Witam.
W sobotę popełniłem taką warkę: Koźlak 16 BLG
Receptura zaporzyczona od Zdroja z Browamatora
Składniki
słody (5 kg):
pilźnieński ......................................... 2,3 kg
monachijski ....................................... 1,5 kg
karmelowy jasny (128EBC) ............... 0,6 kg
Carapils ............................................ 0,3 kg
Caramunisch ..................................... 0,3 kg
cukier .................................................. ..0,2 kg
chmiel Marynka .......................................50 g
drożdże płynne dolnej fermentacji - najlepiej świeża, silna gęstwa po poprzedniej warce
Zacieranie:
45 min w 64 st. C
15 min w 74 st. C
Gotowanie 90 min
Przepis lekko zmodyfikowany z powodu braku słodu Caraaroma. Zwiększyłem dawkę karmelowego jasnego z 0,3 kg na 0,6 kg.
Wszystkie słody wylądowały w garze z 12 litrami wody. Cały proces zacierania przebiegał bez problemu. Do wysładzania użyłem także 12 litrów wody. Tutaj moim zdaniem popełniłem błąd ponieważ cała woda trafiła od razu do kadzi filtracyjnej. Po zmierzeniu BLG wyszło 22 litry brzeczki 12 BLG (przy wysładzaniu 2x6 litrów pewnie było by trochę więcej). Po dodaniu porcji cukru i chmieleniu przez 90 minut efektem końcowym było 18 L brzeczki o 16 BLG. Piwko stoi sobie zadane drożdżami, niestety do dzisiaj nie ma żadnej pianki na powierzchni brzeczki. Drożdże były aktywowane według wskazówek, potem trafiły do słoika w celu namnożenia, ale niestety nie zauważyłem efektu takiego jak przy drożdżach suchych. Zapach ze słoika przypominał drożdże.
Nie wiem co teraz zrobić. Próbowałem trochę napowietrzać machając fermentorem. Jedynym efektem było pojawienie się piany na powierzchni na krótką chwilę. Czy czekać jeszcze ? A może drożdże były martwe ? Mam drożdże z poprzedniej warki S-04. Może użyć tych drożdży ?
Zapach brzeczki jest bardzo ładny. Chyba jeszcze się nie zepsuła. Stoi w piwnicy w temperaturze 9 stopni.
Proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
W sobotę popełniłem taką warkę: Koźlak 16 BLG
Receptura zaporzyczona od Zdroja z Browamatora
Składniki
słody (5 kg):
pilźnieński ......................................... 2,3 kg
monachijski ....................................... 1,5 kg
karmelowy jasny (128EBC) ............... 0,6 kg
Carapils ............................................ 0,3 kg
Caramunisch ..................................... 0,3 kg
cukier .................................................. ..0,2 kg
chmiel Marynka .......................................50 g
drożdże płynne dolnej fermentacji - najlepiej świeża, silna gęstwa po poprzedniej warce
Zacieranie:
45 min w 64 st. C
15 min w 74 st. C
Gotowanie 90 min
Przepis lekko zmodyfikowany z powodu braku słodu Caraaroma. Zwiększyłem dawkę karmelowego jasnego z 0,3 kg na 0,6 kg.
Wszystkie słody wylądowały w garze z 12 litrami wody. Cały proces zacierania przebiegał bez problemu. Do wysładzania użyłem także 12 litrów wody. Tutaj moim zdaniem popełniłem błąd ponieważ cała woda trafiła od razu do kadzi filtracyjnej. Po zmierzeniu BLG wyszło 22 litry brzeczki 12 BLG (przy wysładzaniu 2x6 litrów pewnie było by trochę więcej). Po dodaniu porcji cukru i chmieleniu przez 90 minut efektem końcowym było 18 L brzeczki o 16 BLG. Piwko stoi sobie zadane drożdżami, niestety do dzisiaj nie ma żadnej pianki na powierzchni brzeczki. Drożdże były aktywowane według wskazówek, potem trafiły do słoika w celu namnożenia, ale niestety nie zauważyłem efektu takiego jak przy drożdżach suchych. Zapach ze słoika przypominał drożdże.
Nie wiem co teraz zrobić. Próbowałem trochę napowietrzać machając fermentorem. Jedynym efektem było pojawienie się piany na powierzchni na krótką chwilę. Czy czekać jeszcze ? A może drożdże były martwe ? Mam drożdże z poprzedniej warki S-04. Może użyć tych drożdży ?
Zapach brzeczki jest bardzo ładny. Chyba jeszcze się nie zepsuła. Stoi w piwnicy w temperaturze 9 stopni.
Proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
Comment