26 - Belgian Strong Ale
25.05.2008 - Jako, że miałem drożdże 3944 Witbier , znowu od Staśka69, żadnych innych nie zastartowałem, więc po przejrzeniu "Znakomitych piw" padło na Belgian Strong Ale.
Skład:
Słód Pilzneński - 5,5 kg,
Płatki pszenne - 2 kg (w tym 0,4 prażonych, bo zapas zwykłych się akurat w sklepie skończył),
Zmielona kolendra - 15g (właściwie to zestukana młotkiem, bo nie chciało mi się młynka wyciągać),
Skórka z jednej cytryny (bez suszenia, po prostu umyta i obrana cytryna, całkiem duża)
Cukier bursztynowy kandyzowany - 0,4 kg.
Zacieranie:
44*C - 20min
Pozostawione z 67*C - 60min (oczywiście mieszałem czasem).
Chmielenie:
33g Marynka - 60min (całe gotowanie),
33g Lubelski - ostatnie 10min (oba chmiele to zeszłoroczna szyszka).
Otrzymałem 28,5 l brzeczki 16blg.
Nie piłem jeszcze piwa w tym stylu, właściwie to nawet nie wiem jakie piwa są wykonane w tym stylu, ale po tygodniu w butelce piwo to zapowiada się całkiem sympatycznie.
25.05.2008 - Jako, że miałem drożdże 3944 Witbier , znowu od Staśka69, żadnych innych nie zastartowałem, więc po przejrzeniu "Znakomitych piw" padło na Belgian Strong Ale.
Skład:
Słód Pilzneński - 5,5 kg,
Płatki pszenne - 2 kg (w tym 0,4 prażonych, bo zapas zwykłych się akurat w sklepie skończył),
Zmielona kolendra - 15g (właściwie to zestukana młotkiem, bo nie chciało mi się młynka wyciągać),
Skórka z jednej cytryny (bez suszenia, po prostu umyta i obrana cytryna, całkiem duża)
Cukier bursztynowy kandyzowany - 0,4 kg.
Zacieranie:
44*C - 20min
Pozostawione z 67*C - 60min (oczywiście mieszałem czasem).
Chmielenie:
33g Marynka - 60min (całe gotowanie),
33g Lubelski - ostatnie 10min (oba chmiele to zeszłoroczna szyszka).
Otrzymałem 28,5 l brzeczki 16blg.
Nie piłem jeszcze piwa w tym stylu, właściwie to nawet nie wiem jakie piwa są wykonane w tym stylu, ale po tygodniu w butelce piwo to zapowiada się całkiem sympatycznie.
Comment