Zakładam nowy temat, m. in. dlatego, że moje kolejne piwa przestały być dziwne, a coraz częściej są dobre/ bardzo dobre ( )
Browarek Wesoła
Collapse
X
-
No to wypada wrzucić już jakiś przepisik czy zdjęciaSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
nr. 12 - pszeniczno wędzone
Takie A' la "A' la Grodziskie"
słód pilzneński 1kg
pszeniczny 0,6kg
wędzony 0,5kg
karmelowy jasny 0,3kg
Cara- hell 0,2kg
barwiący 80g
Zacieranie infuzyjne z dodatkiem 3g gipsu
15 minut 55 st. C
20 minut 68 st. C
30 minut 72 st. C
podgrzanie na 5 minut do 78 st. C
i filtracja- z workiem zaciernym, więc
szybko, łatwo i przyjemnie = bynajmniej .
warzenie:
22g Lubelskiego i 5g Herkulesa = 60 minut
8g Lubelskiego= 5 minut
Efekt: 21 litrów brzeczki 9 Blg
zadana gęstwą Weihenstephan.
Ciekawy jestem jaki potworek z tego wyjdzie
kominiarski weizenrowarek esoła
Comment
-
-
warka nr. 20 (miód nr.1 ) klasztorne miodowe/ miód klasztorny
Sam nie wiem, co z tego będzie: Czy to co dziś uwarzyłem traktować jako mocne piwo klasztorne z miodem, czy raczej jako słaby miód na brzeczce piwnej. Odpowiedź pewnie przyjdzie sama. Z czasem.
A więc:
słód pilzneński 3,5kg
słód carafa special typ III 4 łyżki
miód rzepakowy 2,2kg
chmiel marynka- szyszki 20g
kolendra- 5g
drożdże Wyeast THG 1 saszetka
Zacieranie infuzyjne (w worku) :
pilzneński:
65st. 30min.
68st. 25min.
+Carafa
78st.
( Ostatnio kupiłem sobie nowy termometr elektroniczny- ten z Ikei za 25zł.
Muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony- tym termometrem mogłem mierzyć bez problemu temp. wewnątrz worka. Okazało się, że między temp. zacieru w worku, a temp. wody jest ok. 10st. różnicy! Teraz wiem dlaczego poprzednie piwa robione "w worku" wychodziły z tak niskim Blg- po prostu temperatura była zbyt niska )
wysładzanie 5 X 1,7 l wrzątku
W międzyczasie gotowanie brzeczki z miodem i chmielem.
Marynka 10g - 60min.
Marynka 10g + kolendra 5g- 5 minut
Efekt: 15 litrów brzeczki 22Blg. Brzeczka piwna- 12 litrów 12Blg
Teraz robię starter z napowietrzaniem pompką akwariowąrowarek esoła
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedziTeraz robię starter z napowietrzaniem pompką akwariową
Comment
-
-
no i problem: start drożdży
Skończyłem warzenie. trochę brzeczki przelałem do sterylnego słoika. napowietrzyłem. dodałem drożdże z saszetki. Mineło już prawie 12 godzin i nic się nie dzieje.
Drożdże THG/ gęstość startera 20Blg/ temp. otoczenia 18,5st. C
Czy takie warunki są ok?
Na razie nie mam wyboru i dam szansę temu starterowi.
Pytanie do miodosytników: Czy fermentacja miodu jest równie burzliwa co fermentacja piwa? (wiem, głupie pytanie. Piwowar nie wie jak fermentuje miód. Miodosytnik nie wie jak fermentuje brzeczka piwna )
Może fermentacja już powoli ruszyła, tylko ja o tym nie wiem?rowarek esoła
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi(...)dodałem drożdże z saszetki. (...)Drożdże THG/ gęstość startera 20Blg/ temp. otoczenia 18,5st. C
(...)W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedziDrożdże THG/ gęstość startera 20Blg/
A może przyzwyczajasz je od razu do gęściejszej brzeczki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedziSkończyłem warzenie. trochę brzeczki przelałem do sterylnego słoika. napowietrzyłem. dodałem drożdże z saszetki. Mineło już prawie 12 godzin i nic się nie dzieje.
Drożdże THG/ gęstość startera 20Blg/ temp. otoczenia 18,5st. C
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziCzy to aby nie za dużo jak na starter? Tak ze dwa razy...
A może przyzwyczajasz je od razu do gęściejszej brzeczki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzino...
to jeszcze zależy co rozumiesz przez saszetkę.
W każdym razie chodziło mi o płynne drożdże Trappist High Gravity z .... woreczka?
idę po słownik wyrazów bliskoznacznychW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Comment