Warka XL - Grodziskie
Zasyp:
pilzneński 1 kg
pszeniczny wędzony 1 kg
Zacieranie:
Słody dodane do 4,5 litra wody o temp 42 C - przerwa 30 min w 39 C
dodatek 1,5 litra gorącej wody - przerwa 20 min w 50 C
dodatek 5 litrów gorącej wody - temp. 66 C , podgrzanie do 70 C - przerwa 30 min.
podgrzanie do 75 C - przerwa 30 min. i filtracja.
Wysładzanie około 8 litrów do 3 blg.
Do gotowania poszło 16,5 litra o 7 blg.
Gotowanie 90 min.
Chmielenie:
28,00 g Lubelski [4,80%] (90 min) 24,1 IBU
14,00 g Lubelski [4,80%] (30 min) 6,1 IBU
Do fermentora poszło 14,5 litra 8 blg zadane drożdżami Saflager W 34/70 z poprzedniej warki. Fermentację będę prowadził w temp. 13-15 C. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Zasyp:
pilzneński 1 kg
pszeniczny wędzony 1 kg
Zacieranie:
Słody dodane do 4,5 litra wody o temp 42 C - przerwa 30 min w 39 C
dodatek 1,5 litra gorącej wody - przerwa 20 min w 50 C
dodatek 5 litrów gorącej wody - temp. 66 C , podgrzanie do 70 C - przerwa 30 min.
podgrzanie do 75 C - przerwa 30 min. i filtracja.
Wysładzanie około 8 litrów do 3 blg.
Do gotowania poszło 16,5 litra o 7 blg.
Gotowanie 90 min.
Chmielenie:
28,00 g Lubelski [4,80%] (90 min) 24,1 IBU
14,00 g Lubelski [4,80%] (30 min) 6,1 IBU
Do fermentora poszło 14,5 litra 8 blg zadane drożdżami Saflager W 34/70 z poprzedniej warki. Fermentację będę prowadził w temp. 13-15 C. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Comment