pszeniczny wędzony 1 kg

    Zacieranie:
    Słody dodane do 4,5 litra wody o temp 42 C - przerwa 30 min w 39 C
    dodatek 1,5 litra gorącej wody - przerwa 20 min w 50 C
    dodatek 5 litrów gorącej wody - temp. 66 C , podgrzanie do 70 C - przerwa 30 min.
    podgrzanie do 75 C - przerwa 30 min. i filtracja.
    Wysładzanie około 8 litrów do 3 blg.
    Do gotowania poszło 16,5 litra o 7 blg.
    Gotowanie 90 min.
    Chmielenie:
    28,00 g Lubelski [4,80%] (90 min) 24,1 IBU
    14,00 g Lubelski [4,80%] (30 min) 6,1 IBU

    Do fermentora poszło 14,5 litra 8 blg zadane drożdżami Saflager W 34/70 z poprzedniej warki. Fermentację będę prowadził w temp. 13-15 C. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

    Comment

    • hasintus
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.07
      • 850

      #122
      Warka XL - Grodziskie

      Tydzień burzliwej przebiegł w temperaturze około 14 C z dwoma "małymi" odchyłkami 17 C i 9 C.
      Następnie tydzień cichej w temp około 12-13 C
      A następnie III faza - klarowanie. Do klarowania użyłem isinglass finings. Rozprowadziłem go w niewielkiej ilości zimnej wody, wstawiłem na kilka godzin do lodówki a następnie zmieszałem z piwem spuszczonym znad osadu z fermentacji cichej.
      Fermentor wstawiłem do lodówki w ok. 8 C na tydzień a potem butelkowanie.
      Zobaczymy jaka wyjdzie klarowność piwa.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #123
        i oczywiście to piwo zostanie wysłane na Konkurs do Grodziska
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • hasintus
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.07
          • 850

          #124
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          i oczywiście to piwo zostanie wysłane na Konkurs do Grodziska
          Jak wyjdzie dobre to tak. A jak nie to i tak następne w planie jest też grodziskie.

          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            #125
            Warka XLI - grodziskie 09.2

            Kolejna wersja grodziskiego, tym razem zacieranie temperaturowe i drożdże koelsch.
            Zasyp:
            pilzneński 1 kg
            pszeniczny wędzony 1 kg

            Zacieranie:
            Dodatek 7,00 L wody o 42 C przerwa 38 C 30 min
            Podgrzanie do 50 C przerwa 20 min
            Podgrzanie do 70 C przerwa 30 min
            Podgrzanie do 75 C przerwa 30 min
            Wysładzanie do 3 blg
            Gotowanie 2 godziny
            chmielenie:
            23 g Lubelski szyszka (105 min)
            16 g Lubelski szyszka (30 min)
            Do fermentora trafiło 16 litrów brzeczki 8,5 blg zadane 2565 koelsch.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10795

              #126
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
              Kolejna wersja grodziskiego,
              Ty wiesz co
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • hasintus
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2006.07
                • 850

                #127
                Warka XLI - grodziskie 09.2

                No i dorobiłem się pierwszego w życiu kwasa.
                "Zabutelkowane" w kibel. A babcia mówiła nie warzyć piwa w lecie.
                I tym miłym akcentem kończę sezon piwowarski 08/09

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #128
                  Bo za mało zrobiłeś, to się zepsuło.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #129
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                    I tym miłym akcentem kończę sezon piwowarski 08/09
                    E tam, wystarczy przykrywać porządnie fermentor, żeby nic nie wleciało i warzyć dalej
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • hasintus
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2006.07
                      • 850

                      #130
                      Sezon 09/10 - Warka XLII - Blondie

                      Notka z BS:
                      BeerSmith Recipe Printout
                      Recipe: Blondie
                      Brewer: Hasintus
                      Style: Belgian Blond Ale
                      TYPE: All Grain

                      Recipe Specifications
                      --------------------------
                      Batch Size: 25,00 L
                      Boil Size: 31,60 L
                      Estimated OG: 16,377 Plato
                      Estimated Color: 12,5 EBC
                      Estimated IBU: 26,1 IBU
                      Brewhouse Efficiency: 75,0 %
                      Boil Time: 60 Minutes

                      Ingredients:
                      ------------
                      Amount Item Type % or IBU
                      5,67 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 80,2 %
                      0,72 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 10,2 %
                      0,24 kg Carahell (25,0 EBC) Grain 3,4 %
                      0,14 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 2,0 %
                      18,00 gm Marynka [11,00%] (60 min) Hops 21,0 IBU
                      24,00 gm Lubelski [4,00%] (30 min) Hops 5,2 IBU
                      0,30 kg Dememera Sugar (3,9 EBC) Sugar 4,2 %
                      1 Pkgs Belgian Strong Ale (Wyeast Labs #1388) Yeast-Ale


                      Mash Schedule:
                      Total Grain Weight: 6,77 kg
                      ----------------------------
                      Name Description Step Temp Step Time
                      Mash In Add 16,94 L of water at 68,0 C 62,0 C 30 min
                      Step Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C 40 min (po 30 min pozytywna próba jodowa)
                      Step out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 5 min


                      Notes: Cukier rozpuszczony w malej ilości brzeczki i dodany tuż przed zawrzeniem.
                      Do fermentora poszło 26 l o 16,2-16,3 blg.
                      Jakoś nie chciało się dobrze schłodzić, drożdże zadałem w 27 C i wyniosłem do piwnicy w 13 C, dzisiaj jest ładna 3 cm piana, temp wg termometru naklejonego na fermentorze 18 C.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez hasintus; 2009-09-21, 20:37.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #131
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                        Ingredients:
                        ------------
                        Amount Item Type % or IBU
                        5,67 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 80,2 %
                        0,72 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 10,2 %
                        0,24 kg Carahell (25,0 EBC) Grain 3,4 %
                        0,14 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 2,0 %
                        Tak Ci się odważyło, czy to jakieś przeliczenia z funtów i uncji?
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • hasintus
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2006.07
                          • 850

                          #132
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                          Tak Ci się odważyło, czy to jakieś przeliczenia z funtów i uncji?
                          Receptura jest moja, na 15 l. Tylko przesiadłem się na większy garnek i Beersmith mi ja automatycznie przeskalował. Wagę mam z dokładnością 1 g więc niczego nie zaokrąglałem.

                          Comment

                          • hasintus
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.07
                            • 850

                            #133
                            Warka XLIII - Dubbel

                            Surowce:
                            pilzeński 4,75 kg
                            monachijski 1 kg
                            caramunich 0,3 kg
                            special B 0,3 kg
                            cukier trzcinowy 0,5 kg
                            marynka 16 g
                            lubelski 20 g
                            Do 19 l wody o temperaturze 73 st. C wsypałem słody i dobrze zamieszałem. Temperatura ustaliła się na 68 st. C.
                            Następnie pojechałem do Almy kupić sobie jakieś dobre piwo, ale nic ciekawego nie było. Kupiłem jakiegoś hellesa refermentowanego w butelce.
                            Po powrocie po 1 godzinie i 20 min. temperatura była 63 st.C.
                            Podgrzałem do 78 stopni i pozostawiłem na 10 min.
                            Następnie filtracja i wysładzanie 4 razy około 5 litrów.
                            Gotowanie 60 minut, cukier wsypany do gara chwilę przed zagotowaniem,
                            marynka na 60 min
                            lubelski na 15 min.
                            Do fermentacji poszło 25,5 litra 15,5 BLG
                            Zadane gęstwą z poprzedniej warki.

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #134
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                              Następnie pojechałem do Almy kupić sobie jakieś dobre piwo, ale nic ciekawego nie było.
                              Podobno 6. grudnia coś mają rzucić.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • hasintus
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2006.07
                                • 850

                                #135
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                                Podobno 6. grudnia coś mają rzucić.
                                Odnoszę wrażenie, że to dostawca "rzuca" po prostu to, co akurat ma pod ręką na zasadzie głupi klient-snobek wszystko łyknie. Przykład: kosmiczna lodówka sikacza Peroni.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 01:56
                                • dadek
                                  Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                                  dadek
                                  Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                                  2024-10-17, 00:22
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • dadek
                                  Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
                                  dadek
                                  Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
                                  2024-04-24, 00:15
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...