Kolejna Warka - pytanie
Na sobotę lub niedzielę planuję kolejne warzenie, warka nr 4.
Planuję coś takiego:
- słód pilzeński - ok. 2,5 kg
- słód monachijski - 2 kg
- słód melanoidynowy (nie wiem czy dobrze napisałem) - ok. 0,5 kg
Zacieranie:
- 65st C - 30min
- 75st C - ok. 15 min.
Chmielenie:
14 gr marynka goryczka 7,4 alfa kw. - całe gotowanie
40 gr lubelski aromatyczny 3,5 alfa kw. - ostatnie 5 minut
Nie lubię mocno chmielowego piwa, stąd tak mało.
Drożdze safale us-56 lub szwedzkie no name z winohobby (słabsze odfermetowanie od us-56)
Chciałbym uzyskać piwo w którym byłoby czuć smak słodu.
Bardzo proszę o podpowiedź, czy nie przesadziłem ze słodem monachijskim a zwłaszcza z melanoidynowym, właściwie to nie wiem co on daje, ale podobno wskazany jest przy piwach jasnych, dlatego go kupiłem.
Jeszcze jedno, dzisiaj zauważyłem, że piwo z dodatkiem słodu monachijskiego ładnie się klaruje po niecałym tygodniu fermentacji cichej. Czy to dodatek tego słodu, czy może fakt, że nie zaglądałem ani razu do dnia dzisiejszego (5 dni) do fermentora powoduje takie klarowanie się piwa?
Dzisiaj przelałem do drugiego fermentora, żeby wylać część drożdzy z dna i znowu postawiłem na cichą.
Ile czasu powinno jasne piwo stać na cichej, żeby się ładnie sklarowało?
Jeśli ktoś to czyta to proszę o radę.
Na sobotę lub niedzielę planuję kolejne warzenie, warka nr 4.
Planuję coś takiego:
- słód pilzeński - ok. 2,5 kg
- słód monachijski - 2 kg
- słód melanoidynowy (nie wiem czy dobrze napisałem) - ok. 0,5 kg
Zacieranie:
- 65st C - 30min
- 75st C - ok. 15 min.
Chmielenie:
14 gr marynka goryczka 7,4 alfa kw. - całe gotowanie
40 gr lubelski aromatyczny 3,5 alfa kw. - ostatnie 5 minut
Nie lubię mocno chmielowego piwa, stąd tak mało.
Drożdze safale us-56 lub szwedzkie no name z winohobby (słabsze odfermetowanie od us-56)
Chciałbym uzyskać piwo w którym byłoby czuć smak słodu.
Bardzo proszę o podpowiedź, czy nie przesadziłem ze słodem monachijskim a zwłaszcza z melanoidynowym, właściwie to nie wiem co on daje, ale podobno wskazany jest przy piwach jasnych, dlatego go kupiłem.
Jeszcze jedno, dzisiaj zauważyłem, że piwo z dodatkiem słodu monachijskiego ładnie się klaruje po niecałym tygodniu fermentacji cichej. Czy to dodatek tego słodu, czy może fakt, że nie zaglądałem ani razu do dnia dzisiejszego (5 dni) do fermentora powoduje takie klarowanie się piwa?
Dzisiaj przelałem do drugiego fermentora, żeby wylać część drożdzy z dna i znowu postawiłem na cichą.
Ile czasu powinno jasne piwo stać na cichej, żeby się ładnie sklarowało?
Jeśli ktoś to czyta to proszę o radę.
Comment