Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
    - chmiel goryczkowy Marynka granulat 40 g;
    Miłało być 35g.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
      Podczas przelewania odlałem część do refermentacji trzy butelki 0,65l. Destylacja tanka za pomocą wybielacza Bielinka. Wszystkie te nowości to dobre rady kol. Jkocurka. Dodam, że trundo się przestawić, ale poszło
      He, he, jakem wujek dobra rada .
      Czy tę brzeczkę do refermentacji spasteryzowałeś tak jak Ci mówiłem? Jeżeli nie, to wylej ją jeszcze z butelek, zagotuj i WRZĄCĄ wlej z powrotem do butelek. Kapsluj OD RAZU i połóż na boku, żeby gorąca brzeczka wyjałowiła kapsle.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
        He, he, jakem wujek dobra rada .
        Czy tę brzeczkę do refermentacji spasteryzowałeś tak jak Ci mówiłem? Jeżeli nie, to wylej ją jeszcze z butelek, zagotuj i WRZĄCĄ wlej z powrotem do butelek. Kapsluj OD RAZU i połóż na boku, żeby gorąca brzeczka wyjałowiła kapsle.
        No -tak nie zrobiłem. Wlałem do butelek i prawie zagotowowałem, później zakapslowałem i obróciłem do góry nogami. Brzeczka była sterylna, butelki też więc wszystko powinno być ok.

        Drożdze wyglądają obiecująco, zapach super-0 podejrzeń więc powinno być ok.
        Last edited by mwa; 2007-05-10, 08:02.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
          Destylacja tanka za pomocą wybielacza Bielinka. .
          jak to się robi
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Wlewasz wybielacz do tanka i wstrząsasz , jak przy podsiarczanie. Później wlewasz spowrotem do butelki a sam tank płuczesz kilkakrotnie wodą.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka XX- Amber Ale 12,5°Blg (26-IV-2007r.)

              Dziś zabutelkowałem do 44 butelek 0,5l oraz jednej 0,33l z dodatkiem 160g glukozy.
              Blg na początku to 12,5°Blg, po burzliwej 4,5°Blg a po cichej 4,3°Blg.
              Drożdze ładnie się uleżały na dnie, a samo piwo ładnie się wyklarowało. Teraz trzeba poczekać do pierwszej próby.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23929

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                Wlewasz wybielacz do tanka i wstrząsasz , jak przy podsiarczanie. Później wlewasz spowrotem do butelki a sam tank płuczesz kilkakrotnie wodą.
                hm, teraz napisałeś o dezynfekcji - napisz jeszcze coś o tej tajemniczej destylacji Bielinki
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  hm, teraz napisałeś o dezynfekcji - napisz jeszcze coś o tej tajemniczej destylacji Bielinki
                  Bo to akurat jeden wyjątek: dezynfekcja=destylacja -no i wszystko jasne.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Chmielnik

                    Wczoraj zauważyłem że sztobry Marynka wychodzą pomału z zimi (tz. że coś tam wyrasta). Lubelski niestety jeszcze nie.
                    Wczoraj na innym ogródku posadziłem 8 sadzonek Magnum, które to otrzymałem gratis z pewnego źródła.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Nowy sprzęt

                      Wkońcu doszła grzałka zanurzeniowa 1600W za 20zł z przesyłką.
                      Click image for larger version

Name:	grzałaka.jpg
Views:	1
Size:	14,2 KB
ID:	2023354
                      Jest również waga domowa z wyświetlaczem i dokładnością do 1g, tylko, że sama nie jest za dokładna (na 1kg jest 10g za dużo ).
                      Na piątek miał dojść jeszcze jeden garnek 29l emaliowany, więc pewnie do wtorku już będzie.

                      20 warek już zabutelkowanych a tu foto w rzędzie:
                      Click image for larger version

Name:	butelki2.jpg
Views:	1
Size:	19,3 KB
ID:	2023355
                      Dla kolekcjonerów: możliwość otrzymania, są rółnież etykiety na kapsle.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jest również waga domowa z wyświetlaczem i dokładnością do 1g, tylko, że sama nie jest za dokładna (na 1kg jest 10g za dużo ).
                        Jak to sprawdziłeś? Masz jakiś odważnik wzorcowy? 1% błędu na wadze domowej to nie jest dużo ale może wzorzec miałeś niedokładny.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jak to sprawdziłeś? Masz jakiś odważnik wzorcowy? 1% błędu na wadze domowej to nie jest dużo ale może wzorzec miałeś niedokładny.
                          sprawdzałem na kilku mąkach ze sklepu oraz na szklance piwnej z wodą.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka XXII- Angielski Porter 13,5ºBlg (14-V-2007r.)

                            Składniki:
                            - pilzneński 2 kg;
                            - monachijski 1,8 kg;
                            - caamunich 0,5 kg;
                            - carapils 0,2 kg;
                            - czekoladowy 0,2 kg;
                            - cukier 0,2 kg;
                            - chmiel Marynka granulat 35 g;
                            - chmiel Lubelski granulat30 g;
                            - drożdze Wyeast 1084 Irish Ale

                            Zacieranie:
                            - 15l wody do 55°C i słód i 8 w 52°C
                            - podgrzanie na 68°C w 68-66°C przez 60 min.
                            - podgrzanie na 76°C i 10min i filtracja

                            Filtrowanie:
                            Po 30' przerwy.
                            Wysładzanie:
                            - 4*3l. i 2*1,7l

                            Chmielenie:
                            - 0' - goryczkowy
                            - 60'- aromatyczny 15g i cukier
                            - 80'- aromatyczny 15g i chłodnica
                            - 85' chłodzenie

                            Po 1h zadałem drożdze. Po 6h od zadania piany brak. Napowietrzyłem i zobacze rano co dalej.

                            Wydajność:
                            Może ktoś mi policzy z dodatkiem cukru, ale liczyłem na 15ºBlg i 22l. A tu 20,5l (litr wyciekł) o 13,5ºBlg.




                            Z wysłodzin zrobiłem "Wysłodziny warki XXII".
                            Brzeczka z wysłodzin z poprzedniej warki. Wyleciało ok.22l. z wysładzania. Kolor karmelowy.


                            Chmielenie:
                            0' wszystkie chmiele z poprzedniej warki
                            5' dałem 46 tabletek ze słodzika
                            60' koniec

                            Po 1h zadałem drożdze. Po 6h od zadania piany brak. Napowietrzyłem i zobacze rano co dalej-jak w warce XXII

                            Sprawdzilem i wyszło 1,5ºBlg. Trochę mało, ale się zobaczy co będzie dalej.
                            Last edited by ART; 2007-05-15, 13:18. Powód: na prośbę autora
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka XXII- Angielski Porter 13,5ºBlg (14-V-2007r.)

                              Dziś przez rurkę już gaz ucieka a drobna piana pojawiła się. Napowietrzyłem powtórnie.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • coder
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.10
                                • 1347

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                                Dziś przez rurkę już gaz ucieka a drobna piana pojawiła się. Napowietrzyłem powtórnie.
                                Niepotrzebnie, pewnie fermentacja już by ruszyła. Napowietrzaj dopiero po jakichś 36 godzinach bez piany, nadmierne napowietrzenie też nie jest zdrowe dla piwa.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X