Kuchenno-łazienkowa warzelnia Hasintusa
Collapse
X
-
-
Warka XLIV - Czerwone
Pilzeński 3 kg
Monachijski 2 kg
Karmelowy jasny Strzegom 0,15 kg
Karmelowy ciemny Strzegom 0,10 kg
Słody wsypane do 13,5 litra wody o temp. 67 st.C i przerwa 35 min w 63 st.C
Podgrzanie do 72 st. i przerwa 40 min.
Podgrzanie do 78 st. , przerwa 10 min. i filtracja. Brzeczka przednia bardzo klarowna.
Wysładzanie 4 razy około 5 litrów do 3-4 Blg.
Gotowanie 60 min. Marynka od początku, lubelski 13 g na 30 min. i 13 g na 5 min.
Bardzo ładny przełom.
Do fermentora poszło 24,5 litra bardzo klarownej brzeczki 12,5 Blg.
Zadane drożdżami Wyeast Scottish Ale 1728.
Dubbel przelany na cichą, bardzo mętny. Mam nadzieje że się wyklaruje.Comment
-
Warka XLV - Wee Heavy
Coś ostatnio moda na warzenie tego stylu
Skład:
pilseński 6,30 kg
monachijski 2,00 kg
karmelowy jasny stregom 0,60 kg
aroma 150 EBC 0,30 kg
cara-pils 0,30 kg
wędzony whiskey 0,35 kg
jęczmień palony 0,15 kg
chmiel lubelski szyszki 46 g
Słody dodane do 25 litrów wody o temperaturze 68C i prerwa 45 min. w temp. 63C,
następnie podgrzanie do 72C i przerwa 30 min. Potem podgrzanie do 78C i po odczekaniu 10 min. filtracja.
Breczka idealnie klarowna o mocnym chlebowym zapachu.
Gotowanie 1 godzinę i 45 min, chmielenie 60 min. Powstało 21 litrów brzeczki o 23 blg.
Zadane dużą ilością świeżej gęstwy poprzedniej warki Wyeast Scottish Ale 1728 w temperaturze 18C.
Po kilku godzinach pojawiła się 3 cm piana. Fermentacja będzie 3 dni w temp. 17-18C a później podniesiemy do 20-21C.Comment
-
Warka XLVI - Chudy szkot
Z wysłodzin po poprzedniej warce postanowiłem zrobić cieńkusza.
Wysładzałem do 4 blg a i tak całość 15 litrów miała zaledwie 7 blg.
Gotowanie 60 min. razem z 8 g marynki od początku i 7 g lubelskiego na 30 min.
Na koniec powstało zaledwie 13 litrów o gęstości 8 blg. Zadane tymi samymi drożdżami co poprzednie.Comment
-
Warka XLVII - Belgijskie pojedyńcze
Style: Belgian Pale Ale
TYPE: All Grain
Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size: 25,00 L
Boil Size: 29,66 L
Estimated OG: 13,011 Plato
Estimated Color: 18,9 EBC
Estimated IBU: 24,6 IBU
Brewhouse Efficiency: 75,0 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item % or IBU
4,55 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 79,8 %
0,55 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) 9,6 %
0,30 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) 5,3 %
0,15 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) 2,6 %
0,15 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) 2,6 %
28,00 gm Marynka [10,00%] (60 min) 24,3 IBU
18,00 gm Lubelski [4,00%] (1 min) 0,3 IBU
1 Pkgs SafBrew Specialty Ale (DCL Yeast #T-58) Yeast-Ale
Total Grain Weight: 5,70 kg
Mash Schedule:
Name Description Step Temp Step Time
Mash In Add 17,10 L of water at 40,0 C 38,0 C 5 min
Step Heat to 63,0 C over 15 min 63,0 C 30 min
Step II Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C 40 min
Step III Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 10 min
Notes: Wyszło coś ponad 29 litrów brzeczki 13 blg, 27 litrów dałem do fermentora a resztę do kibla razem z farfoclami. Mam nadzieję, że 27 litrów nie wylezie z fermentora podczas burzliwej.
Zadałem drożdże do brzeczki schłodzonej do 13 stopni, rozsypując po powierzchni. Po 12 godzinach ładna pianka fermentacyjna, temperatura podniosła się do 16 stopni. W takiej temp. zamierzam utrzymywać przez pierwsze 3 dni, potem będę stopniowo podnosił.Comment
-
Warka XLVIII – Pils niemiecki
4,6 kg pilzneński i 0,2 kg carahella wsypane do ok. 13 litrów wody o temp. 40 stopni. Temp. ustaliła się na 38 st. i 5 minut przerwy. Podgrzanie do 62 st. i 30 min. przerwy. Podgrzanie do 72 stopni i ponownie 30 min. przerwy. Następnie podgrzanie do 78, 10 min. przerwy i filtracja.
Wysładzanie 4 x ok.5 litrów wody 72-76 stopni.
Gotowanie 60 min. chmielenie 60g Select Spalt 5,7 % aa – 60 min. następnie 15g Select Spalt – 15 min. i 17g Hallertauer Hersbrucker 2,8% aa na 1 minutę.
Do fermentora poszło ok. 23 litry prawie 13 blg, miało być 12. Jutro zakupię butelkę wody mineralnej i doleję.
Drożdże S-23 rehydratowane na brzeczce 10 blg, podczas zadawania już ładnie fermentowały.
Zadane w 20 stopniach, następnie fermentor powędrował do lodówki gdzie jest ustawiona temperatura 10 stopni.Comment
-
Warka XLIX - Witbier
Surowce:
Pilseński 2,7 kg
Płatki pszenne 2,4 kg
Płatki owsiane 0,3 kg
Chmiel lubelski 48 g
Ziarenka kolendry 15 g
Skórka z 8 pomarańczy i 2 cytryn.
Drożdże belgian wheat 3942
2,45 kg słodu pilseńskiego dodaję do 11 litrów wody i pozostawiam na przerwie zakwaszającej w temp. 40 st. na czas kleikowania płatków – ok. 80 min.
Kleikowanie:
Płatki wraz z 0,25 kg słodu dodaję do 8,5 litra wody o temp. 51 stopni i wykonuję 30 min przerwy w 48 stopniach, następnie podgrzewam do 66 st. i przerwa 20 min. Potem podgrzanie prawie do wrzenia i małymi porcjami dodaję do zacieru głównego.
Temperatura ustala się na 55 stopni i robię 10 min. przerwy, później podgrzewam do 67 stopni i 80 minut przerwy, wykonuję próbę jodową i jest ok. wobec tego podgrzewam do 78 st. odczekuję 10 min. i filtruję. Filtracja przebiega całkiem sprawnie, wysładzam ok. 18 litrami wody o temp.78-75 st.
Gotowanie 60 minut, całość chmielu od początku, 10 g kolendry, skórka z 4 pomarańczy i 1 cytryny na 10 minut, a następnie 5 g kolendry i znowu skórka z 4 pomarańczy i 1 cytryny na 2 minuty.
Po schłodzeniu otrzymałem w fermentorze 25 litrów brzeczki o ekstrakcie 12 blg.Comment
-
Piwo było bardzo smaczne, aczkolwiek dość ciężkie. Niestety po kilku miesiącach pojawiła się dość wyraźna nuta alkoholowa. Myślę, że z powodu zastosowania cukru trzcinowego. Następnym razem albo dam cukier kandyzowany, albo w ogóle z niego zrezygnuję.Comment
-
Comment
-
Warka L - Monachijskie jasne
Zasyp:
pilzneński 4,7 kg
carahell 0,2 kg
dodane do 13 l wody o temp. 41 st i 5 minut przerwy w 38 stopniach,
następnie podjazd do 63 stopni i przerwa 30 minut,
podgrzanie do 72 i znowu 30 min. przerwy,
potem do 78 stopni i po 10 minutach filtracja
chmielenie: 27 g select spalt przez 60 min, 8 g select spalt przez 20 min. i na ostatnie 5 min. 20 g hallertauer hersbrucker.
Gęstwa S-23 z poprzedniego pilsnera zadana w 26 stopniach i od razu fermentor poszedł do piwnicy na 9-10 stopni.Comment
-
Warka LI - BPA
Skład:
pilzneński 4,55 kg
caramunich 0,53 kg
płatki owsiane 0,3 kg
caraamber 0,16 kg
carahell 0,1 kg
biscuit 0,05 kg
Zacieranie 17,5 litra wody przerwa 10 min. w 52 st.
następnie przerwa 65 min. w 68 st.
potem 10 minut w 78 stopniach i filtracja.
gotowanie 60 min. chmielenie 28 g marynka od początku.
Uzyskałem 25 litrów brzeczki o 13 blg, zadane wyeast 3942, gęstwa po witbierze.Comment
-
Pora na zmiany
Przyszedł czas aby moja kuchenno-łazienkowa warzelnia zmieniła się w browarek garażowo-piwniczny.
Tak, przeniosłem się do garażu, gdzie z różnych pozbieranych rupieci, mozolnie powstaje namiastka instalacji. Na stelażu z metalowych kątowników ustawione są 3 zbiorniki. Najwyższy to stary podgrzewacz wody o poj. 80 litrów, gdzie górne dno zostało odcięte, domontowany termometr bimetaliczny i dorobiony z boku wodowskaz, który pozwala dozować konkretną ilość wody o żądanej temperaturze.
Następny zbiornik poniżej to keg 50 litrowy z mieszadłem i 2 grzałkami z boku - kocioł zacierno-filtracyjny.
Potem, na najniższym poziomie garnek 50 litrowy a pod nim 4 palniki ze starej kuchenki.
Brakuje jeszcze napędu do mieszadła i wymiennika płytowego, który chcę wykorzystać do chłodzenia.Comment
Related Topics
Collapse
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu"
. Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
-
Channel: Belgia
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
-
Channel: Małopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment