Warka nr. V
Kolejny Hefe-Weizen. Tym razem w ten deseń:
Pilneński 2,1 kg
Pszeniczny 2,5 kg
Lubelski 10g szyszki
44 C - 15 min (tylko pszenica)
64 C - 25 min
73 C - 35 min
78 C - 10 min po negatywnej próbie jodowej
Oczywiście dopóki nie skonstruuję chłodnicy zanurzeniowej, chłodzenie jest koszmarem (zwykle ok. 2 godzin w zimnej wodzie). Zadane drożdżami 3068 z poprzedniej warki.
Wyszło z tego 23 L - 11 BLG. Po burzliwej odfermentowało do 4,5 BLG (trochę licho), i tak już zostało do końca cichej. Zabutelkowane wczoraj, tj. 09.05 z dodatkiem syropu z 200g ekstraktu pszenicznego jasnego. Wyszło 40 butelek 0,5 L.
Ano właśnie, zauważyłem że te drożdże (Weihenstephany) zeżarły mi prawie 3L młodego piwa ! Błotko na dole fermentora po burzliwej zajmowało całkiem sporo objętości. Rozumiem, że zawsze wykazują się takim apetytem i 'kradną' cenne litry warki ?
Kolejny Hefe-Weizen. Tym razem w ten deseń:
Pilneński 2,1 kg
Pszeniczny 2,5 kg
Lubelski 10g szyszki
44 C - 15 min (tylko pszenica)
64 C - 25 min
73 C - 35 min
78 C - 10 min po negatywnej próbie jodowej
Oczywiście dopóki nie skonstruuję chłodnicy zanurzeniowej, chłodzenie jest koszmarem (zwykle ok. 2 godzin w zimnej wodzie). Zadane drożdżami 3068 z poprzedniej warki.
Wyszło z tego 23 L - 11 BLG. Po burzliwej odfermentowało do 4,5 BLG (trochę licho), i tak już zostało do końca cichej. Zabutelkowane wczoraj, tj. 09.05 z dodatkiem syropu z 200g ekstraktu pszenicznego jasnego. Wyszło 40 butelek 0,5 L.
Ano właśnie, zauważyłem że te drożdże (Weihenstephany) zeżarły mi prawie 3L młodego piwa ! Błotko na dole fermentora po burzliwej zajmowało całkiem sporo objętości. Rozumiem, że zawsze wykazują się takim apetytem i 'kradną' cenne litry warki ?
Comment