Kuchenno-łazienkowa warzelnia Hasintusa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.07
    • 850

    #166
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
    Nabiłem "Panią Twardowską" w butelki. Odfermentowało z 17 blg do 4. W smaku zapowiada się bardzo dobrze ale jest bardzo mętne. Dwa bite tygodnie cichej nie dały żadnego rezultatu, piwo nie wyklarowało się.
    Niestety kłopotów z tym piwem ciąg dalszy, nie nagazowało się nic a nic. Wygląda na to, że drożdże nie wytrzymały dość wysokiego stężenia alkoholu i w czasie długiej cichej opadły całkowicie na dno.
    Rad, nie rad, rozkapslowałem wszystko, zlałem do baniaka, dodałem porządną łychę gęstwy z lagera i trochę dodatkowej glukozy, rozmieszałem i zabutelkowałem z powrotem. Przy okazji pozbyłem się nadmiernej ilości osadu, która osiadła na dnie butelek.
    Trochę dodatkowej roboty z tym było, ale opłaciło się, po 2 tygodniach piwo jest nagazowane.

    Comment

    • hasintus
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.07
      • 850

      #167
      Warka LVII - pils

      6,8 kg słodu pilzneńskiego i 0,9 kg monachijskiego wsypane do 14 litrów ciepłej wody. Temperatura ustalona na 39 stopni, 15 min przerwy. Następnie dodatek gorącej wody podniósł temperaturę do 58 stopni, dalej podciągnąłem grzałkami do 65 stopni i przerwa 25 minut. Sprawdziłem ph, nadal za wysokie, dodałem jeszcze 3 cm kwasu mlekowego. Później ogrzanie do 70 i przerwa 35 minut. Potem do 75 stopni, przerwa 10 minut i filtracja. Wysładzanie wodą o temperaturze 74-75 stopni do 5 blg.
      Gotowanie 60 minut. Od początku 57 g marynki, 40 g lubelskiego na 30 minut i 28 g tradition na 7 minut.
      Po schłodzeniu zadane gęstwą drożdży z poprzedniej warki.

      Comment

      • hasintus
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.07
        • 850

        #168
        Dalszy ciąg opowieści z mojego warzenia będzie tutaj

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #169
          Nie fajnie, że przeniosłeś się na piwo.org.
          Ja nie ogarniam dwóch forów a regularnie czytam cały dział "twoje warzenie" i szkoda, że starych wyjadaczy trzeba będzie szukać po sieci.

          Comment

          • Hedin
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.02
            • 370

            #170
            Hasintus, podejrzewam, że jednak zaglądniesz tu czasem? Zamieszczony przez Ciebie link niestety mi nie działa.
            Zainteresowały mnie piwa, które robiłeś ze 100% słodu pszenicznego. Czy zamierzasz te próby ponowić? Ja zamierzam latem na próbę uwarzyć takie piwo znowu, mam jedno za sobą, ale z dodatkiem kwiatów czarnego bzu, które zdominowały smak.
            Zastosuję też patent ze słomą przy filtracji. Planuję tą samą warkę nastawić na różnych drożdżach - jakieś 25l na dedykowanych do weizen, może z Zymoferm, by porównać efekt z typowym weizen z dodatkiem słodu jęczmiennego i 5l na innych drożdżach, które nie dają "banana", może na wyhodowanych przez siebie, jeśli będę ze wcześniejszych prób zadowolony.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Serokomlak
              Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
              Serokomlak
              Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

              „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
              Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
              2024-11-03, 01:56
            • dadek
              Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
              dadek
              Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
              2024-10-17, 00:22
            • dadek
              Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
              dadek
              Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
              2022-09-22, 23:52
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • dadek
              Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
              dadek
              Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
              2024-04-24, 00:15
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...