Witam Szanownych Piwowarów.
Jestem już po sporej dawce wiedzy teoretycznej w 90% pozyskanej z tego forum.
No więc pierwsze moje próby warzenia raczej spełzną na niczym, postanowiłem bowiem sam zrobić słód z jęcznienia na podstawie przepisu, który znalazłem, jak później się dowiedziałem z forum przepis był z połowy XIX wieku. Po zakupieniu części sprzętu wyszło
mi 5 blg cukru w tym słodzie (ciut mało) filtrowanie przez pieluchę też nie zdało egzaminu. Takie początki.
Po tych pierwszych (łącznie dwie) próbach zrobienia własnego piwa (nie wiem co z tego wyjdzie, bo stoi w butelkach celem sprawdzenia) dowiedziałem się przede wszystkim tego, że chcę robić piwo samodzielnie.
Zainwestowałem troszkę w sprzęt, zrobiłem sobie sam filtr ze stalowego oplotu wężyka hydraulicznego, wykonałem napęd elektryczny młynka do maku, z czasem zamieszczę zdjęcie w moim temacie, jeśli nikt go nie skasuje.
No i w związku z tym, że mam już cały sprzęt, wszystkie niezbędne produkty na początek mam pytanie właściwie prośbę o pomoc w wyborze.
Na załączonym zdjęciu widać kilka testów mojego pseudo śrutownika (może zainwestuję w Porketa jak się w końcu znowu pojawią).
Bardzo proszę o podpowiedź, która wersja śruty będzie najbardziej odpowiednia, większe zdjęcie tutaj http://strony.aster.pl/gieno/sruta_test_mielenia.jpg .
Wiem, że w wielu miejscach na forum są zdjęcia prawidłowo zmielonej śruty, jednak moja nie do końca właściwie je przypomina niestety, dlatego proszę o pomoc.
I jeszcze jedno, czy piwo po fermentacji bużliwej smakuje już jak piwo? jak właściwie smakuje?
Jestem już po sporej dawce wiedzy teoretycznej w 90% pozyskanej z tego forum.
No więc pierwsze moje próby warzenia raczej spełzną na niczym, postanowiłem bowiem sam zrobić słód z jęcznienia na podstawie przepisu, który znalazłem, jak później się dowiedziałem z forum przepis był z połowy XIX wieku. Po zakupieniu części sprzętu wyszło
mi 5 blg cukru w tym słodzie (ciut mało) filtrowanie przez pieluchę też nie zdało egzaminu. Takie początki.
Po tych pierwszych (łącznie dwie) próbach zrobienia własnego piwa (nie wiem co z tego wyjdzie, bo stoi w butelkach celem sprawdzenia) dowiedziałem się przede wszystkim tego, że chcę robić piwo samodzielnie.
Zainwestowałem troszkę w sprzęt, zrobiłem sobie sam filtr ze stalowego oplotu wężyka hydraulicznego, wykonałem napęd elektryczny młynka do maku, z czasem zamieszczę zdjęcie w moim temacie, jeśli nikt go nie skasuje.
No i w związku z tym, że mam już cały sprzęt, wszystkie niezbędne produkty na początek mam pytanie właściwie prośbę o pomoc w wyborze.
Na załączonym zdjęciu widać kilka testów mojego pseudo śrutownika (może zainwestuję w Porketa jak się w końcu znowu pojawią).
Bardzo proszę o podpowiedź, która wersja śruty będzie najbardziej odpowiednia, większe zdjęcie tutaj http://strony.aster.pl/gieno/sruta_test_mielenia.jpg .
Wiem, że w wielu miejscach na forum są zdjęcia prawidłowo zmielonej śruty, jednak moja nie do końca właściwie je przypomina niestety, dlatego proszę o pomoc.
I jeszcze jedno, czy piwo po fermentacji bużliwej smakuje już jak piwo? jak właściwie smakuje?
Comment