Browar Nadnarwiański warka #6 - Kożlak 16 BLG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sheriffxx
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.04
    • 41

    Browar Nadnarwiański warka #6 - Kożlak 16 BLG

    Witam.

    W sobotę popełniłem taką warkę: Koźlak 16 BLG
    Receptura zaporzyczona od Zdroja z Browamatora

    Składniki

    słody (5 kg):
    pilźnieński ......................................... 2,3 kg
    monachijski ....................................... 1,5 kg
    karmelowy jasny (128EBC) ............... 0,6 kg
    Carapils ............................................ 0,3 kg
    Caramunisch ..................................... 0,3 kg
    cukier .................................................. ..0,2 kg
    chmiel Marynka .......................................50 g

    drożdże płynne dolnej fermentacji - najlepiej świeża, silna gęstwa po poprzedniej warce

    Zacieranie:

    45 min w 64 st. C
    15 min w 74 st. C
    Gotowanie 90 min

    Przepis lekko zmodyfikowany z powodu braku słodu Caraaroma. Zwiększyłem dawkę karmelowego jasnego z 0,3 kg na 0,6 kg.

    Wszystkie słody wylądowały w garze z 12 litrami wody. Cały proces zacierania przebiegał bez problemu. Do wysładzania użyłem także 12 litrów wody. Tutaj moim zdaniem popełniłem błąd ponieważ cała woda trafiła od razu do kadzi filtracyjnej. Po zmierzeniu BLG wyszło 22 litry brzeczki 12 BLG (przy wysładzaniu 2x6 litrów pewnie było by trochę więcej). Po dodaniu porcji cukru i chmieleniu przez 90 minut efektem końcowym było 18 L brzeczki o 16 BLG. Piwko stoi sobie zadane drożdżami, niestety do dzisiaj nie ma żadnej pianki na powierzchni brzeczki. Drożdże były aktywowane według wskazówek, potem trafiły do słoika w celu namnożenia, ale niestety nie zauważyłem efektu takiego jak przy drożdżach suchych. Zapach ze słoika przypominał drożdże.

    Nie wiem co teraz zrobić. Próbowałem trochę napowietrzać machając fermentorem. Jedynym efektem było pojawienie się piany na powierzchni na krótką chwilę. Czy czekać jeszcze ? A może drożdże były martwe ? Mam drożdże z poprzedniej warki S-04. Może użyć tych drożdży ?

    Zapach brzeczki jest bardzo ładny. Chyba jeszcze się nie zepsuła. Stoi w piwnicy w temperaturze 9 stopni.

    Proszę o jakieś wskazówki.

    Pozdrawiam
    Pif paf !!!
    www.plexidas.com
    www.plexidas.pl
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    Ja mam awersję do gęstw i do koźlaków polecam S-23, ew. Danstar Nottingham.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Po pierwsze, drożdże mogą zastartować nawet po 36 godzinach, czasem po 48. Zwłaszcza, jeśli od razu schłodziłeś brzeczkę i dałeś do 9 stopni, część piwowarów zadaje drożdżami dolnej fermentacji brzeczkę o temp. 20 st. i dopiero po zastartowaniu owych wynosi fermentor w chłodniejsze rejony.

      Po drugie, rozumiem, ze były to drożdże świeże, z saszetki - jak długo je namnażałeś, może jest ich za mało.
      Moim zdaniem jeśli do jutra nie zaczną pracy dodaj gęstwę z poprzedniej warki, o ile się nie zepsuła. Ja przeciwnie niż E-prezes cały czas pracuję na gęstwach i tylko raz trafiła mi się felerna
      Last edited by Marusia; 2006-12-11, 22:35.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • sheriffxx
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.04
        • 41

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        Ja mam awersję do gęstw i do koźlaków polecam S-23, ew. Danstar Nottingham.
        Witam.

        Właśnie to były moje pierwsze drożdże płynne i mam mało wiedzy na temat ich rozmnażania i ciężko mi stwierdzić czy jest OK czy nie.

        Pozdrawiam.
        Pif paf !!!
        www.plexidas.com
        www.plexidas.pl

        Comment

        • sheriffxx
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.04
          • 41

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Po pierwsze, drożdże mogą zastartować nawet po 36 godzinach, czasem po 48. Zwłaszcza, jeśli od razu schłodziłeś brzeczkę i dałeś do 9 stopni, część piwowarów zadaje drożdżami dolnej fermentacji brzeczkę o temp. 20 st. i dopiero po zastartowaniu owych wynosi fermentor w chłodniejsze rejony.
          Drożdże dodałem do chłodnej brzeczki i wszystko stoi w piwnicy. Dzisiaj sprawdziłem BLG i wyszło 15. Brzeczka ma słodki (miodowy ?) smak, więc chyba jeszcze się nie zepsuło.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Po drugie, rozumiem, ze były to drożdże świeże, z saszetki - jak długo je namnażałeś, może jest ich za mało.
          Moim zdaniem jeśli do jutra nie zaczną pracy dodaj gęstwę z poprzedniej warki, o ile się nie zepsuła. Ja przeciwnie niż E-prezes cały czas pracuję na gęstwach i tylko raz trafiła mi się felerna
          Tak, drożdże były świeże. Wszystko zrobiłem według instrukcji dodanej do torebki z drożdżami. Na razie jeszcze drożdży S-04 nie dodałem, czekam jeszcze na rozwój sytuacji. Dzisiaj kilkakrotnie mieszałem fermentorem i trochę napowietrzałem brzeczkę. Wieczorem na powierzchni pojawiła się lekka pianka. Mam nadzieję, że drożdże ruszą.

          Pozdrawiam
          Pif paf !!!
          www.plexidas.com
          www.plexidas.pl

          Comment

          • sheriffxx
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.04
            • 41

            #6
            Witam.

            Dzisiaj w fermentorze na powierzchni utworzyła się piękna piana. Drożdże zabrały się pełną parą do pracy. Mam nadzieję, że brzeczka się nie zepsuła. Jutro sprawdzę czy wszystko jest OK i jaki jest BLG brzeczki.

            Pozdrawiam.
            Pif paf !!!
            www.plexidas.com
            www.plexidas.pl

            Comment

            Przetwarzanie...
            X