Browarek Wesoła

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

    Browarek Wesoła

    Zakładam nowy temat, m. in. dlatego, że moje kolejne piwa przestały być dziwne, a coraz częściej są dobre/ bardzo dobre ( )
    rowarek esoła
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    No to wypada wrzucić już jakiś przepisik czy zdjęcia
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • tomcio83
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.02
      • 258

      #3
      Spokojnie.

      Dziś warzyłem pszeniczno- wędzone, więc od razu można będzie wpisać.

      Muszę sobie tylko przypomnieć co ja tam wrzuciłem do zasypu
      (a potem do zsypu) i jak warzyłem.

      trzymajcie kciuki
      rowarek esoła

      Comment

      • tomcio83
        Porucznik Browarny Tester
        • 2006.02
        • 258

        #4
        nr. 12 - pszeniczno wędzone

        Takie A' la "A' la Grodziskie"
        słód pilzneński 1kg
        pszeniczny 0,6kg
        wędzony 0,5kg
        karmelowy jasny 0,3kg
        Cara- hell 0,2kg
        barwiący 80g



        Zacieranie infuzyjne z dodatkiem 3g gipsu

        15 minut 55 st. C
        20 minut 68 st. C
        30 minut 72 st. C

        podgrzanie na 5 minut do 78 st. C
        i filtracja- z workiem zaciernym, więc
        szybko, łatwo i przyjemnie = bynajmniej .

        warzenie:

        22g Lubelskiego i 5g Herkulesa = 60 minut
        8g Lubelskiego= 5 minut

        Efekt: 21 litrów brzeczki 9 Blg

        zadana gęstwą Weihenstephan.

        Ciekawy jestem jaki potworek z tego wyjdzie

        kominiarski weizen
        rowarek esoła

        Comment

        • tomcio83
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.02
          • 258

          #5
          warka nr. 20 (miód nr.1 ) klasztorne miodowe/ miód klasztorny

          Sam nie wiem, co z tego będzie: Czy to co dziś uwarzyłem traktować jako mocne piwo klasztorne z miodem, czy raczej jako słaby miód na brzeczce piwnej. Odpowiedź pewnie przyjdzie sama. Z czasem.

          A więc:

          słód pilzneński 3,5kg
          słód carafa special typ III 4 łyżki
          miód rzepakowy 2,2kg
          chmiel marynka- szyszki 20g
          kolendra- 5g
          drożdże Wyeast THG 1 saszetka

          Zacieranie infuzyjne (w worku) :

          pilzneński:

          65st. 30min.
          68st. 25min.
          +Carafa
          78st.

          ( Ostatnio kupiłem sobie nowy termometr elektroniczny- ten z Ikei za 25zł.
          Muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony- tym termometrem mogłem mierzyć bez problemu temp. wewnątrz worka. Okazało się, że między temp. zacieru w worku, a temp. wody jest ok. 10st. różnicy! Teraz wiem dlaczego poprzednie piwa robione "w worku" wychodziły z tak niskim Blg- po prostu temperatura była zbyt niska )

          wysładzanie 5 X 1,7 l wrzątku
          W międzyczasie gotowanie brzeczki z miodem i chmielem.

          Marynka 10g - 60min.
          Marynka 10g + kolendra 5g- 5 minut

          Efekt: 15 litrów brzeczki 22Blg. Brzeczka piwna- 12 litrów 12Blg



          Teraz robię starter z napowietrzaniem pompką akwariową
          rowarek esoła

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
            Teraz robię starter z napowietrzaniem pompką akwariową
            Jak filtrujesz powietrze na wlocie?

            Comment

            • tomcio83
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.02
              • 258

              #7
              O kurde! O tym nie pomyślałem

              Teraz mi się przypomniało, że ostatnio na forum był poruszany taki temat.

              No właśnie? jak najlepiej? chyba wata namoczona spirytusem w strzykawce i podłączyć wężyk ?
              rowarek esoła

              Comment

              • tomcio83
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.02
                • 258

                #8
                no i problem: start drożdży

                Skończyłem warzenie. trochę brzeczki przelałem do sterylnego słoika. napowietrzyłem. dodałem drożdże z saszetki. Mineło już prawie 12 godzin i nic się nie dzieje.

                Drożdże THG/ gęstość startera 20Blg/ temp. otoczenia 18,5st. C

                Czy takie warunki są ok?

                Na razie nie mam wyboru i dam szansę temu starterowi.

                Pytanie do miodosytników: Czy fermentacja miodu jest równie burzliwa co fermentacja piwa? (wiem, głupie pytanie. Piwowar nie wie jak fermentuje miód. Miodosytnik nie wie jak fermentuje brzeczka piwna )

                Może fermentacja już powoli ruszyła, tylko ja o tym nie wiem?
                rowarek esoła

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
                  (...)dodałem drożdże z saszetki. (...)Drożdże THG/ gęstość startera 20Blg/ temp. otoczenia 18,5st. C
                  (...)
                  THG z saszetki?
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • tomcio83
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2006.02
                    • 258

                    #10
                    no...

                    to jeszcze zależy co rozumiesz przez saszetkę.
                    W każdym razie chodziło mi o płynne drożdże Trappist High Gravity z .... woreczka?
                    idę po słownik wyrazów bliskoznacznych
                    rowarek esoła

                    Comment

                    • Stasiek
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2007.02
                      • 609

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Drożdże THG/ gęstość startera 20Blg/
                      Czy to aby nie za dużo jak na starter? Tak ze dwa razy...
                      A może przyzwyczajasz je od razu do gęściejszej brzeczki.

                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Skończyłem warzenie. trochę brzeczki przelałem do sterylnego słoika. napowietrzyłem. dodałem drożdże z saszetki. Mineło już prawie 12 godzin i nic się nie dzieje.

                        Drożdże THG/ gęstość startera 20Blg/ temp. otoczenia 18,5st. C
                        W takim gęstym starterze mogą niechętnie startować, a aktywność trudna do zauważenia, czy jak pokręcisz słoikiem, pojawia się choć trochę bąbelków?

                        Comment

                        • coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czy to aby nie za dużo jak na starter? Tak ze dwa razy...
                          A może przyzwyczajasz je od razu do gęściejszej brzeczki.
                          Tradycyjnie powinno się robić starter z brzeczki o Blg zbliżonym do piwa docelowego, żeby drożdże nie miały szoku i lag-a; ale ja wolę stosować cienką brzeczkę - dużo chętniej startują, a w piwie i tak się jakoś wyzbierają.

                          Comment

                          • tomcio83
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2006.02
                            • 258

                            #14
                            jak pokręcę słoikiem to unosi się tylko osad, ale bardziej pochodzenia białkowego/innego niż od drożdży. 0 bąbelków.

                            To może przelać do większego pojemnika i dodać wody, żeby było 5-10Blg ?
                            rowarek esoła

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
                              no...

                              to jeszcze zależy co rozumiesz przez saszetkę.
                              W każdym razie chodziło mi o płynne drożdże Trappist High Gravity z .... woreczka?
                              idę po słownik wyrazów bliskoznacznych
                              OK... wszystko jasne
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X