Browarek Wesoła

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

    #1

    Browarek Wesoła

    Zakładam nowy temat, m. in. dlatego, że moje kolejne piwa przestały być dziwne, a coraz częściej są dobre/ bardzo dobre ( )
    rowarek esoła
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    No to wypada wrzucić już jakiś przepisik czy zdjęcia
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • tomcio83
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.02
      • 258

      #3
      Spokojnie.

      Dziś warzyłem pszeniczno- wędzone, więc od razu można będzie wpisać.

      Muszę sobie tylko przypomnieć co ja tam wrzuciłem do zasypu
      (a potem do zsypu) i jak warzyłem.

      trzymajcie kciuki
      rowarek esoła

      Comment

      • tomcio83
        Porucznik Browarny Tester
        • 2006.02
        • 258

        #4
        nr. 12 - pszeniczno wędzone

        Takie A' la "A' la Grodziskie"
        słód pilzneński 1kg
        pszeniczny 0,6kg
        wędzony 0,5kg
        karmelowy jasny 0,3kg
        Cara- hell 0,2kg
        barwiący 80g



        Zacieranie infuzyjne z dodatkiem 3g gipsu

        15 minut 55 st. C
        20 minut 68 st. C
        30 minut 72 st. C

        podgrzanie na 5 minut do 78 st. C
        i filtracja- z workiem zaciernym, więc
        szybko, łatwo i przyjemnie = bynajmniej .

        warzenie:

        22g Lubelskiego i 5g Herkulesa = 60 minut
        8g Lubelskiego= 5 minut

        Efekt: 21 litrów brzeczki 9 Blg

        zadana gęstwą Weihenstephan.

        Ciekawy jestem jaki potworek z tego wyjdzie

        kominiarski weizen
        rowarek esoła

        Comment

        • tomcio83
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.02
          • 258

          #5
          warka nr. 20 (miód nr.1 ) klasztorne miodowe/ miód klasztorny

          Sam nie wiem, co z tego będzie: Czy to co dziś uwarzyłem traktować jako mocne piwo klasztorne z miodem, czy raczej jako słaby miód na brzeczce piwnej. Odpowiedź pewnie przyjdzie sama. Z czasem.

          A więc:

          słód pilzneński 3,5kg
          słód carafa special typ III 4 łyżki
          miód rzepakowy 2,2kg
          chmiel marynka- szyszki 20g
          kolendra- 5g
          drożdże Wyeast THG 1 saszetka

          Zacieranie infuzyjne (w worku) :

          pilzneński:

          65st. 30min.
          68st. 25min.
          +Carafa
          78st.

          ( Ostatnio kupiłem sobie nowy termometr elektroniczny- ten z Ikei za 25zł.
          Muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony- tym termometrem mogłem mierzyć bez problemu temp. wewnątrz worka. Okazało się, że między temp. zacieru w worku, a temp. wody jest ok. 10st. różnicy! Teraz wiem dlaczego poprzednie piwa robione "w worku" wychodziły z tak niskim Blg- po prostu temperatura była zbyt niska )

          wysładzanie 5 X 1,7 l wrzątku
          W międzyczasie gotowanie brzeczki z miodem i chmielem.

          Marynka 10g - 60min.
          Marynka 10g + kolendra 5g- 5 minut

          Efekt: 15 litrów brzeczki 22Blg. Brzeczka piwna- 12 litrów 12Blg



          Teraz robię starter z napowietrzaniem pompką akwariową
          rowarek esoła

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
            Teraz robię starter z napowietrzaniem pompką akwariową
            Jak filtrujesz powietrze na wlocie?

            Comment

            • tomcio83
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.02
              • 258

              #7
              O kurde! O tym nie pomyślałem

              Teraz mi się przypomniało, że ostatnio na forum był poruszany taki temat.

              No właśnie? jak najlepiej? chyba wata namoczona spirytusem w strzykawce i podłączyć wężyk ?
              rowarek esoła

              Comment

              • tomcio83
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.02
                • 258

                #8
                no i problem: start drożdży

                Skończyłem warzenie. trochę brzeczki przelałem do sterylnego słoika. napowietrzyłem. dodałem drożdże z saszetki. Mineło już prawie 12 godzin i nic się nie dzieje.

                Drożdże THG/ gęstość startera 20Blg/ temp. otoczenia 18,5st. C

                Czy takie warunki są ok?

                Na razie nie mam wyboru i dam szansę temu starterowi.

                Pytanie do miodosytników: Czy fermentacja miodu jest równie burzliwa co fermentacja piwa? (wiem, głupie pytanie. Piwowar nie wie jak fermentuje miód. Miodosytnik nie wie jak fermentuje brzeczka piwna )

                Może fermentacja już powoli ruszyła, tylko ja o tym nie wiem?
                rowarek esoła

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
                  (...)dodałem drożdże z saszetki. (...)Drożdże THG/ gęstość startera 20Blg/ temp. otoczenia 18,5st. C
                  (...)
                  THG z saszetki?
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • tomcio83
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2006.02
                    • 258

                    #10
                    no...

                    to jeszcze zależy co rozumiesz przez saszetkę.
                    W każdym razie chodziło mi o płynne drożdże Trappist High Gravity z .... woreczka?
                    idę po słownik wyrazów bliskoznacznych
                    rowarek esoła

                    Comment

                    • Stasiek
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2007.02
                      • 609

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
                      Drożdże THG/ gęstość startera 20Blg/
                      Czy to aby nie za dużo jak na starter? Tak ze dwa razy...
                      A może przyzwyczajasz je od razu do gęściejszej brzeczki.

                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
                        Skończyłem warzenie. trochę brzeczki przelałem do sterylnego słoika. napowietrzyłem. dodałem drożdże z saszetki. Mineło już prawie 12 godzin i nic się nie dzieje.

                        Drożdże THG/ gęstość startera 20Blg/ temp. otoczenia 18,5st. C
                        W takim gęstym starterze mogą niechętnie startować, a aktywność trudna do zauważenia, czy jak pokręcisz słoikiem, pojawia się choć trochę bąbelków?

                        Comment

                        • coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                          Czy to aby nie za dużo jak na starter? Tak ze dwa razy...
                          A może przyzwyczajasz je od razu do gęściejszej brzeczki.
                          Tradycyjnie powinno się robić starter z brzeczki o Blg zbliżonym do piwa docelowego, żeby drożdże nie miały szoku i lag-a; ale ja wolę stosować cienką brzeczkę - dużo chętniej startują, a w piwie i tak się jakoś wyzbierają.

                          Comment

                          • tomcio83
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2006.02
                            • 258

                            #14
                            jak pokręcę słoikiem to unosi się tylko osad, ale bardziej pochodzenia białkowego/innego niż od drożdży. 0 bąbelków.

                            To może przelać do większego pojemnika i dodać wody, żeby było 5-10Blg ?
                            rowarek esoła

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
                              no...

                              to jeszcze zależy co rozumiesz przez saszetkę.
                              W każdym razie chodziło mi o płynne drożdże Trappist High Gravity z .... woreczka?
                              idę po słownik wyrazów bliskoznacznych
                              OK... wszystko jasne
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Niemcy, Oberasbach-Altenberg, Zirndorfer Straße 18, 1.Altenberger Brauhaus
                                dadek
                                Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
                                Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
                                2023-12-10, 22:39
                              • dadek
                                Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
                                dadek
                                Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
                                Start
                                2024-10-15
                                Koniec
                                2024-10-15
                                2024-10-16, 02:03
                              • dadek
                                Austria, Wiedeń, Absberggasse 27, Bräuhaus Ten. Fifty.
                                dadek
                                30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
                                Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...
                                2024-05-23, 23:56
                              • dadek
                                Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft
                                dadek
                                Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
                                W browarze pracują...
                                2024-04-11, 23:26
                              • darekd
                                Wrocław, Księgarska 8, Czeski Browarek
                                darekd
                                Sklep znajduje się na peryferiach Wrocławia (osiedle Widawa). Pod tym samym adresem znajduje się hurtownia czeskiego piwa. Sam sklep nie oferuje tylko piwa. Jest to większy osiedlowy sklep spożywczy. W piwnej ofercie raczej znane we Wrocławiu czeskie marki (typu Svijany, Rohozec, Konrad i inne)....
                                2021-03-16, 19:00
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...