Browarek Wesoła

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
    To może przelać do większego pojemnika i dodać wody, żeby było 5-10Blg ?
    Tak, ja bym tak zrobił. Nie zapomnij o napowietrzeniu i sterylności.

    Comment

    • tomcio83
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.02
      • 258

      #17
      Aaaa! drożdże sie obudziły

      Najpierw narzekałem, że drożdże nie chcą pracować itp itd. Bałem się, że nic z tego nie wyjdzie. No to teraz mam:
      12l brzeczki w 20 litrowym fermentorze i piana wychodzi ponad krawędź. Przelałem do większego fermentora i zobaczymy .

      THG pracują niby w temp. min. 18 st. u mnie w piwnicy jest teraz 16 st. !!!
      Ostatnia zmiana dokonana przez tomcio83; 2007-11-21, 10:22. Powód: błędy orto
      rowarek esoła

      Comment

      • tomcio83
        Porucznik Browarny Tester
        • 2006.02
        • 258

        #18
        W czwartek do fermentującej brzeczki dodałem 400g miodu gryczanego rozpuszczonego z 200ml wody. Dziś zajrzałem i widzę, że piana prawie całkiem opadła, natomiast na powierzchni jest mnóstwo gęstwy drożdżowej. Jutro pewnie zleję na cichą fermentację, albo jeszcze poczekam. Zależy od tego, jakie będzie Blg.

        rowarek esoła

        Comment

        • tomcio83
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.02
          • 258

          #19
          Co z kwaskiem/ cytryną?

          Jednak zaczekam ze zlewaniem na cichą fermentację. Pod warstwą gęstwy jest jeszcze sporo piany. Dam jej czas do następnej niedzieli.

          Zapomniałem o dodatku kwasku cytrynowego/ soku z cytryny podczas warzenia

          Lepiej dodać go teraz, czy po zlaniu na cichą fermentację?

          Czy sok z cytryny muszę spasteryzować?
          Tutaj różnica między piwowarstwem a miodosytnictwem/winiarstwem(?) jest bardzo cienka, ale np. traktowanie soku z owoców jest zupełnie różne.
          rowarek esoła

          Comment

          • tomcio83
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.02
            • 258

            #20
            Dziś zlałem piwo na cichą fermentację. Nie wiedziałem co zrobić z gęstwą pozostałą w fermentorze? Na razie dałem do słoika i do lodówki, ale nie wiem, czy ona się jeszcze nada. Piwko (chciałem powiedzieć miodzio ) odfermentował do 1 Blg. Z obliczeń wychodzi, że ma ok. 13% alk. Całkiem ciekawy w smaku. Postanowiłem póki co nie dodawać kwasku, bo drożdże piwowarskie same wytworzyły jakby lekko owocową kwaskowość. Ciekawie się zapowiada. Teraz fermentacja cicha(I) w fermentorze przez ok. 2-3 tygodnie. Potem pewnie zdekantuję z nad osadów do balona.
            rowarek esoła

            Comment

            • tomcio83
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.02
              • 258

              #21
              Miodzio już od kilku dni na cichej fermentacji
              Jeszcze nigdy nie widziałem tych słynnych bąbelków powietrza (a właściwie CO2),
              które wydostają się na zewnątrz, ale teraz rzeczywiście tak jest. Codziennie rano plastikowa "czapeczka" zabezpieczająca rurkę fermentacyjną, jest zrzucona!

              Zastanawiam się co zrobić po tej 2 tygodniowej fermentacji cichej:
              Potraktować to jako piwo i już od razu zabutelkować z niewielkim udziałem ekstraktu?
              Czy potrzymać przez rok w balonie i potem do butelek, już bez ekstraktu?

              Pewnie zdecyduje się na coś pośredniego= 2-3 miesiące w balonie i potem do butelek. Miesiąc wcześniej zabutelkuję 2 litry na próbę. Część z ekstraktem, żeby się nagazowało, a część bez. Wtedy przy butelkowaniu reszty będę już mógł ocenić jak lepiej- z gazem, czy bez gazu.
              rowarek esoła

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Ahumba
                Żoliborz, Popiełuszki 19/21, Wine Bar Wesoła Porzeczka
                Ahumba
                Na parterze pawilonu dokładnie pod barem Stołeczna znajduje się mały Wine bar, Cztery stoliki w środku i prawdopodobnie, gdy jest ciepło coś wystawiają na zewnątrz, Głównym towarem są zapiekanki kraftowe i wina z nalewaków. Dwa z nalewaki okupują piwa. Przedwczoraj były to czeski konicek...
                2025-03-09, 10:06
              • dadek
                Niemcy, Oberasbach-Altenberg, Zirndorfer Straße 18, 1.Altenberger Brauhaus
                dadek
                Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
                Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
                2023-12-10, 22:39
              • dadek
                Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
                dadek
                Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
                Start
                2024-10-15
                Koniec
                2024-10-15
                2024-10-16, 02:03
              • dadek
                Austria, Wiedeń, Absberggasse 27, Bräuhaus Ten. Fifty.
                dadek
                30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
                Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...
                2024-05-23, 23:56
              • dadek
                Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft
                dadek
                Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
                W browarze pracują...
                2024-04-11, 23:26
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...