MDM, czyli Mężczyzn Dwóch i Małolat

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9081

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
    Za to przyszły tydzień będzie (najprawdopodobniej) bardzo pracowity:
    sobota pszenica w Sztabie, niedziela koźlak w MDM-ie (lub odwrotnie)
    No i powstał koźlak pt: "Pornogrubas" oraz przy okazji maliniak pt: "Czereśniak".
    Jak powstały nikt z warzacych nie jest chyba w stanie odpowiedzieć.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9081

      #17
      # 3 - Piwo nie cuda

      Po około dwuletniej przerwie powstało trzecia warka "Piwo nie cuda"

      Ponieważ było zainteresowanie przepisem poprzednimi naszymi piwami tym razem dzielnie próbowałem wszystko spisać.

      Przepis na dziś powstałe piwo pt "Piwo nie cuda"

      Weźmij kope jaj............ a nie to ten przepis.

      1. Otworzyć butelki z piwem aptecznym browaru SZTAB - ale sztab-owe, wypić.
      2. Ześrutować 2 kg słodu pilzeńskiego.
      3. Otworzyć butelki z piwem MDM pt. "Małpa w czerwonym", wypić
      4. Ześrutować 3,5 kg słodu monachijskiego i 0,23 kg barwiącego Carafa I
      5. Podgrzać wodę do odpowiedniej temperatury a w tym czasie wypić goolmana golda.
      6. Zasypać słody i 40 minut przerwy w temperaturze 63 - 65 stopni.
      7. W międzyczasie popróbować miodu pitnego produkcji darkowej.
      8. 40 minut przerwy w temperaturze 72 - 74 stopni
      9. Wypicie ciechana wybornego niepasteryzowanego

      teraz już kolejność niekoniecznie podana właściwa:
      10. dodanie 2 szklanek Muutons Beerkit enhancer
      11. próbowanie benedyktynki
      12.chmielenie przy użyciu chmielu prasowanego SAAZ (2,2% alfa) 113g, z czego połowa 1 godzinkę a połowa ostatni kwadrans
      13. wypicie po 2 buteleczki „porno grubasa” produkcji MDM
      14.chłodzenie nachmielonej części piwa i w drugim garze troszki mniej ekstraktywnej części
      My z sopistą wróciliśmy do domów a Darkowi na dziś zostało jeszcze:
      1. Połączenie obu części i odcedzenie z chmielu
      2. Sprawdzenie ilości bulgotów
      3. Zadanie drożdży Saflager S-23
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9081

        #18
        Jak donosi Darek wyszło troszki ponad 20l piwa o ekstrakcie 13,5%
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • sopista
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 1747

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba Wyświetlenie odpowiedzi
          Po około dwuletniej przerwie powstało trzecia warka "Piwo nie cuda"

          Ponieważ było zainteresowanie przepisem poprzednimi naszymi piwami tym razem dzielnie próbowałem wszystko spisać.

          Przepis na dziś powstałe piwo pt "Piwo nie cuda"

          Weźmij kope jaj............ a nie to ten przepis.

          1. Otworzyć butelki z piwem aptecznym browaru SZTAB - ale sztab-owe, wypić.
          2. Ześrutować 2 kg słodu pilzeńskiego.
          3. Otworzyć butelki z piwem MDM pt. "Małpa w czerwonym", wypić
          4. Ześrutować 3,5 kg słodu monachijskiego i 0,23 kg barwiącego Carafa I
          5. Podgrzać wodę do odpowiedniej temperatury a w tym czasie wypić goolmana golda.
          6. Zasypać słody i 40 minut przerwy w temperaturze 63 - 65 stopni.
          7. W międzyczasie popróbować miodu pitnego produkcji darkowej.
          8. 40 minut przerwy w temperaturze 72 - 74 stopni
          9. Wypicie ciechana wybornego niepasteryzowanego

          teraz już kolejność niekoniecznie podana właściwa:
          10. dodanie 2 szklanek Muutons Beerkit enhancer
          11. próbowanie benedyktynki
          12.chmielenie przy użyciu chmielu prasowanego SAAZ (2,2% alfa) 113g, z czego połowa 1 godzinkę a połowa ostatni kwadrans
          13. wypicie po 2 buteleczki „porno grubasa” produkcji MDM
          14.chłodzenie nachmielonej części piwa i w drugim garze troszki mniej ekstraktywnej części
          My z sopistą wróciliśmy do domów a Darkowi na dziś zostało jeszcze:
          1. Połączenie obu części i odcedzenie z chmielu
          2. Sprawdzenie ilości bulgotów
          3. Zadanie drożdży Saflager S-23

          Przyznam się. że od pkt. 13 już jakby widziałem przez mgłę. A prawidłowa nazwa piwa powinna by: Piwo, nie cuda. Tylko przecinek ale widziałem dziś w metrze plakat. który wszyscy znają. To ten z trzema "gracjami", które ciężko odróżnić od siebie. Ale przecinek tam jest. To pamiętam już bez mgły. I jeszcze jedno. Gosia dzięki. Inaczej bym nie dotarł. Jednak ciężko jest warzyć DOBRE piwo.

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9081

            #20
            Dzię poszło w butelki.
            57 x 0,33l.

            Darek twierdzi, że zanosi się na pychotę.
            Ja się wstrzymałem z podpijaniem. Poczekam na efekt końcowy
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9081

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba Wyświetlenie odpowiedzi
              Po około dwuletniej przerwie powstało trzecia warka "Piwo nie cuda"
              No to jesteśmy BARDZO SYSTEMATYCZNI.
              Znów minęło prawie dwa lata jak ugotowaliśmy CZWARTĄ warkę.

              Jest to porter "18".

              Żeby było ciekawie praca nad tą warką zaczęła się od degustacji naszej PIERWSZEJ warki - też porterka.

              Później też było ciekawie np. darkowe piwo - warka #31 z 2005 r. !!! (dubeltowe - 19,5 BLg).

              Przy takich "eksponatach", to nad czym teraz pracują S-23 może być ciekawe.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9081

                #22
                #4 - PJN

                Tak z grubsza z tego co "pamiętam" poszły słody pilzeński, monachijski, wiedeński, czekoladowy, SPRAY MALT super dark i bursztynowy, szyszki marynka i lubelski, drożdże S-23 i trochę wody

                Nazwa tego porterka - PJN to oczywiście modny skrót: Porter Jest Najsmaczniejszy
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                Przetwarzanie...
                X