Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka XVIII- Stout 12,5ºBlg (20-IV-2007r.)

    Dziś zlałem na cichą. Pozostało dużo bo 5ºBlg.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka XX- AmvStout 12,5ºBlg (20-IV-2007r.)

      Erroro !!!
      Last edited by mwa; 2007-04-26, 18:12. Powód: Zły zapis
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka XX- AmvStout 12,5ºBlg (26-IV-2007r.)

        Dziś nad ranem zaczłem a skończylem o 11-tej.


        Składniki:
        - pilzneński 2,5 kg;
        - monachijski 2 kg;
        - karmelowy jasny 0,5 kg;
        - karmelowy ciemny 0,1 kg;
        - chmiel Marynka granulat 25 g;
        - chmiel Lubelski granulat 50 g;
        - drożdze Wyeast 1084 Irish Ale

        Zacieranie:
        - 12l wody do 55°C i słód i 8 w 52°C
        - podgrzanie na 66°C i 50'
        - podgrzanie na 72°C i 25'
        - podgrzanie do 75°C filtracja

        Filtrowanie:
        Po 30' przerwy.
        Wysładzanie:
        - 4*3l. i 1*1,7l

        Chmielenie:
        - 0' - goryczkowy
        - 20'- aromatyczny 22g
        - 40'- aromatyczny 28g
        - 60' chłodzenie

        Po 2h zadałem drożdze. Po 5h od zadania piana na 5 cm i bulka że hoho.

        Wydajność:
        13,3°Blg i 22,5l. Wydajność 62%
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka XIX- Ciemny pszeniczniak 13,7ºBlg (20-IV-2007r.)

          Dziś z rana przeane na cichą. Piwo ma obcnie 4,2°Blg.
          Po 7 dniach dalej trwała fermentacja, więc dopiero teraz przelałem.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka XVII - Hefe-Weizen 13,2°Blg (16-IV-2007)

            Dziś rozlane z ok. 200g glukozy do 40 butelek 0,5l oraz 2 0,66l. Piwo maiało 3,2°Blg.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Patrze, a tu w piwnicy pełno szkła, jakaś etykieta po piwie i kapsel a na nim naklejka WARKA VI. Tak więc Utopek po raz kolejny dał się w znaki. Na dotek wiem co to znaczy wystrzałowa butelka (ta penie miała feler fabryczny).

              Dodatkowo dał kwas się w znaki. Otóż kwaśne piwa nam od 5-11 (co już jest wiadome) dalsze piwa rówież mają się ku temu. Wczoraj odkryłem że XII i XIV pszeniczne też są kwaśne, co ciekawe są na fajnych drożdzach (fajkt że fermentowało w niskich temp. 18st.-może to od goździków, ale wątpię) i jeśli tak jest to kolejne też są na tych samych drożdzach.

              Tak więc w chwili obecnej przerwa i strajk generalny. Kwaśnemu piwu mówimy zdecydowanie NIE.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                Wczoraj odkryłem że XII i XIV pszeniczne też są kwaśne,
                Bez paniki, pewna kwaskowatość pszeniczek jest wskazana. Daj im jeszcze trochę postać, może smaki się ułożą.

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka XX- Amber Ale 12,5ºBlg (26-IV-2007r.)

                  Warka XX- AmvStout 12,5ºBlg (26-IV-2007r.) nazwa miała być Amber Ale.
                  Dziś rano przelałem na cichą. Ostało z 12,5 aż 4,5°Blg.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • Krzych15
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2002.10
                    • 596

                    Tak blisko mam do tego browaru a jeszcze nie skosztowałem żadnego piwa.
                    krzych
                    Dzień bez piwa to stracony dzień.

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      To może wnet podjedziesz i spróbujesz kwasa
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        Wczoraj odkryłem że XII i XIV pszeniczne też są kwaśne, co ciekawe są na fajnych drożdzach (fajkt że fermentowało w niskich temp. 18st.-może to od goździków, ale wątpię) i jeśli tak jest to kolejne też są na tych samych drożdzach.
                        Adam, drożdże są na pewno OK. Właśnie próbuje mojego halbdunkel weizena zrobionego na nich. Drożdże czekały na niego w lodówce miesiąc a piwo nie jest skwaśniałe. Może coś szwankuje w innym miejscu? Dezynfekcja?
                        Last edited by jkocurek; 2007-05-05, 21:37.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Wczoraj skrzynka piwa wypłyneła z butelek. Piwo wszystkim smakowało, więc powinno być ok.
                          Teraz czeka mnie ciężki tydzień i nadrabianie strat czasowych.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka XIX- Ciemny pszeniczniak 13,7°Blg (20-IV-2007r.)

                            Dziś rozlane do 36 butelek 0,5l z 220g glukozy. Ostało 4,1°Blg więc bedzie mocno gazowane. Smak drożdzy jakoś kwaśny-zobaczy się co będzie dalej.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka XVIII- Stout 12,5ºBlg (20-IV-2007r.)

                              Dziś zabutelkowane z dodatkiem 160 g glukozy do 32 butelek 0,5l, 8*0,65l oraz 5*,033l.
                              Blg: początek 12,5ºBlg, po burzliwej: 5ºBlg, po cichej 4ºBlg.
                              Teraz wystarczy cierpliwie poczekać na wynik pracy.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka XXI- Hefe-Weizen 13,1°Blg (09-V-2007r.)

                                Składniki:
                                - słód pilzneński 2 kg;
                                - słód carahell 0,2 kg;
                                - słód pszeniczny 3 kg;
                                - chmiel goryczkowy Marynka granulat 40 g;
                                - gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068 z poprzedniej warki.

                                Zacieranie:
                                - podgrzanie do 48&°C
                                - słód i ustalenie temp. na 45°C i 10'
                                - 15' w temp. 53°C
                                - 30' w 63°C
                                - 30' w 72°C
                                - podgrzałem do 78°C i do filtratora.

                                Filtrowanie:
                                Przy pszenicznym słodzie zawsze podkładka z pieluchy-filtrowanie przebiega pomyślnie.
                                Po odstawieniu 40' filtracja. Wysładzanie 4*3l i 1,5l

                                Chmielenie:

                                0' gotowanie
                                5' 15g,
                                40' 10g,
                                60' 10g,
                                70' chłodzenie.

                                Pierwszy raz przelałem za pomocą wężka z pompką (poprzednio wprost do tanka z pieluchą). Podczas przelewania odlałem część do refermentacji trzy butelki 0,65l. Destylacja tanka za pomocą wybielacza Bielinka. Wszystkie te nowości to dobre rady kol. Jkocurka. Dodam, że trundo się przestawić, ale poszło

                                Drożdze zadałem w temp. 29°C. Po czterech godzinach małe obłoczki piany na powierzchni. Dziś rano po 16h piana była już w rurce, więc pozbierałem do słoika i dałem nową rurkę.

                                Wydajność: w tanku 21l +2l do refermentacji o 13,1°Blg czyli ponad 61%.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...