Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
Wyświetlenie odpowiedzi
Kuchenno-łazienkowa warzelnia Hasintusa
Collapse
X
-
-
-
Warka XLIV - Czerwone
Pilzeński 3 kg
Monachijski 2 kg
Karmelowy jasny Strzegom 0,15 kg
Karmelowy ciemny Strzegom 0,10 kg
Słody wsypane do 13,5 litra wody o temp. 67 st.C i przerwa 35 min w 63 st.C
Podgrzanie do 72 st. i przerwa 40 min.
Podgrzanie do 78 st. , przerwa 10 min. i filtracja. Brzeczka przednia bardzo klarowna.
Wysładzanie 4 razy około 5 litrów do 3-4 Blg.
Gotowanie 60 min. Marynka od początku, lubelski 13 g na 30 min. i 13 g na 5 min.
Bardzo ładny przełom.
Do fermentora poszło 24,5 litra bardzo klarownej brzeczki 12,5 Blg.
Zadane drożdżami Wyeast Scottish Ale 1728.
Dubbel przelany na cichą, bardzo mętny. Mam nadzieje że się wyklaruje.
Comment
-
-
Warka XLV - Wee Heavy
Coś ostatnio moda na warzenie tego stylu
Skład:
pilseński 6,30 kg
monachijski 2,00 kg
karmelowy jasny stregom 0,60 kg
aroma 150 EBC 0,30 kg
cara-pils 0,30 kg
wędzony whiskey 0,35 kg
jęczmień palony 0,15 kg
chmiel lubelski szyszki 46 g
Słody dodane do 25 litrów wody o temperaturze 68C i prerwa 45 min. w temp. 63C,
następnie podgrzanie do 72C i przerwa 30 min. Potem podgrzanie do 78C i po odczekaniu 10 min. filtracja.
Breczka idealnie klarowna o mocnym chlebowym zapachu.
Gotowanie 1 godzinę i 45 min, chmielenie 60 min. Powstało 21 litrów brzeczki o 23 blg.
Zadane dużą ilością świeżej gęstwy poprzedniej warki Wyeast Scottish Ale 1728 w temperaturze 18C.
Po kilku godzinach pojawiła się 3 cm piana. Fermentacja będzie 3 dni w temp. 17-18C a później podniesiemy do 20-21C.
Comment
-
-
Warka XLVI - Chudy szkot
Z wysłodzin po poprzedniej warce postanowiłem zrobić cieńkusza.
Wysładzałem do 4 blg a i tak całość 15 litrów miała zaledwie 7 blg.
Gotowanie 60 min. razem z 8 g marynki od początku i 7 g lubelskiego na 30 min.
Na koniec powstało zaledwie 13 litrów o gęstości 8 blg. Zadane tymi samymi drożdżami co poprzednie.
Comment
-
-
Warka XLVII - Belgijskie pojedyńcze
Style: Belgian Pale Ale
TYPE: All Grain
Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size: 25,00 L
Boil Size: 29,66 L
Estimated OG: 13,011 Plato
Estimated Color: 18,9 EBC
Estimated IBU: 24,6 IBU
Brewhouse Efficiency: 75,0 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item % or IBU
4,55 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 79,8 %
0,55 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) 9,6 %
0,30 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) 5,3 %
0,15 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) 2,6 %
0,15 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) 2,6 %
28,00 gm Marynka [10,00%] (60 min) 24,3 IBU
18,00 gm Lubelski [4,00%] (1 min) 0,3 IBU
1 Pkgs SafBrew Specialty Ale (DCL Yeast #T-58) Yeast-Ale
Total Grain Weight: 5,70 kg
Mash Schedule:
Name Description Step Temp Step Time
Mash In Add 17,10 L of water at 40,0 C 38,0 C 5 min
Step Heat to 63,0 C over 15 min 63,0 C 30 min
Step II Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C 40 min
Step III Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 10 min
Notes: Wyszło coś ponad 29 litrów brzeczki 13 blg, 27 litrów dałem do fermentora a resztę do kibla razem z farfoclami. Mam nadzieję, że 27 litrów nie wylezie z fermentora podczas burzliwej.
Zadałem drożdże do brzeczki schłodzonej do 13 stopni, rozsypując po powierzchni. Po 12 godzinach ładna pianka fermentacyjna, temperatura podniosła się do 16 stopni. W takiej temp. zamierzam utrzymywać przez pierwsze 3 dni, potem będę stopniowo podnosił.
Comment
-
-
Warka XLVIII – Pils niemiecki
4,6 kg pilzneński i 0,2 kg carahella wsypane do ok. 13 litrów wody o temp. 40 stopni. Temp. ustaliła się na 38 st. i 5 minut przerwy. Podgrzanie do 62 st. i 30 min. przerwy. Podgrzanie do 72 stopni i ponownie 30 min. przerwy. Następnie podgrzanie do 78, 10 min. przerwy i filtracja.
Wysładzanie 4 x ok.5 litrów wody 72-76 stopni.
Gotowanie 60 min. chmielenie 60g Select Spalt 5,7 % aa – 60 min. następnie 15g Select Spalt – 15 min. i 17g Hallertauer Hersbrucker 2,8% aa na 1 minutę.
Do fermentora poszło ok. 23 litry prawie 13 blg, miało być 12. Jutro zakupię butelkę wody mineralnej i doleję.
Drożdże S-23 rehydratowane na brzeczce 10 blg, podczas zadawania już ładnie fermentowały.
Zadane w 20 stopniach, następnie fermentor powędrował do lodówki gdzie jest ustawiona temperatura 10 stopni.
Comment
-
-
Warka XLIX - Witbier
Surowce:
Pilseński 2,7 kg
Płatki pszenne 2,4 kg
Płatki owsiane 0,3 kg
Chmiel lubelski 48 g
Ziarenka kolendry 15 g
Skórka z 8 pomarańczy i 2 cytryn.
Drożdże belgian wheat 3942
2,45 kg słodu pilseńskiego dodaję do 11 litrów wody i pozostawiam na przerwie zakwaszającej w temp. 40 st. na czas kleikowania płatków – ok. 80 min.
Kleikowanie:
Płatki wraz z 0,25 kg słodu dodaję do 8,5 litra wody o temp. 51 stopni i wykonuję 30 min przerwy w 48 stopniach, następnie podgrzewam do 66 st. i przerwa 20 min. Potem podgrzanie prawie do wrzenia i małymi porcjami dodaję do zacieru głównego.
Temperatura ustala się na 55 stopni i robię 10 min. przerwy, później podgrzewam do 67 stopni i 80 minut przerwy, wykonuję próbę jodową i jest ok. wobec tego podgrzewam do 78 st. odczekuję 10 min. i filtruję. Filtracja przebiega całkiem sprawnie, wysładzam ok. 18 litrami wody o temp.78-75 st.
Gotowanie 60 minut, całość chmielu od początku, 10 g kolendry, skórka z 4 pomarańczy i 1 cytryny na 10 minut, a następnie 5 g kolendry i znowu skórka z 4 pomarańczy i 1 cytryny na 2 minuty.
Po schłodzeniu otrzymałem w fermentorze 25 litrów brzeczki o ekstrakcie 12 blg.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziWarka XLIII - Dubbel
Surowce:
...
cukier trzcinowy 0,5 kg
...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziPilseński ... pilseńskiego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA skąd taka pisownia? Sorry, że nie w temacie warzelniczym, ale zaciekawiło mnie to
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzichyba powinno być pilźnieński czy jak? W szkole nie uczyli.
Comment
-
-
Warka L - Monachijskie jasne
Zasyp:
pilzneński 4,7 kg
carahell 0,2 kg
dodane do 13 l wody o temp. 41 st i 5 minut przerwy w 38 stopniach,
następnie podjazd do 63 stopni i przerwa 30 minut,
podgrzanie do 72 i znowu 30 min. przerwy,
potem do 78 stopni i po 10 minutach filtracja
chmielenie: 27 g select spalt przez 60 min, 8 g select spalt przez 20 min. i na ostatnie 5 min. 20 g hallertauer hersbrucker.
Gęstwa S-23 z poprzedniego pilsnera zadana w 26 stopniach i od razu fermentor poszedł do piwnicy na 9-10 stopni.
Comment
-
-
Warka LI - BPA
Skład:
pilzneński 4,55 kg
caramunich 0,53 kg
płatki owsiane 0,3 kg
caraamber 0,16 kg
carahell 0,1 kg
biscuit 0,05 kg
Zacieranie 17,5 litra wody przerwa 10 min. w 52 st.
następnie przerwa 65 min. w 68 st.
potem 10 minut w 78 stopniach i filtracja.
gotowanie 60 min. chmielenie 28 g marynka od początku.
Uzyskałem 25 litrów brzeczki o 13 blg, zadane wyeast 3942, gęstwa po witbierze.
Comment
-
-
Pora na zmiany
Przyszedł czas aby moja kuchenno-łazienkowa warzelnia zmieniła się w browarek garażowo-piwniczny.
Tak, przeniosłem się do garażu, gdzie z różnych pozbieranych rupieci, mozolnie powstaje namiastka instalacji. Na stelażu z metalowych kątowników ustawione są 3 zbiorniki. Najwyższy to stary podgrzewacz wody o poj. 80 litrów, gdzie górne dno zostało odcięte, domontowany termometr bimetaliczny i dorobiony z boku wodowskaz, który pozwala dozować konkretną ilość wody o żądanej temperaturze.
Następny zbiornik poniżej to keg 50 litrowy z mieszadłem i 2 grzałkami z boku - kocioł zacierno-filtracyjny.
Potem, na najniższym poziomie garnek 50 litrowy a pod nim 4 palniki ze starej kuchenki.
Brakuje jeszcze napędu do mieszadła i wymiennika płytowego, który chcę wykorzystać do chłodzenia.
Comment
-
Comment