Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka XIX- Ciemny pszeniczniak 13,7ºBlg (20-IV-2007r.)

    Dziś skończyłem ok. 6-tej rano.

    Składniki:
    - słód pilzneński 1kg;
    - słód pszeniczny 3kg;
    - słóð karmelowy ciemny 0,5kg;
    - słód Carafara III 0,05 kg;
    - chmiel Marynka granulat 40 g;- z poprzedniego warzenia
    - chmiel Lubelski granulat 50 g;- z poprzedniego warzenia
    - gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068

    Zacieranie:
    - 12l wody do 48°C i słód i 15' w 44°C
    - podgrzanie na 52C i 20'
    - podgrzanie na 65-66°C i 40'
    - 1/3 do dekokcji i 72°C przez 30', później warzenie przez 10' i spowrotem do gara.
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 75°C dodanie Carfara 10' i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy. Na dnie filtratora pielucha.
    Wysładzanie:
    - 4*3l.

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 45'- aromatyczny
    - 60' chłodzenie

    Drożdze zadałem po 6h gdyż temp. była za wysoka.

    Wyszło: 13,7°Blg i 20/4,5l. Wydajność 64,5%.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
      (...)
      - chmiel Marynka granulat 40 g;- z poprzedniego warzenia
      - chmiel Lubelski granulat 50 g;- z poprzedniego warzenia
      (...)
      Jak to się robi, bo jakoś nie mogę sobie tego racjonalnie wyjaśnić?
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
        Jak to się robi, bo jakoś nie mogę sobie tego racjonalnie wyjaśnić?
        Było w jakimś temacie. Użyłem tego samego chmielu bo podobno wykorzystuje się ok. 25% więc kolejną godzinkę chmieliłem z tym że drugie piwo. A wyszło dojść nachmielone w smaku.

        Właśnie wróciłem i w warce XVIII Stout drożdze pracują aż miło. Piana jest na 5 cm a bulgocze że hoohooo.
        Warka XIX dożdze dopiero dochodza do siebie, ale już utworzyły pianę u góry.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

          Dziś zabutelkowane z dodatkiem ok. 100g glukozy do butelek: 33*0,5l oraz 10*0,33l.
          blg spadło ostateczne do 8,7°Blg. Drożdzy sporo było na dnie.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            Było w jakimś temacie. Użyłem tego samego chmielu bo podobno wykorzystuje się ok. 25% więc kolejną godzinkę chmieliłem z tym że drugie piwo. A wyszło dojść nachmielone w smaku(...)
            Temat znam, ale nie moge wykumac jak ten recycling robi z granulatem
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
              Temat znam, ale nie moge wykumac jak ten recycling robi z granulatem
              Tak właśnie myślałem że o to Ci chodzi. Otóż używam do chmielu siateczek muślinowych. W granulacie również się sprawdzają choć już więcej się wydostaje niż przy szyszkach.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                Tak właśnie myślałem że o to Ci chodzi. Otóż używam do chmielu siateczek muślinowych. W granulacie również się sprawdzają choć już więcej się wydostaje niż przy szyszkach.
                Adam, czy Ty przypadkiem nie szukasz bezsensownych oszczędności? Nawet na mocne chmielenie brzeczki na goryczkę wydasz może 5zł a na smak i aromat recyklowany chmiel sie IMO w ogóle nie nadaje.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                  Adam, czy Ty przypadkiem nie szukasz bezsensownych oszczędności? Nawet na mocne chmielenie brzeczki na goryczkę wydasz może 5zł a na smak i aromat recyklowany chmiel sie IMO w ogóle nie nadaje.
                  Dam Ci skosztować ile traci na aromacie-chyba że wyparuje podaczas fermentacji.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                    Dam Ci skosztować ile traci na aromacie-chyba że wyparuje podaczas fermentacji.
                    Też jestem ciekaw wyników tego eksperymentu. Ale moim zdaniem takie postepowanie jest dość ryzykowne, rózne związki z chmielu wypłukują się w różnym stopniu, najszybciej te najbardziej aromatyczne, chmiel po gotowaniu może już nie spełniać norm uprawniających do nazwania go chmielem...

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                      Dam Ci skosztować ile traci na aromacie-chyba że wyparuje podaczas fermentacji.
                      Chętnie spróbuje jednak nie bardzo wierzę by taki wygotowany chmiel dał coś poza goryczką. Przecież na aromat chmiel gotuje sie najwyżej kilka minut, lub nawet wcale. Jedyne "sensowne" oszczędności to ponowne użycie chmielu po aromatyzowaniu do chmielenia na goryczkę
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                        Chętnie spróbuje jednak nie bardzo wierzę by taki wygotowany chmiel dał coś poza goryczką. Przecież na aromat chmiel gotuje sie najwyżej kilka minut, lub nawet wcale. Jedyne "sensowne" oszczędności to ponowne użycie chmielu po aromatyzowaniu do chmielenia na goryczkę
                        Możliwe, ale zaś pszeniczne ma yć mniej chmielone, więc wydaje się że powinno być ok. A co będzie to okaże się na kosztpróbie
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                          Możliwe, ale zaś pszeniczne ma yć mniej chmielone, więc wydaje się że powinno być ok. A co będzie to okaże się na kosztpróbie
                          Do pszenicznego to sie może nadaje. Chyba Witbier powinien być robiony na odaromatyzowanym chmielu (Coder, do tablicy)
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                            Chyba Witbier powinien być robiony na odaromatyzowanym chmielu (Coder, do tablicy)
                            A wiesz, że faktycznie do Witbiera mógłby się taki chmiel nadać, no to i w sumie do pszeniczek też, tam aromat nie jest taki ważny. I do lambików.
                            Ale dalej jest problem nieznanej ilości np. goryczki w takim chmielu, trzeba by to określić metodą prób i błędów, bo żadnych urządzeń pomiarowych nie mamy... Ale skoro mwa zechciał zaeksperymentować, to już niedługo będziemy mądrzejsi w tej dziedzinie.
                            A ja sobie już zasadziłem 10 sztobrów więc niedługo pewnie będę miał darmowego chmielu po uszy...

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka XVII - Hefe-Weizen 13,2°Blg (16-IV-2007)

                              Dziś przelane na cichą (3,5°Blg).
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Sztobry chmielu

                                Wczoraj zasadziłem po 5 szt. Marynki i Lubelskiego.
                                Nie spodziewam się nic nadzwyczajnego ale jestem ciekaw co z tego wyrośnie.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X