Kuchenno-łazienkowa warzelnia Hasintusa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #151
    Osobiście gratuluję i czekam na fotorelację

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #152
      Przy mojej następnej wizycie w Pruszkowie kategorycznie żądam zaproszenia na obejrzenie nowego browaru
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • hasintus
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.07
        • 850

        #153
        Warka LII - klasztorne jasne

        Browar jeszcze nie skończony ale w piwniczce pusto i gardło też suche, to tez postanowiłem coś uwarzyć i przy okazji przetestować sprzęt.
        Zaplanowałem belgijski blond na 27 litrów 16 blg.
        Skład:
        Pilzneński 6,15 kg
        Monachijski 0,78 kg
        carahell 0,22 kg
        karmelowy jasny Strzegom 0,14 kg (miał być biscuit ale się skończył)
        Zalane 18 litrów wody o temp. 68 stopni. Niestety nie wziąłem pod uwagę, że kadź jest dość zimna i musiałem dogrzać grzałkami kilka stopni do 62. Po przerwie 30 minut dogrzanie do 72 i kolejne 30 min przerwy. Następnie podgrzanie do 76 i filtracja. W czasie zacierania w górnym zbiorniku podgrzały się 22 litry wody do wysładzania do temperatury 78 stopni.
        Niestety pod koniec wysładzania system filtracyjny zaszwankował i musiałem się ratować wiaderkami, narobiło się bałaganu i powstało tylko 25 litrów o 15,5 blg. zadane Wyeast 1762.

        Do filtracji było zrobione pozorne dno z blachy inox z wyciętymi rowkami cienką tarczą. Początkowo filtrowało się bardzo ładnie ale potem jak zwiększyłem przepływ zaczęły się przedostawać kawałki młóta i zatkały przepływ w kraniku.
        Następnym razem spróbuję z wężykiem kibelkowym.

        Comment

        • hasintus
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.07
          • 850

          #154
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Przy mojej następnej wizycie w Pruszkowie kategorycznie żądam zaproszenia na obejrzenie nowego browaru
          Mam nadzieję, że już uporam się ze wszystkim i będzie co pokazać.

          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            #155
            Warka LIII - Pani Twardowska

            Piwo w stylu belgian golden strong ale.
            Surowce:
            pilzneński 9 kg
            pszeniczny 1 kg
            carapils 0,3 kg
            cukier kandyzowany biały 1 kg
            marynka granulat 60 g
            saaz 30 g
            Słody zmieszane z 31 l gorącej wody, przerwa 80 min w 68 do 64 stopni, następnie podgrzanie do 78 stopni i po 10 minutach filtrowanie. Filtracja za pomocą 80 cm wężyka umieszczonego na dnie kega-kadzi poszła bardzo sprawnie.
            Silnik mieszadła bardzo ładnie powoli kręcił, nie przegrzewał się ale zmienię chyba konstrukcję samego mieszadła bo zaobserwowałem że kręci całą brzeczką w koło a nie miesza.
            Wysładzanie 27 litrów wody o temp. 78 stopni.
            Gotowanie 60 min razem z całą marynką, na ostatnie 10 minut saaz.
            Po ostudzeniu napowietrzenie poprzez 5 min. bełkotkę i zadanie starterem z gęstwy W1762 z poprzedniej warki.
            Na drugi dzień piękna wysoka piana fermentacyjna, pierwsza faza fermentacji w 17-18 stopniach. Po zakończeniu fazy wysokich krążków, po 4 dniach, dodałem cukier rozpuszczony w 0,5 litrze wody. Stopniowo podnoszę temperaturę do 20 stopni.
            Do fermentacji poszło około 40 litrów o 15,5 blg, po dodaniu cukru szacuję jakby nastaw miał 17 blg

            Comment

            • hasintus
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2006.07
              • 850

              #156
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
              Osobiście gratuluję i czekam na fotorelację
              Jest tutaj

              Comment

              • hasintus
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2006.07
                • 850

                #157
                Nabiłem "Panią Twardowską" w butelki. Odfermentowało z 17 blg do 4. W smaku zapowiada się bardzo dobrze ale jest bardzo mętne. Dwa bite tygodnie cichej nie dały żadnego rezultatu, piwo nie wyklarowało się.

                Comment

                • hasintus
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.07
                  • 850

                  #158
                  Warka LIV - Potrzeba chwili

                  Piwo w stylu marzen.
                  Zasyp: Pilzneński 5,4 kg
                  monachijski 2,8 kg
                  caramunich I 0,62 kg
                  Zacieranie:
                  26 litrów wody o temp. 44 st. dodane do słodów i 10 min. przerwy w 38 stopniach.
                  Nastepnie dodałem 10 litrów gorącej wody, temperatura wzrosła do 46, podciągnąłem do 52 i 5 minut przerwy. Potem podgrzanie do 62, pół godziny przerwy i znów podgrzanie do 71 i następne półgodziny. Wygrzewanie 10 min w 78 stopniach i filtracja.
                  Wysładzanie 21 litrów w 3 rzutach.
                  Gotowanie 60 min. Od początku 39 g marynki granulat.
                  na 20 minut 16 g saaz i na ostatnie 5 minut drugie 16 g saaz w granulacie.
                  Powstało około 40 litrów ekstraktu 13,5 Blg.
                  Jako, że z powodu zimy nie mam w garażu dostępu do bieżącej wody i nie mogłem podłączyć chłodnicy, spuściłem brzeczkę do kega, w którym przeprowadzam fermentację i wystawiłem na mróz na chłodzenie.
                  Drożdże do zadania: starter ze świeżej saszetki munich lager.

                  Comment

                  • hasintus
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2006.07
                    • 850

                    #159
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                    Jako, że z powodu zimy nie mam w garażu dostępu do bieżącej wody i nie mogłem podłączyć chłodnicy, spuściłem brzeczkę do kega, w którym przeprowadzam fermentację i wystawiłem na mróz na chłodzenie.
                    Nigdy więcej. To trwało baaardzo długo.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10796

                      #160
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                      Nigdy więcej. To trwało baaardzo długo.
                      czyli ile ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #161
                        Pewnie było to 6 godzin...

                        Autorowi proponuje wstawic kega do okrągłej kastry budowlanej, wziać do ręki łopatę i parokrotnie nasypać śniegu.

                        Comment

                        • hasintus
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2006.07
                          • 850

                          #162
                          Od 18 wieczorem do 7 rano zeszło do 25 stopni.

                          Comment

                          • hasintus
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.07
                            • 850

                            #163
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                            Pewnie było to 6 godzin...

                            Autorowi proponuje wstawic kega do okrągłej kastry budowlanej, wziać do ręki łopatę i parokrotnie nasypać śniegu.
                            Nastepnym razem zleję gorącą brzeczkę do kega-fermentora, przeniosę do łazienki i podłączę chlodnicę.

                            Comment

                            • hasintus
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2006.07
                              • 850

                              #164
                              Warka LV - jasne pełne lager

                              Skład na 40 l:
                              6,8 kg pilzneński
                              0,9 kg monachijski
                              Zmieszane z 29 litrami gorącej wody, temperatura 50 stopni, miało być 5 minut przerwy białkowej ale wyszło z 15 bo odczepił się wężyk filtracyjny i musiałem nurkować łapą w zacierze aby go ponownie zamontować. 50 stopni trochę w rączkę parzy. Zmierzyłem (po raz pierwszy) pH zacieru, było ok. 7 , zbiłem do 5,5 dodając kilka ml kwasu mlekowego.
                              Następnie podgrzanie do 63 i 20 min przerwy, potem do 72 i 40 minut przerwy. Wygrzewanie w 78 stopniach przez 10 min i filtracja.
                              Chmielenie 50 g marynki w granulkach na 60 minut, 50 g lubelski na 15 min i 50 g saaz na 5 minut. Wyszło ok 40 litrów 12,5 blg, zadane gęstwą z poprzedniej warki. Teraz sobie fermentuje w termostatowanej lodówce w 9 stopniach.

                              Comment

                              • hasintus
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2006.07
                                • 850

                                #165
                                Warka LVI - lager wiedeński

                                Surowce:
                                5,00 kg Munich (14,0 EBC) 62,0 %
                                2,30 kg Pilsner (3,9 EBC) 28,5 %
                                0,50 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) 6,2 %
                                0,27 kg Aroma Malt (100,0 EBC) 3,3 %
                                Zmieszane z 34 litrami gorącej wody o temp. 51 stopni (bo taką miałem w kranie), po zmieszaniu temperatura ustaliła się na 48 stopni, dodałem 6 ml kwasu mlekowego i podgrzałem do 63 stopni. Przerwa 20 min. , podgrzanie do 72 i przerwa 40 minut. Podgrzanie do 78 i 10 min postoju. Następnie filtracja i wysładzanie 22 litrami wody o temp.78-76 stopni z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego.
                                Gotowanie 60 min.
                                Chmielenie:
                                60 g Lublin [4,80%] (60 min)
                                40 g Lublin [4,80%] (30 min)
                                40 g Lublin [4,80%] (5 min)
                                Schłodzone i postawione w 7 stopniach, zadane gęstwą munichlagerów z poprzedniej warki (3-cie pokolenie).
                                Tym razem wszystko poszło sprawnie, do momentu nastawiania fermentacji. Włączyłem termostat, a on mi napisał ERROR CT. Włączyłem jeszcze raz, nadal to samo, sprawdziłem kapel czujnik, nic nie pomogło.
                                Zacząłem powoli wpadać w panikę, w garażu mam ok 3 stopni, w piwnicy 5, jak tu utrzymać odpowiednią temperaturę?
                                W końcu udało mi się klikając w menu termostatu zdefiniować czujnik i odczyt temperatury ruszył. Ów.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 01:56
                                • dadek
                                  Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                                  dadek
                                  Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                                  2024-10-17, 00:22
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • dadek
                                  Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
                                  dadek
                                  Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
                                  2024-04-24, 00:15
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...